BUITENLEVEN | Wat zijn mooie bloeiers voor achter een schutting? - Wonen&Co

BUITENLEVEN | Wat zijn mooie bloeiers voor achter een schutting?

25 mei 2021 2 min leestijd Geen reacties

Heb je een vraag over het inrichten van je tuin of over specifieke planten? Of zoek je handige tips over tuinieren? In deze rubriek beantwoordt Wonen&Co’s tuinman Martin Knol vragen van lezers. Deze week: wat zijn mooie bloeiers voor achter een schutting waar nagenoeg geen zon komt?

Heb je ook een vraag voor tuinman Martin? Mail naar redactie@wonenenco.nl o.v.v. Tuinvraag.

Wâte Smedes uit Drachten schrijft: ‘Wij hebben zoals waarschijnlijk vele lezers een schutting (8 meter breed) pal op het zuiden. Hier komt nagenoeg geen zon. Graag een advies om hier een mooie liefst een geheel jaar bloeiend perk van ongeveer 1 bij 8 meter aan te leggen. Het lukt ons al jaren niet, niets houdt stand.’

Tuinman Martin: ,,Op een plek waar weinig tot geen zon komt, kan gelukkig van alles groeien en bloeien. Onder bomen, in de schaduw dus, groeien bijvoorbeeld varens en rhododendrons. Een aantal suggesties voor bloeiende vaste schaduwplanten: skimmia, sneeuwbal, hortensia, hazelaar, krent, longkruid, wildemanskruid, geranium, schoenlappersplant en een gebroken hartje. Je kunt het ook goed zien aan de plant: hoe donkerder het blad, hoe meer bladgroenkorrels ze hebben en hoe beter ze uv opnemen.

In tuincentra heb je vaak wel een afdeling speciaal voor schaduwplanten. In Oudeschip zit de kwekerij (en kijktuin) Aan de Dijk, die alleen maar schaduwplanten kweekt. Doe vooral inspiratie op en bezoek tuinen. Die van Mien Ruys in Dedemsvaart zijn een aanrader. Zij ontwierp zogenaamde confectieborders. Standaardborders met verschillende afmetingen, kleuren, voor verschillende grondsoorten en voor tuinen met volle zon, halfschaduw of schaduw. Deze borders kon je dan één op één kopiëren naar eigen tuin. Je gaf aan welke border je wilde en zij stuurde dan de benodigdheden op in een oude schoenendoos. Heel vooruitstrevend voor die tijd.

Puzzel

Tegenwoordig kun je zowel online als in veel tuincentra kant- en klare bloemenmengsels kopen, ook voor schaduwborders. Om een mooi bloemenperk aan te leggen is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Als je al jaren probeert een border aan te leggen en het wil maar niet slagen, dan kun je je afvragen of er niet meer aan de hand is. Voeding, lucht en water zijn de basiselementen voor goede bloei. Kijk dus goed naar welk type grondsoort (veen, zand of klei) je tuiniert en zorg voor een voedingrijke bodem door er turf en compost door te mengen.

Maar ook: welke kleursamenstellingen en grootte vind je mooi? Je kunt het beste een lijstje maken met planten en bloemen die je mooi vindt en de bijbehorende bloeitijden daarvan opzoeken. Op basis daarvan kun je een border samenstellen. Het is een puzzel waar je echt even de tijd voor moet nemen.’’

In de vorige aflevering van deze rubriek kun je de tips lezen van tuinman Martin over welke bodembedekkers het goed doen onder een boom. En in dit artikel geeft hij tips over het aanleggen van mooie borders langs een saai gazon.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×