BUITENLEVEN | Op vakantie in eigen tuin? 8 tips van een expert - Wonen&Co
buitenleven, tuinieren, tuininspiratie, zomervakantie

BUITENLEVEN | Op vakantie in eigen tuin? 8 tips van een expert

17 juli 2019 5 min leestijd Geen reacties

Een dagsafari of een fotojacht? Buitenyoga of waterballet? Tijdens de zomer valt er genoeg te beleven in je eigen tuin! De avontuurlijke tips van groenauteurs Katja Staring en Nienke Plantinga bezorgen je een vakantiegevoel.

De vakantie staat voor de deur of is misschien al wel begonnen. Nederland stroomt bijna leeg en de files richting zon nemen zoals elk jaar weer indrukwekkende vormen aan. Hoe lekker is het dan om in je eigen tuin vakantie te houden! Een beetje doen alsof je op de camping zit, met een buitenontbijtje, een picknicklunch, een avondmaal dat je zelf bij elkaar plukt om daarna de ondergaande zon te bekijken en af te sluiten met een kampeernachtje op het gazon. Maak er gewoon een dagsafari van.

De vakantie is een goede periode om de tuin eens met andere ogen te bekijken, zegt Nienke Plantinga. Ze is tuin- en landschaps-ontwerper en eigenaar van Magnolia Tuinontwerp in Beetsterzwaag. In het boek Iedereen kan Avontuurlijk Tuinieren dat ze onlangs met groenauteur Katja Staring uitbracht, staan allerlei groene tips om dat voor elkaar te krijgen.

Fotografeer je tuin

Ga bijvoorbeeld eens op fotojacht tussen de bloemenborders, grassprieten en tuinpaden. Heb je wel eens elk uur een foto van je tuin gemaakt om te ontdekken wat er dan verandert? Of een kleurentocht ondernomen, waarbij je slechts één kleur in de tuin mag fotograferen?

,,Je kunt het voor jezelf, maar ook voor kinderen spannend maken. Ga samen eens op zoek naar drie ronde vormen en een gek element in de tuin en maak er mooie plaatjes van. Of laat de kinderen eens vijf dingen verzamelen die op de grond liggen, zoals blaadjes, mos, veren, schelpen en takjes. Een foto maken van een dier spreekt veel kinderen ook aan: leuk om daarna na te tekenen. Ondertussen leren ze beter kijken naar de natuur’’, voorspelt Nienke aan de sfeervolle tuintafel in haar eigen groene domein.

,,Een foto maken van een dier spreekt kinderen ook aan’’

Vakanties en tuinen: het is maar een onderdeel van het boek dat in gaat op het fenomeen van de levende tuin, waarin iets te proeven, plukken, ruiken, voelen en ervaren is. En waarin dieren welkom zijn. Er worden onder meer vijf elementen benoemd die nodig zijn om van elke tuin een mini-natuurgebied te maken.

Zwembad of teiltjes

Zorg bijvoorbeeld voor verkoeling in je tuin als het zomers warm wordt, adviseert Nienke. ,,Een duur zwembad aanschaffen hoeft echt niet. Scoor gewoon bij de kringloop een paar grote bakken en teilen, vul ze met water en je hebt wekenlang verkoeling en tuinplezier. Ga in de tuin met je voeten in een teiltje water te zitten, dat is heerlijk als het heet is! En is de vakantie afgelopen, dan breng je die minizwembadjes weer terug naar de kringloop.’’

Als het bloedheet is kun je trouwens beter op het gras zitten dan op een terras, want stenen houden de hitte vast en maken het daardoor extra warm. ,,Houd ook de plantenspuit onder handbereik en verwen jezelf af en toe met een zachte neveldouche.’’

Een boom als parasol

Schaduw van een boom is een weldaad op een snikhete zomerdag. Wat de ontwerpster betreft staat er in elke tuin een boom. Niet alleen om te dienen als een natuurlijke parasol, maar ook om voeding en bescherming aan dieren te bieden. Schaduw creëer je bijvoorbeeld ook door met touw doeken te spannen boven de plekken waar je graag bent.

Stempelen met bladeren

Tover je tuin in de vakantie om tot een speel- en doetuin. ,,Je kunt hier van alles met kinderen ondernemen: hutten bouwen, bloemen en kruiden zoeken om te drogen voor een herbarium of in te lijsten en radijsjes of zonnebloemen zaaien. Maak ook eens een vogelsnoepboeket met bessen, noten en zaden! En het is leuk om verschillende bladsoorten te plukken en te verzamelen. Een blad kun je natekenen of er mee stempelen op papier door ze met inkt in te smeren.’’

Maak een staptegel

Trots laat Nienke een betonnen staptegel zien. De nerven die zichtbaar zijn, komen van een rabarberblad. ,,Dat blad is geweldig. Druk het in beton en je maakt prachtige tegels. Leg ze in de tuin, hang ze aan een boomtak of tegen een schutting of tuinmuur. Maak er een hele collectie van en je vakantie is goed besteed.’’

Zelf theemengsels maken

De zomervakantie is ook een prima tijd om je eigen theemengsels te maken. Duik de tuin in en pluk munt, citroenmelisse, daglelie, rozenblaadjes en Oostindische kers. Droog de blaadjes, bijvoorbeeld in een kistje met kippengaas aan de onderkant zodat de wind er door kan. Zoek lege jampotjes om de thee in te doen en schrijf er met een krijtstift op wat er in zit. Dit kun je natuurlijk ook doen met keukenkruiden als rozemarijn, lavendel, tijm en oregano. Verzamel ook de bloemenzaadjes in je tuin en bewaar ze in enveloppen. Dit kan ook met een boeket plukbloemen dat je misschien wel eens koopt.

Buitenyoga in je eigen tuin

Vind je dit te veel actie voor in een vakantie? Misschien is mindfulness dan meer iets voor jou. Kies in de tuin een hoekje voor buitenyoga – span desnoods een laken aan de waslijn voor meer privacy – en bekwaam je in de boomhouding. Een boom staat symbool voor contact tussen hemel en aarde, lezen we in het boek Avontuurlijk Tuinieren.

,,Maai een spiraal of labyrint in je tuin voor meer bewustwording’’

Wil je nog meer bewustwording? Maai bijvoorbeeld met de grasmaaier een spiraal of een labyrint en loop dit pad op blote voeten om bewustwording te vergroten. ,,Pluk bloemen en maak een altaartje (mét wierook) in je tuin om de natuur te eren en te beleven.’’ Als dit je geen ontspannen vakantiegevoel oplevert!

DIY bloemenpers

Zelfgemaakt is de pers, waarmee je bloemen en blaadjes droogt voor bijvoorbeeld je herbarium. Gewoon twee plankjes, vier bouten en vlinderschroeven en aandraaien maar! Leg er wel karton tussen om het plantensap op te vangen. Rabarberblad is decoratief. Druk het in (snel-)beton en maak zo originele stap- of wandtegels. Gebruik ook ander blad en stel in je vakantie een hele collectie samen.

Biodiversiteit

Al die leuke tips die in het boek staan en waarmee je een avontuurlijke vakantie kunt beleven, kun je natuurlijk alleen maar opvolgen als je een tuin hebt waarin er van alles groeit en bloeit.

En dat is meteen de achterliggende boodschap van ontwerpster Nienke, die immer pleit voor een tuin vol biodiversiteit. ,,Al haal je maar een paar tegels er uit en zet je er planten in, dan ben je al goed bezig.” Een mooie vakantiebesteding voor iemand met een versteende tuin. Gewoon beginnen!

Het is maar een greep uit de veelheid van zomervakantieactiviteiten die in Avontuurlijk Tuinieren worden genoemd. Wie benieuwd is hoe dat er in de praktijk uitziet, kan een kijkje nemen in de gelijknamige inspiratietuin die Nienke Plantinga heeft aangelegd in de Tuinen van Appeltern in Appeltern.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S SHUTTERSTOCK/AGNESZWART

Biodiversiteit is ook ontzettend belangrijk als je een bijenvriendelijke tuin wilt maken. Een paar kleine ingrepen maken al een groot verschil. Nienke Plantinga helpt je in dit artikel op weg. En als je deze tips opvolgt lok je behalve bijen ook vlinders, vogels, egels en eventueel zelfs waterdieren naar je tuin.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×