BUITENLEVEN | Trendy tuinmeubels voor elke doelgroep - Wonen&Co

BUITENLEVEN | Trendy tuinmeubels voor elke doelgroep

10 juni 2020 4 min leestijd Geen reacties

Babyboomers, millennials, studenten: voor iedereen is een passende tuinset te vinden. Laat dat maar over aan interieurspecialist Marlous Snijder, van interieurblog ohmarie.nl, voor ‘tegendraadse inspiratie voor de creatieve geest’.

De tijd waarin we konden kiezen uit twee soorten tuinmeubels (plastic witte of groene van Hartman) ligt gelukkig ver achter ons. Tegenwoordig willen we onze buitenruimtes bij onze woonkamers trekken om aldaar het loungen, chillen, of op z’n Hollands gezegd het ontspannen, voort te zetten als ware onze tuin een woonkamer, maar dan zonder plafond.

Nu onze recreatieve neigingen wat meer beperkt zijn tot onze tuinen, balkons en dakterrassen, kunnen we ons maar beter vlijen op iets fraais en comfortabels. Uiteraard geheel afgestemd op onze mensenwensen. Bepaal dus eerst aan welke voorwaarden jouw tuinstoelen moeten voldoen. Wil je er uren lekker op kunnen lezen? Moeten ze gemakkelijk verplaatsbaar zijn voor een kop koffie in de zon? Mogen ze veel of weinig ruimte innemen? Moet de rugleuning omlaag kunnen voor een dutje? En zullen de meubels worden blootgesteld aan de elementen, of kun je ze droog opslaan?

Ik help je een eindje op weg en selecteer de mooiste tuinmeubels, ruwweg ingedeeld per doelgroep, beschikbare ruimte en gebruik.

De babyboomer

Budget: royaal
Uitvoering: praktisch/luxe

Ik hoor het je denken. ,,O ja, ik ben een babyboomer, dus ik word afgescheept met saai Hartman-meubilair! Ik mag dan de tijd waarin spullen nog op de bon te krijgen hebben meegemaakt, jongedame, maar dat betekent niet dat ik van plastic tuinstoelen hou.’’ Ik zou niet durven, lieve boomer. Mijn ouders zijn boomers, mijn hond is een boomer, ik hou van boomers. Hartman ging echter, net als jij, met zijn tijd mee. Er zijn nog steeds klassieke, verstelbare tuinstoelen in de collectie, maar ook heel veel trendy items. Mijn favoriet: kuipstoel Sophie Element Armchair (119,95), daar is niks saais of ouderwets meer aan. Verkrijgbaar in een keur aan kleuren (okergeel, roze!) voor urenlang (na)tafelen. Zit hier niks van je gading bij, lees dan vooral verder, want er volgt meer hips.

De millennial met kinderen

Budget: prijsbewust
Uitvoering: praktisch

Ikea is er voor het gezin dat aan ruimte en geldbesparing doet. Maar bij de Zweedse meubelgigant begrijpen ze ook dat betaalbaar niet gelijk hoeft te staan aan onooglijk. De zoekterm ‘tuinset’ levert op de website 258 zoekresultaten op, van tuinbank tot barkruk en van donker gebeitst tot neutraal wit. Voor elk wat wils, flauw gezegd. De mooiste toevoeging aan
de huidige collectie is wat mij betreft stalen buitenbank Brusen (179 euro) in Zweeds rood. Met kleine kinderen en hun aanwaaiende speelkameraadjes biedt een bank namelijk meer aanschuifmogelijkheden dan een losse stoel. Overigens verkoopt Ikea ook tuinmeubelhoezen, zodat je nieuwe meubels meer doorstaan dan drie zomers.

Beoefenen jij en je kinderen de edele kunst van het dagdieven (ofwel intens lui in de zon hangen), dan zijn de loungebank Couch van Bryck (875 euro) of het lounge-eiland Flying Dishman van Weltevree (1995 euro) een esthetisch verantwoord (maar kostbaarder) alternatief.

De millennial zonder kinderen

Budget: royaal
Uitvoering: luxe

Het Franse Fermob fabriceert zijn iconische, gekleurde tuinstoelen en -bankjes van aluminium, wat ze bijzonder weerbestendig maakt. Ze zijn verkrijgbaar in lounge- en bistrovariant, die laatste is perfect voor balkon of (krappe) binnentuin. Ik droom al jaren van een Fermob buitenbank. Omdat een borrel in het avondzonnetje op zo’n mooi bankje gewoon nóg prettiger moet zijn. Bank Luxembourg (vanaf 475 euro) is een klassieker, vernoemd naar het beroemde Parijse park Le Jardin du Luxembourg waarvoor de collectie in 1923 ontworpen is, maar nog altijd een hit.

Designliefhebbers in wier handen het vakantiegeld brandt, kunnen zich wenden tot Kartell, die nog altijd de onwijs geinige Bubble Club buitenmeubels (bank 830 euro, fauteuil 547 euro) in de collectie heeft. De Bubble Club-stoelen en -banken, ontworpen door Philippe Starck, ogen als ouderwetse sofa en rookstoel, maar zijn gemaakt van kunststof en daarmee onverwoestbaar. Krijg je al rode vlekken in je nek van het woord plastic, vanwege niet duurzaam? Op Marktplaats worden de stoelen en bank ook regelmatig aangeboden. Tip: maak tweedehands kunststof tuinmeubelen schoon met HG kunststofreiniger en ze kunnen weer een millennium mee.

De student

Budget: prijsbewust
Uitvoering: hufterproof

In de zomers van mijn jeugd verdreven wij de tijd met het bouwen van bierkratstoelen op een camping op Terschelling, maar aan zulke banaliteiten doet de moderne student natuurlijk niet meer. (Al wil ik alhier een lans breken voor de hufterproofheid en multi-inzetbaarheid van dergelijke zetels.)

Kwantum en Leen Bakker geven hun oren en ogen te kost in designland, om vervolgens betaalbare varianten in hun collecties op te nemen. Dit kun je discutabel noemen, maar niet iedereen heeft nu eenmaal de financiële armslag voor een Bubble Club op het balkon. Oogstrelend zijn bijvoorbeeld de stoel Umbria van Kwantum (25 euro) of set Le Sud Dax van Leen Bakker (219 euro).

Dat deze stoelen en tafels het einde van je studietijd halen zou ik niet willen beweren. Maar wellicht heb je tegen die tijd ofwel genoeg bierkratten verzameld, of een goed betaalde baan en de liquide middelen voor een diepte-investering op tuinmeubelvlak.

PRODUCTIE MARLOUS SNIJDERS

Meer tuinmeubelen zien? In dit artikelen hebben we de leukste tuincollecties van 2020 op een rij gezet, onder andere van Karwei, Intratuin en Sostrene Grene. En in dit artikel hebben we de mooiste parasols voor je verzameld, zodat je op snikhete dagen stylish in de schaduw kunt vertoeven.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×