BUITENLEVEN | Zo doorstaan bloembollen het gure seizoen - Wonen&Co
buitenleven, tuinieren, tuininspiratie, bloembollen, bollen poten

BUITENLEVEN | Zo doorstaan bloembollen het gure seizoen

12 oktober 2019 3 min leestijd Geen reacties

Veel planten beschikken over efficiënte ondergrondse voorraadkasten, ze slaan tijdens het groeiseizoen voedsel op voor de magere tijden die onvermijdelijk komen. De reden waarom en de manier waarop ze dat doen, is net zo divers als de planten die bollen, knollen en wortelstokken vormen.

Het is niet altijd even gemakkelijk om een plant te zijn. Lange en vooral droge zomers maken overleven tot een ware kunst, koude en natte winters vragen eveneens veel van het incasseringsvermogen.

Aangezien planten geheel afhankelijk zijn van de plaats waar ze groeien of waar ze ooit door mensenhanden geplant zijn, zit er voor hen niets anders op dan tijdens moeilijke perioden er maar het beste van te maken. Ze kunnen zich niet zelfstandig verplaatsen, op zoek gaan naar een betere standplaats. In koude en gematigde streken kan dat gedurende de winterperiode voor problemen zorgen.

Klagen helpt soms, oplettende tuiniers kunnen kwijnende planten verkassen en een betere plek geven, maar in de vrije natuur heeft zelfbeklag geen enkele zin. Eenmaal gedoemd op een moeilijke standplaats te overleven, is het buigen of barsten. Alleen de sterkste soorten weten zich op lange termijn handhaven.

Voedselreserves

De natuur heeft in al haar inventiviteit een mooie oplossing gevonden om planten te helpen barre omstandigheden te doorstaan. Planten kunnen in het groeiseizoen voorraden aanleggen die later, als ze hard nodig zijn, aangesproken kunnen worden. Wat eruit ziet als een onooglijke bol of vormeloze knol is eigenlijk niets anders dan een slimme provisiekast.

,,Wat eruit ziet als een onooglijke bol is eigenlijk een slimme provisiekast”

Door zich ondergronds terug te trekken kunnen bol- en knolgewassen de gure periode veilig doorkomen. De tijdens het seizoen geproduceerde suikers zijn omgezet in houdbare vorm en opgeslagen in de ondergrondse delen, zodat ze het komende voorjaar de plant een vliegende start kunnen geven.

Bol- en knolgewassen zijn gedurende de winter niet helemaal in rust, maar gebruiken al een deel van hun voedselreserves om bloemknoppen en bladeren te vormen. Zodra de temperatuur het in het voorjaar toelaat kunnen ze vliegensvlug bovenkomen, bloeien en bestoven worden. Allemaal essentiële zaken in het voortbestaan van de soort.

Kritieke levensfasen

Dat relatief veel gewassen met bollen of knollen bosplanten zijn, maakt de aanleg van voldoende reservevoedsel des te belangrijker. Zij hebben in het voorjaar haast, ze moeten alle kritieke levensfasen (bloeien, bestoven raken en zaad vormen) doorlopen voordat de bomen boven hun hoofd uitlopen en met hun loof al het licht wegnemen.

Ook in warmere klimaten zijn bol- en knolgewassen in het voordeel. Vaak is er in het voorjaar voldoende vocht in de vorm van regen of smeltende sneeuw om ze te laten opkomen, maar is de verzengend hete en droge zomer een veel moeilijker te nemen hindernis. Door je gedurende die periode ondergronds terug te trekken kun je een maandenlange siësta houden, om pas weer te ontwaken als de lauwe herfstregen valt. Een leuk voorbeeld zijn de nu zo vrolijk bloeiende herfsttijlozen.

PRODUCTIE BRIAN KABBES,
noordelijk kweker van botanische rariteiten.

Meer tuininspiratie? Bekijk hier onze tuin-inspiratiepagina.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×