BUITENLEVEN | Janneke de Jonge, tuintips, Akelei, tekening

BUITENLEVEN | De tuin in met Janneke de Jonge

Deze maand wordt het zomer. Alles groeit en bloeit in de tuin. Behalve voor tuinieren is er tijd om op terras of veranda te zitten en te 
genieten van al het moois om ons heen. Janneke geeft handige tips en leuke weetjes. 

 

Bessen in de tuin 

Ik hou van de vogels in mijn tuin, maar ik wil wel mijn bessen oogsten. Deze blauwe netten weren vogels. Ik span ze strak om een frame van bamboestokken en steek ze in de grond met oude tentharingen zodat er geen vogel in verstrikt raakt. Doe het al voordat de bessen rijp zijn, want ze lusten ze rauw!
www.dewiltfang.nl
 

Energieneutraal

 
Je kunt je fantasie loslaten op het maken van een waterornament in je tuin met een vijverpompje op zonne-energie. Hoe forser de fontein hoe groter het zonnepaneel en hoe hoger de prijs.  
www.solaraqua.nl
 

 

Vijvertje

Want wie wil er nou geen bewegend watertje in de tuin? Elektriciteit aanleggen is lastig. Ik heb dus een vijverpompje op zonne-energie aangeschaft. Ik ben aan het knutselen geweest met een grote terracotta schaal, een oud nestkastje van klei, wat gebroken bakstenen en een paar drijfplantjes en voilà: een klaterend watertje. Het bijbehorende zonnepaneeltje heeft een lang snoer en ligt op een zonnige plek. Het werkt, maar alleen als de zon schijnt: een wolkje en het geklater stopt. Maar dat vind ik eigenlijk wel charmant. 

Komkommerkruid

Borage, bernagie, of komkommerkruid past in moes-en siertuin want ze kan in de border, in de vaas en op het bord. Leuk voor de kinderen om te kweken want ze komen snel op. De blaadjes, die ruiken naar komkommer, kunnen in soep, stamppot en salade. Maar het leukst zijn de felblauwe bloempjes waarmee je een salade of drankje prachtig versiert. De bloemen zijn eenjarig, maar als je eenmaal komkommerkruid in je tuin hebt komt het elk jaar terug. Je kunt de hele zomer nog zaaien. 

Dit artikel is gemaakt door Janneke de Jonge. Janneke is illustrator en hobbytuinier in kas, sier- en moestuin.