BUITENLEVEN | Zelf thee maken van bloemen? Ontdek het fenomeen van drinkbare planten - Wonen&Co
buitenleven, tuinieren, theeproeverij, thee maken, tuininspiratie

BUITENLEVEN | Zelf thee maken van bloemen? Ontdek het fenomeen van drinkbare planten

14 augustus 2019 4 min leestijd Geen reacties

Elke zomer heeft z’n eigen hippe drankje. Dat van 2019 zou maar zo thee uit je eigen tuin kunnen zijn. Met een blaadje roos, een toefje verveine en een plukje phlox mix je de lekkerste cocktails.

Je staat er niet zo bij stil. Maar veel van de planten die je dagelijks om je heen hebt, zijn drinkbaar. Soms smaken ze heel bitter of heel zuur, of vind je de textuur niet fijn. Maar het samenstellen van de juiste melange voor een toffe tisane vereist wat kennis en ervaring. Want je moet het maar net weten dat de vlinderstruik, gulden roede en oregano uitstekende theeleveranciers zijn.

Bij Baukje Miedema uit Mirns is die kennis toevallig ontstaan. Tijdens haar hoveniersopleiding in Frederiksoord kwam er tijdens de lunch een pot bloementhee op tafel en er ging een wereld voor haar open. Ze raakte zo gefascineerd door het fenomeen van drinkbare planten, dat ze zich er steeds meer in ging verdiepen en een speciale kruidenopleiding volgde.

Baukje gebruikt wel vijftig plantensoorten voor haar Theeproeverij

Sindsdien groeien er in haar bloemrijke tuin, aan de oever van het IJsselmeer, vooral planten die eetbaar en drinkbaar zijn. Haar kennis en wel vijftig plantensoorten gebruikt ze voor haar Theeproeverij. De tuin, die op z’n Fries Krûdetún De Reidikker heet, is meestal open voor bezichtiging. Voor een proeverij moeten theeleuten zich vooraf aanmelden.

Ontspannen

De ontvangst bestaat uit een glaasje geurende ‘tuike tuike thee’, een mooie mix die je moet verwarmen en ontspannen. Tuike tuike is Fries voor kalm aan. Daarna maakt Baukje met haar gasten een rondje door de tuin, langs de planten die op dat moment geschikt zijn om thee van te maken. Dat betekent onder meer een kennismaking met de plant van de week, het proeven van zoete en kruidige smaken en het maken van een eigen selectie. Dat zou een takje lavendel, een bloem van het duizendblad, een takje phlox, een rankje kamperfoelie of blaadjes citroenmunt kunnen zijn, tezamen met wat roomse kervel voor een beetje zoet.

Hoe weet je eigenlijk of iets eetbaar, danwel drinkbaar is? ,,Dat moet je leren. De meeste mensen weten bijvoorbeeld wel wat oregano en lavendel is. Van daaruit ga je verder. Uiteindelijk leer je dat er voor het maken van thee bepaalde elementen zijn nodig zijn voor een goede smaak. Zo zijn er de volle grondsmaken als van zwarte bes, salvia en oregano. Daarnaast zijn er de zoete smaken van bijvoorbeeld kamille en roos en de pittige smaken van hysop en bergamot. Met deze drie elementen krijg je altijd een lekkere thee”, vertelt Baukje, die tijdens een wandelingetje door haar theetuin her en der wat plukt, wat laat ruiken en laat proeven.

Grote verrassing is bijvoorbeeld dat de bloem van daglelie eetbaar is. Ze trekt de bloemblaadjes uit en eet ze op. Als je in de hele bloem een beetje geitenkaas of salade doet, kun je een lekker en origineel voorgerechtje serveren.

Uitwerking

De theetuin van De Reidikker is geen tuin waarin je op een lommerrijk terras een kopje thee bestelt. Deze theetuin bestaat uit een tuin van zo’n hectare groot die vol staat met wel veertig soorten theeplanten. Niet van het type zwarte Ceylon, maar lichte kruidige thee van planten die onze grootmoeders waarschijnlijk al in hun tuinen lieten groeien. ,,Elke plant heeft zijn inhoudsstoffen en die hebben een bepaalde uitwerking op je lichaam. Zo zijn er planten die ontspannen of juist energie geven. Er zijn ook planten met een medicinale werking. Bij keelpijn drink ik bijvoorbeeld thee van thijm, als ik verkouden ben neem ik wat teewoartel’’, vertelt Baukje.

,,Bij keelpijn drink ik bijvoorbeeld thee van tijm’’

Huh? Teewoartel? Het is de Friese benaming van heemst (althea officinalis): in deze Friese tuin hebben alle theeplanten behalve een Nederlandse en een latijnse ook een Friese naam. Secuur geeft de bewegwijzering in de tuin aan hoe je moet lopen om alle planten tegen te komen. In de perken vol wuivend roze of paars en de stroken vrolijk rood en oranje, prijken naambordjes met de mooiste Friese plantennamen. We lezen bijvoorbeeld Skieppegerf, duizendblad in het Nederlands en Schafgarbe in het Duits. En Tsyskestrûk, oftewel kaasjeskruid (Lavatera).

Als je een tuin hebt en je wilt iets met thee, dan is het heel leuk om zelf theeplanten te kweken, te oogsten en te mengen. Met het boek Theetuin van Modeste Herwig kom je veel te weten en ontdek je de leukste recepten voor een verrassende theemix. Maar dat geldt ook voor de theeproeverijen bij Baukje. Want hoe moet je anders weten dat Monarda, Eucalyptusmunt, dropplant en citroenverbena hartstikke tuike tuike melanges zijn, en vingershoedskruid en lelietjes der dalen supergiftig?

• Meer informatie: www.theeproeverij.com

Recept tuike thee

Nodig (voor 1 pot thee)

  • 5 blaadjes zwarte bes
  • 5 bloemen schijnkamille (Anthemis) of Roomse Kervel
  • 2 stengels oregano, met blaadjes en bloemetjes
  • beetje hysop

Giet er kokend water op en laat het 6 minuten trekken. Filter dan de kruiden eruit. Tip: Laat tisane ongeveer 3 tot 5 minuten trekken, afhankelijk van je smaak. Maar nooit langer dan 7 minuten, want dan wordt de thee bitter.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Bekijk ook de parfumtuin van Caroline Thomas, die ze ontwierp naar de roman Het Parfum van Patrick Süskind. Ze mocht hem aanleggen op het internationale Tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire. En bekijk hier Roos van Hijken, de bekende bezoektuin van Petra en Luc, met de mooiste thema’s en plantencollecties.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×