BUITENLEVEN | Tijd voor natuurlijk tuinieren - Wonen&Co
buitenleven, tuinieren, natuurlijk tuinieren, wonen&co

BUITENLEVEN | Tijd voor natuurlijk tuinieren

24 april 2019 4 min leestijd Geen reacties

Natuurlijk tuinieren, het klinkt als dubbelop. Toch is het nodig om deze manier van tuinieren onder de aandacht te brengen, vindt de tuinbranche. Want veel natuurlijke tuinen bij elkaar zorgen voor een beter klimaat in het hele land.

Na verontrustende berichten over onze bijen, vlinders, teveel aan fijnstof en de kwetsbaarheid voor droogte is de aandacht voor meer natuurlijke vormen van tuinieren enorm toegenomen. Wie de zeven principes van de Wilde Weelde volgt, krijgt juist een tuin vol bloemen, vlinders en bijen, vogels, egels en eventueel zelfs waterdieren. De natuur wijst de weg, volgens de natuurlijke tuiniers.

De Wilde Weelde is een vakvereniging van 200 tuinbedrijven die een meer natuurlijke en ecologische leefomgeving willen stimuleren. Hun oplossing: de natuurlijke tuin. Daarvoor stelden ze zeven uitgangspunten vast waaraan een natuurlijke tuin moet voldoen. En volgens de opstellers maakt het niet uit waar je woont, hoe groot je tuin is, en of je klei of zandgrond hebt. Volgens de Wilde Weelde tover je met hun principes je tuin om tot een paradijs voor planten, dieren en mensen.

Bodem

Het eerste en belangrijkste uitgangspunt voor de Wilde Weelde vormt de bodem, zowel letterlijk als figuurlijk de basis van de tuin. Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest vernietigen we juist het ecologisch evenwicht dat voor een vruchtbare grond zo belangrijk is. De eerste stap om het evenwicht te herstellen is eenvoudig: minder opruimen, zodat je de natuurlijke bodemprocessen niet verstoort, plantenresten en blad rustig laten verteren en dus de bodem bedekt houden. Eventueel bemesten met (levende) compost. Dat is alles.

Hou bij je keuze voor planten rekening met de grondsoort

Voor de beplanting huldigt de Wilde Weelde het principe van de natuurlijke vegetatie: een kruidlaag (vaste planten, tweejarige planten, varens en grassen), een struikenlaag en een bomenlaag. Hou bij je keuze voor de planten rekening met de grondsoort, schaduw, zon, en of de grond vochtig of juist droog is. Maar bedenk vooral: voegt de beplanting iets toe voor insecten, vogels en kleine zoogdieren? Want veel gekweekte tuinplanten blijken door bestrijdingsmiddelen en kruisbestuiving helemaal geen nectar meer te hebben.

Vijver

Water speelt een belangrijke rol in een natuurtuin. FOTO APPELTERN.

Op de website wildeweelde.nl worden bovenstaande en de andere vijf uitgangspunten nader toegelicht. Bij alles dient de natuur als voorbeeld om de tuin in te richten. Mits er genoeg ruimte is, dan dient een vijver ook zeker te worden overwogen. Water vormt de basis van leven en de natuur heeft behoefte aan stilstaand helder water.

Een vijver is een eldorado voor kikkers, padden en salamanders

Een vijver is een eldorado voor kikkers, padden en salamanders. Vogels nemen graag een bad in het ondiepe deel van de vijver, egels komen een slokje drinken en vleermuizen jagen boven water weer op insecten. Ook een ‘struweelbosje’ waar allerlei insecten en kleine dieren graag gebruik van maken, is een simpele maar doeltreffende manier om de tuin natuurlijker te maken.

Thema-tuin

Bijenhotel gemaakt van een boekenkast met diverse materialen erin, waaronder boeken. FOTO VISAVIS ONTWERPERS

Om hun zienswijze nog meer kracht bij te zetten hebben tuinontwerpers bij de Tuinen van Appeltern in Limburg een voorbeeldtuin aangeplant: de Wilde Weelde Wereld. Die moet als inspiratie dienen om eens anders naar onze tuin te kijken en meer natuurlijk aan de slag te gaan.

Binnen de Wilde Weelde Wereld liggen zeven thema-tuinen zoals de Kleine beestjes tuin, de Eetbare tuin maar ook de Zevenbladtuin. Die laatste is helemaal gefocust op het gelijknamige plantje dat in de gemiddelde stadstuin vooral als onkruid wordt bestreden.

Een van de voorbeeldtuinen in Appeltern is ingericht met zevenblad, dat vaak als onkruid wordt gezien. FOTO TUIN VAN DE BUREN

Hoewel een goed ingerichte natuurtuin behoorlijk onderhoudsarm is – je laat de natuur vooral het werk doen – gaat het misschien wat ver om direct de eigen tuin helemaal overhoop te gooien. Maar de principes van de Wilde Weelde kun je ook heel goed gebruiken bij het maken van keuzes in het tuincentrum. De aandacht voor een meer natuurlijke tuin is inmiddels zo’n grote trend geworden dat er in het reguliere assortiment van het tuincentrum ook allerlei oplossingen te vinden zijn.

In de tuincentra vind je steeds meer oplossingen om je tuin gemakkelijk een stuk groener te maken. Zoals deze groene wand van Urban Green Company bijvoorbeeld.

Zo organiseert Tuinbranche Nederland bijvoorbeeld allerlei activiteiten op dit gebied. Bovendien was één van de inspiratietuinen tijdens de beurs Tuin Idee helemaal gericht op een duurzame levensstijl. In deze ‘Harvesting Elements’-tuin zien we veel uitgangspunten van de Wilde Weelde terug. Zo zien we ook hier een waterbassin met drijfplanten waar vogels hun dorst kunnen lessen, is er aandacht voor het kweken van eigen groenten en kruiden, maar ook iets triviaals als terrastegels met uitsparingen erin waar planten hun plek kunnen vinden. Dat zorgt niet alleen voor een groenere uitstraling van je terras, de regen kan ook beter wegkomen.

De komende maanden organiseren zowel de Wilde Weelde als Tuinbranche Nederland allerlei activiteiten gericht op natuurlijk tuinieren. Wie ook een gezondere tuin voor zichzelf of de omgeving ambieert, vindt allerlei informatie en een agenda met activiteiten op de websites van beide organisaties. wildeweelde.nl, appeltern.nl

TEKST COR-PETER PASMA

Ook met een regenton in de tuin help je de natuur een handje. Ontdek hier alle voordelen van een regenton en bekijk de nieuwste ontwerpen. Heb je kippen? Die verdienen meer dan een simpel hokje in de tuin. Bekijk hier de mooiste villa’s en designrennen.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×