BUITENLEVEN | Tuin inrichten? 5 tips voor een diervriendelijke tuin aan het water - Wonen&Co
tuin inrichten, tuin aan water, tuininspiratie, tuintips, tuinplanten, buitenleven

BUITENLEVEN | Tuin inrichten? 5 tips voor een diervriendelijke tuin aan het water

8 april 2020 2 min leestijd Geen reacties

Een diervriendelijke tuin, dat is een grote wens van velen. Heb je een tuin aan het water dan zou het toch heerlijk zijn als de kikkers door je tuin huppen, watervogels aan wal klauteren en overal zoemende bijtjes rondvliegen? Wil jij zo je tuin inrichten? Wonen&Co’s tuinman Martin Knol geeft tips.

Zorg voor een geleidelijke overgang

Loopt er een rietkraag langs het water en ben je bang dat het riet de tuin in gaat groeien? ,,Je moet niet denken in problemen bij de aanleg van een tuin. Je kunt beter de natuur omarmen en gebruiken bij het ontwerp. Als je naast het riet allerlei planten zet die net zo sterk zijn, dan groeit het niet de tuin in. Denk aan kalmoes en holpijp in het water en geitenbaard op de wal. Zo krijg je een geleidelijke overgang naar het water.’’

Maak een vogelborder

Om een mooie natuurlijke afscheiding te maken aan de rand van een (voor)tuin kun je een heuveltje aanleggen. ,,Voor het ophogen gebruik ik een mengsel van zwarte grond en compost. Het niveauverschil zorgt voor meer privacy en je kunt het mooi laten begroeien.’’ In een border kun je kiezen voor bomen en hogere planten, die privacy bieden en ideaal zijn voor vogels. Bijvoorbeeld een vuurdoorn: vogels eten graag de besjes en vinden veiligheid tussen de stekels. Verder adviseert Martin onder meer lijsterbes, moerbei en viburnum voor in zo’n vogelborder. Stoere vogel die daar weerstand aan kan bieden!

Leg ook een kikkerborder en insectenborder aan

Naast de vogelborder kun je ook een insectenborder aanleggen. Hierin moet van alles groeien waar bijen en vlinders dol op zijn: een vlinderstruik natuurlijk, maar ook een zeepboom. ,,Die boom is niet zo heel groot; als hij geel bloeit dan zoemt het van de bijen. Als hij uitgebloeid is, krijgt hij leuke lampionnetjes’’, bepleit Martin de komst van zo’n kanjer.

Aan de waterkant kun je een kikkerborder maken, een border die doorloopt in het water en daardoor aantrekkelijk is voor amfibieën en watervogels. ,,Veel mensen willen aan het water wonen, maar ze doen er niks mee. Als je de natuur bij je tuin trekt, lijkt hij ook nog eens groter. De borders kun je begrenzen met randen van cortenstaal of koudgewalst staal.

Beplanting als natuurlijk gordijn

Kies in de achtertuin voor beplanting die dienst doet als een natuurlijk gordijn, voor nog meer privacy. Of leg een iets verdiept terras aan, omzoomd door hogere en sterke groeiers, zoals geitenbaard en verschillende soorten duizendknoop.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S UNSPLASH

Wil je meer tuininspiratie? Bekijk hier hoe je een lichtslinger voor boven je tuintafel kunt maken. En in dit artikel lees je avontuurlijke tips van groenauteurs Katja Staring en Nienke Plantinga om in je eigen tuin het vakantiegevoel te krijgen. Ga op fotojacht, maak zelf theemengsels, doe een dagsafari of word lekker zen met buitenyoga!

Geen reacties

Laat een reactie achter

×