tuinieren, tuininspiratie, duurzaamheid,

BUITENLEVEN | Wees wijs met water

‘Wees wijs met water’ is een bekende leus waarmee velen zijn opgegroeid. Ook in de tuin is het verstandig om slim met water om te gaan. Speel in op droogte en wateroverlast. Dat is goed voor mens, dier en milieu én de portemonnee.

De eerste hete dagen van het jaar liggen alweer achter ons. Dat betekent voor veel tuineigenaren dat ze ’s avonds druk met tuinsproeiers, gieters en tuinslangen in de weer zijn. Voor planten en het gazon is het belangrijk dat ze voldoende water krijgen. Maar te veel kraanwater gebruiken is zonde voor het milieu en slecht voor de portemonnee.

tuinieren, wees wijs met water, zuinig, water besparen
Wees wijs met water in de tuin
tuinieren, wees wijs met water, zuinig, water besparen

60 procent beplating en 40 procent bestrating

Tijd om daarop in te spelen. Tuinbranche Nederland benadrukt het belang van een watervriendelijke tuin. Met de campagne ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin!’ probeert de branchevereniging een goede waterhuishouding te stimuleren in de Nederlandse tuin.

Dat betekent: tegels eruit, planten erin. ,,Wij adviseren een verhouding van 60 procent beplanting en 40 procent bestrating. Daarnaast moedigen we vijvers, groene daken en regentonnen aan’’, zegt Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland.

tuinieren, wees wijs met water, zuinig, water besparen
Eigenlijk onmisbaar in de tuin: een regenton

,,Door regenwater op te vangen, verminder je wateroverlast en gebruik je de tuin als waterbuffer tegen problemen met te veel of te weinig water.’’ Bestraat eens een deel van de tuin met grind. Het afdekken van de grond voorkomt het uitdrogen van de aarde waardoor minder hoeft te worden bewaterd en daarnaast houden de doppen woekerend onkruid tegen.

Droogte is niet goed voor de planten, maar het beoordelen wanneer en hoeveel water nodig is, is best ingewikkeld. Sproei liefst ’s morgens vroeg of ’s avonds laat omdat dan de verdamping het minst is. Het is ook de moeite waard om de dag voorafgaand aan een hete periode de planten water te geven.

tuinieren, wees wijs met water, zuinig, water besparen
Manage het water in de tuin met een app

Er zijn slimme bewateringssystemen die ons veel werk uit handen kunnen nemen. Ze monitoren de planten voortdurend en zorgen dat ze precies voldoende water krijgen. Zo’n slim automatisch bewateringssysteem meet met sensoren de grondvochtigheid, lichtomstandigheden en buitentemperatuur en stuurt zichzelf aan. Ook als de tuinbezitter op vakantie is. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Smart Water Control systeem van Gardena. Bekijk via een speciale app op smartphone of tablet wat er in de tuin gebeurt.

Een seintje via een app en je tuin wordt besprenkeld met water

Wie geen behoefte heeft aan zo’n (prijzig) systeem, maar wel interesse heeft in gadgets, kan kiezen voor de Pokon app voor de smartphone. Deze app is sinds kort uitgebreid met de ‘dorstlesser’. Geef aan welke planten in de tuin staan en de app geeft een seintje zodra het tijd is om ze water te geven. Een andere optie is een druppelsysteem. Het is verstandig om planten vooral bij de wortels te bewateren. Een druppelsysteem is waterbesparend omdat de planten druppelsgewijs nooit te veel en nooit te weinig water krijgen.

tuinieren, wees wijs met water, zuinig, water besparen
Laat de techniek het werk doen met het bewateringssysteem van Gardena

Maak slim gebruik van regenwater op het dak. Er zijn talloze mogelijkheden om regenwater op te vangen en de afvoer van het water te vertragen. Bijvoorbeeld door het afkoppelen van de regenpijp en het plaatsen van een afkoppelsteen, een groen dak met sedum of een regenwatergebruikssysteem.

Ook de ouderwetse regenton is een goede oplossing. Vang het water op door de ton aan te sluiten op de regenpijp. Sommige gemeentes verplichten hun inwoners zelfs al een regenton te gebruiken. Het water kan voor kamer- en tuinplanten worden gebruikt, of gebruik het om de auto of de ramen mee te wassen.

Tekst: Suzanne Dijkstra