BUITENLEVEN | Ga mee op tuinreis naar Yorkshire - Wonen&Co
buitenleven, tuinreis, wonen&co, yorkshire

BUITENLEVEN | Ga mee op tuinreis naar Yorkshire

27 februari 2019 4 min leestijd Geen reacties

Romantische en inspirerende tuinen, statige en voorname kastelen en landhuizen. We krijgen er geen genoeg van! Hoeft ook niet, want Engeland telt zo veel van die superplekken. Voor de vijfde keer gaat Wonen&Co op tuinreis. Bestemming van onze lustrumreis is York.

Voor tuinliefhebbers is de Engelse tuincultuur een voorbeeld. Engelse tuinen en hun ontwerpers hebben grote invloed gehad op tuinierend Nederland. Denk bijvoorbeeld aan cottagetuinen met hun tuinkamers, borders op kleur en de Engelse landschapstuinen en slingertuinen. Hoe leuk is het dan om een reis te maken en die Engelse tuinen in het echt te zien!

Onze eerdere tuinreizen gingen naar Kent, Sussex en Surrey, The Cotswolds en Norfolk. Dit jaar gaat de Wonen&Co Tuinreis naar Yorkshire, een graafschap in het noorden van Engeland. De vertrekdatum is 27 mei en de reis duurt zes dagen. Uitvalsbasis is de middeleeuwse stad York; op het programma staan dagelijks de mooiste tuinen in en rondom York. Sommige zijn privébezit, andere zijn in beheer bij de National Trust; een combinatie tussen onze Monumentenzorg en Natuurmonumenten. Sommige zijn klein, andere zijn heuse parken.

Landhuizen

De reis combineert prachtige en inspirerende tuinen met bezoeken aan de landhuizen en kastelen waarvoor die tuinen ooit zijn aangelegd. Bovendien is de trip uitgestippeld door Martin Knol, voorheen begeleider van het Wonen&Co Tuinteam en tegenwoordig de Wonen&Co tuinman. Hij gaat zelf mee, in de rol van gids. Deelnemers kunnen hem zes dagen lang van alles vragen over de tuinen die op het programma staan, maar ook over hun eigen tuin.

Newby Hall.

Na de overtocht naar van Zeebrugge naar Hull per nachtboot, begint het programma van onze lustrumreis. In totaal worden zes tuinen bezocht. Nieuw dit jaar is dat er een echte Engelse high tea aan het programma is toegevoegd en dat een stadsgids een rondleiding door York geeft. Maar het tuinprogramma begint meteen de dag van aankomst met een bezoek aan Newby Hall Gardens.

Newby Hall is een oud romantisch landgoed met verschillende tuinkamers. Bijzonder zijn de spiegelborders; dit zijn fantastische bloemenborders van liefst 4,5 meter breed en 300 meter lang, aangelegd aan weerszijden van een lang graspad van het landgoed naar rivier de Ure. Verder vind je hier onder meer een verdiepte tuin met grijsbladige planten, de ‘War of Roses’ tuin vol oude rozen, een witte tuin en de National Trust-collectie kornoelje.

Botanische tuin

Op het programma staat ook Beningbrough Hall, een statig landhuis met een prachtige ommuurde moestuin waar bijzondere perenbomen staan, mooie groente groeit en muren zijn begroeid met klimop, clematis, klimhortensia en hop. Als statussymbool is rond 1750 een Amerikaanse tuin aangelegd, met vooral grote bomen. Bijvoorbeeld Liriodendron, zwarte walnoot, Amerikaanse eik, magnolia’s en grote rododendrons. Verder is er een Victoriaanse kas en kan het huis worden bezichtigd.

RHS Garden Harlow Carr is de grootse botanische tuin van Noord Engeland (27 hectare). Hier wordt onder meer getest welke planten het goed doen in dit gebied. In Harlow zit een onderzoeksinstituut, maar ook een vestiging van Betties Lunchroom, naar verluidt de beste van Engeland! Je ziet er verder de langste waterkanttuin van Engeland, de nationale collectie sierrabarber, eikvarens, niervarens en struikheide. Er zijn rotstuinen en proefvelden met groente en bloemen.

Treasurer’s House.

Treasurer’s House in York is ook een bezoekje waard. Het statige huis van de ‘wethouder financiën’ uit het jaar 1091 ligt middenin de stad. Er hoort een ommuurde tuin bij van zo’n 1000 vierkante meter. De eyecatchers zijn een schaduwlaantje van gekandelaberde platanen en borders op kleur.

Ongelofelijk veel groter is Castle Howard Estate. Het landgoed (8800 hectare) kent ruim tweehonderd monumentale gebouwen en ligt in de prachtige Howardian Hills, ten noordoosten van York. Het bestaat vooral uit landbouwgrond en bos, maar heeft 600 hectare aan parken.

Cadeautje

Omdat het een lustrumreis is trakteren we iedereen op een mooi tuincadeau: een setje tuingereedschap van De Wit. Dat bestaat uit een harkje, een schepje en een krabbertje, handig op te hangen aan een hartvormig rekje.

Bomen uit de hele wereld staan in het Yorkshire Arboretum (120 hectare). Het arboretum ligt op het landgoed van kasteel Howard, in een landschap van parken, meren en vijvers. Het wordt beheerd door het Castle Howard Arboretum Trust en de Royal Botanic Gardens Kew.

Verder gaan we ook naar Scampston Hall. Hier maak je kennis met de Walled Garden met z’n 18de-eeuwse muren. Het is een aanvulling op het aangrenzende 18de-eeuwse ‘Capability’ Brown-park. De tuin was bijna een halve eeuw verlaten toen Sir Charles en Lady Legard besloten hem te renoveren. Ze riepen de hulp in van de bekende Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf, die er prairie- en grassenborders aanlegde.

Liefhebbers van waterlelies komen aan hun trekken op Burnby Hall, waar in een groot merengebied de nationale collectie waterlelies wordt bewaard. Verder liggen er een rotstuin en een moderne Victoriaanse tuin.

Wie met Wonen&Co het Engelse tuinpad op wil, kan zich vanaf nu aanmelden. We reizen opnieuw met een comfortabele bus van Paulusma Reizen uit Drachten en chauffeur Kitty zit achter het stuur.

De reis

Bestemming: Yorkshire
Vertrek: maandag 27 mei
Programma: Newby Hall Garden, Beningbrough Hall, Harlow Carr, Treasurer’s House, Garden Castle Howard, en Burnby Hall, Scampston Hall & Walled Garden.
Extra: Engelse high tea en wandeling door middeleeuws York met een stadsgids.
Reisleiding: Wonen&Co’s tuinprofessional Martin Knol.
Vervoer per luxe touringcar vanaf opstap plaatsen: Drachten, Hoogkerk, Groningen, Haren, Assen, Beilen, Hoogeveen en Meppel.
Overtocht: overnachting op cruiseschip Zeebrugge-Hull. Hotel: Best Western York.
Prijs: 999 euro (zes dagen).
Meer informatie en aanmelden: dvhn.nl/lezersreizen; lc.nl/lezersreizen; paulusma.nl. Of telefonisch bij Paulusma Reizen, 0512-514174

Wil je graag op tuinreis, maar kun je niet zes dagen lang? We hebben nog twee kortere tuintrips op het programma staan: België en Berlijn! Lees hier wat je allemaal te wachten staat als je een van deze trips boekt.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×