BUITENLEVEN | Tips om je tuin groter te laten lijken - Wonen&Co
buitenleven, tuin, wonen&co

BUITENLEVEN | Tips om je tuin groter te laten lijken

28 april 2018 3 min leestijd Geen reacties

Heb jij een niet al te grote tuin en wil je die groter laten lijken? Wanneer je wat creatiever met de ruimte omgaat, kun je veel meer diepte en breedte suggereren. Je tuin oogt bovendien niet alleen groter, maar ook een stuk gezelliger. Een aantal tips en tricks op een rij.

Anders dan bijvoorbeeld de Belgen, Duitsers en Fransen vinden Nederlanders het hebben van een tuin erg belangrijk. Wij zijn verzot op onze tuin. Maar liefst 96 procent van de eengezinswoningen heeft dan ook een tuin, ook al is die soms maar klein. De standaardtuin in Nederland grenst aan beide kanten aan de tuin van de buren, beslaat de volle breedte van de woning en is een meter of 15 lang. De indeling die mensen kiezen is vaak al even standaard: terras aan het huis, gevolgd door een gazonnetje of nog meer terras en achterin de tuin een schuurtje voor de fietsen. En zelfs als de vorm van de tuin een beetje anders is, dan wordt vaak toch voor eenzelfde indeling gekozen.

Het grootste misverstand dat heerst, is dat je zo veel mogelijk van je tuin moet laten zien om deze zo groot mogelijk te laten lijken. Dat is niet zo. Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar je vergroot het gevoel van ruimte juist door het zicht in te perken. Door het maken van doorkijkjes suggereer je dat er nog veel meer te zien is en je hersenen kleuren dat alvast voor je in.

Maak gebruik van vlakken

Een goed idee is om je tuin te verdelen in verschillende vlakken met voor elk vlak een andere gebruiksfunctie en sfeer. Plaats het terras niet aan het huis, maar bijvoorbeeld in het midden of einde van de tuin. Het breekt het zicht en laat dus voor de rest van de tuin wat te raden over. Door te spelen met hoogte verschillen kun je dat effect nog verder versterken. Je kunt het terras zo aanleggen dat het hoger ligt dan de rest van de tuin, zodat het nog moeilijker is om de hele tuin in één blik te vangen. Je bereikt dit effect al met een vlonder van bijvoorbeeld één traptrede hoog.

Speel met zichtbare lijnen

Maak voor de ruimtebeleving in de tuin gebruik van zichtbare lijnen. Denk daarbij aan de lijnen van de planken van de schutting en de lijnen die de terrastegels samen maken. Een schutting met liggende planken maakt je tuin langer, en door met dit effect te spelen kun je een hoop meer ruimte suggereren. 

Versterk het ruimtelijk effect

Onderbreek de dieptewerking van je schutting door op een deel van de schutting een verticale tuin te bouwen of plaats bloemenborders haaks op de schutting. Terrastegels of vlonderplanken hebben hetzelfde effect als de schutting op de ruimtebeleving van de tuin. Versterk dat effect door de tegels of planken iets uit elkaar te leggen. Bij de keuze voor tegels geldt wel dat grote tegels een kleine tuin groter doen lijken.

Speel met symmetrie

Plaats een paar opvallende planten in een patroon dat wordt onderbroken door de grootte van de tuin voor optisch meer ruimte. Op die manier kun je ook gaan spelen met symmetrie in de tuin. Het plaatsen van een grote blikvanger aan het einde van de tuin werkt op dezelfde manier. Het ontneemt het zicht op het einde van de tuin en laat veel te raden over.

Plant bloemen in een kleurverloop

Ook met de keuze voor de kleur bloemen kun je het ruimtelijke effect in je tuin vergroten. Je kleine tuin groot laten lijken doe je door de bloemen met donkere tinten vooraan in de tuin te planten en de kleur geleidelijk aan lichter te laten worden naarmate je dieper de tuin in gaat. Hierdoor lijken alle bloemen mooi in elkaar over te lopen en ontstaat er een ruimtelijk effect. Kies verder in de tuin niet voor al te schreeuwerige planten en bouw het op. Hoe verder weg, hoe groter de plant en het blad. 

TEKST COR-PETER PASMA
FOTO’S FORKGARDENDESIGN

 

Heb je geen tuin maar een balkon? Lees hier onze tips om je balkon praktisch en stylish in te richten. Shop in dit artikel mooie accessoires voor in de tuin of ga zelf aan de slag en maak een low-budget loungebank van pallets.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×