BUITENLEVEN | In één weekend een zomerklaar terras - Wonen&Co
buitenleven, tuin zomerklaar, terrastegels, terras, wonen&co

BUITENLEVEN | In één weekend een zomerklaar terras

13 mei 2021 4 min leestijd Geen reacties

Sla de deuren maar open en stap je terras op: de zomer komt eraan! Maar eerst moeten we nog even aan de slag om het allemaal weer toonbaar en trendy te maken. Tips om in één weekend zomerklaar te zijn.

Na de natte wintermaanden is de kans groot dat je terras groen ziet van de algen en mossen. Deze gedijen nu eenmaal uitstekend bij lage temperaturen, weinig zon en een overschot aan water. Deze aanslag is gemakkelijk te verwijderen met een speciaal daarvoor ontwikkelde groene aanslagreiniger.

Schoonmaakazijn doet voor een veel lagere prijs hetzelfde trucje, maar dan moet je wel tegen de geur kunnen. Biotex kan overigens ook wonderen doen. Heb je haast: even in de biotex zetten, laten intrekken en dan de hogedrukreiniger erop. Realiseer je wel dat de kracht van de waterstraal de toplaag poreuzer maakt waardoor mos en algen gemakkelijker terug kunnen komen. Nu nog even het onkruid verwijderen en het oogt allemaal weer een stuk frisser.

Deze hogedrukreiniger met watertank en accu (Gardena) hoeft niet op een kraan aangesloten.

De laatste jaren zijn wij anders tegen onze tuin aan gaan kijken. Lag de focus voorheen op het zo veel mogelijk genieten met zo min mogelijk inspanning, tegenwoordig nemen we de natuur als belangrijkste uitgangspunt. In een moderne tuin wordt rekening gehouden met bestuivers als bijen en vlinders en zorgen we ervoor dat het water goed weg kan komen. Dus in plaats van gif gaan we met natuurlijke bestrijdingsmiddelen aan de slag die ruimschoots hun weg hebben gevonden naar de schappen in het tuincentrum.

Waterdoorlatende tegels

Vanuit dat natuurlijke perspectief past een nagenoeg volledig bestrate tuin eigenlijk ook niet meer. De kans op echte wateroverlast door hevige regenval wordt steeds groter. Inmiddels hebben allerlei fabrikanten oplossingen bedacht. Zo heeft bijvoorbeeld de fabrikant van terrastegels MBI De Steenmeesters waterdoorlatende terrastegels in het assortiment opgenomen. Van klinkers met een uitsparing om water door te laten tot aan speciaal ontwikkelde materialen die de tegels waterdoorlatend maken.

Grind als grondbedekking wordt populairder

Maar je kan ook kiezen voor een mix van bestrating en glassplit. In het verlengde daarvan zien we ook grind als grondbedekking aan een opmars in de tuin bezig. Wie geen zin heeft om zijn gehele terras uit de tuin te trekken, kan overgaan tot het plaatsen van een speciale afwateringsgoot voor buiten. Aco Easygarden bijvoorbeeld heeft een compleet assortiment. Controleer wel of het terras minstens 1,5 procent afwatert, anders heeft het niet zo heel veel zin omdat het er dan alsnog op blijft staan.

Grind als bodembedekking is bezig aan een opmars, omdat het makkelijk water doorlaat. Net als planten die goed tegen droogte kunnen, zoals de Kalanchoe.

Net zoals dat we rekening moeten houden met grote hoeveelheden water, is er ook meer kans op periodes van langere droogte. Planten die daar goed tegen kunnen, hebben dan ook een streepje voor. Zoals de Kalanchoës bijvoorbeeld: een mooi bloeiend vetplantje dat, omdat het water opslaat in de bladeren, genoeg heeft aan één keer water in de week. Ook de ‘gouwe ouwe’ geranium blijkt uitstekend tegen droogte te kunnen. Zo zijn er veel meer opties: in het tuincentrum is over veel planten informatie te vinden.

Robotmaaier

Onze tuin wordt steeds ‘slimmer’, met apparaten en apps.

Onder oudere tuinbezitters was de robotmaaier al een tijdje populair. Logisch ook: het gazon wordt vaak gemaaid waardoor mos veel minder kans krijgt. Want door vaak maaien wordt het gras gestimuleerd om te groeien. En je hebt er na installatie echt geen omkijken meer naar.

Het bleek de opmaat voor de ‘smart garden’ te zijn. In huis zijn we al langer gewend dat we steeds meer regelen met onze mobiel. We kunnen de gordijnen dicht doen, de temperatuur regelen en de verlichting bedienen met een handig appje. Met diezelfde gedachte is Gardena ook aan de slag gegaan. Sinds de introductie in 2016 zijn er zo’n twintig slimme tuingereedschappen.

Gardena heeft zo’n twintig ‘slimme’ tuinapparaten

Behalve de robotmaaier is er ook een besproeiingssysteem dat er voor zorgt dat de tuin nooit meer droog komt te staan. En wel zo handig: de apparaten integreren met de virtuele assistenten van Apple, Google en Alexa. Een aparte app is dus niet nodig. Het enige wat je nog zelf hoeft te doen, is je nestelen op je schone en droge terras en genieten van het groen. Laat nu die zomer maar komen.

TEKST COR-PETER PASMA

Nu je toch bezig gaat in je tuin, kun je ook zorgen dat je tuin bijenvriendelijk is. Met een paar simpele ingrepen maak je al een groot verschil. En wist je dat je tijdens het shoppen voor tuinplanten veel verkeerde keuzes kunt maken? Met deze tips kies jij de beste plant voor je tuin uit.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×