BUITENLEVEN | Een pluktuin in een kistje - Wonen&Co
pluktuin, pluktuin aanleggen, hoe maak ik een pluktuin, pluktuin welke bloemen, tuininspiratie, tuinplanten, buitenleven

BUITENLEVEN | Een pluktuin in een kistje

22 april 2020 4 min leestijd Geen reacties

Voor een pluktuin heb je geen lap grond nodig. Zaai bloemenzaadjes in kistjes en potten op balkon of terras en trakteer jezelf op vrolijke boeketten! Daar word je blij van, zegt auteur Jennita Jansen in haar boek Pluktuin. Ook leuk voor kinderen!

Akelei, slaapbol, zonnehoed, korenbloem. Zinnia, kantbloem, lathyrus en cosmea. Het zijn voorbeelden van bloemen die je prima kunt opnemen in je eigen pluktuin. Heb je geen grote lap grond tot je beschikking om een bloemenzee te kweken? Geen probleem. Op een balkon of dakterras kan het ook!

Volgens Jennita Jansen (28) heb je eigenlijk alleen maar kistjes, potgrond en zaden nodig. In haar pas verschenen boek Pluktuin legt ze op een inspirerende manier uit hoe je dat doet. Als je door het boek bladert, kom je tot de conclusie dat het niet moeilijk moet zijn. Jennita wijst de weg.

Gek genoeg is de passie voor bloemen een jaar of drie geleden in de moestuin begonnen. ,,We hadden de hele winter moestuinboeken gelezen en gingen in de lente aan de slag met de aanleg. En daar ontdekte ik dat ik eigenlijk bloemen het allerleukste vind. Er kwamen er spontaan een paar aangewaaid. En toen ben ik zelf bloemen gaan zaaien. In de moestuin, maar ook binnen in potten. Misschien zit het in de genen; mijn oma was ook altijd met bloemen bezig’’, vertelt Jennita.

Ze ging op zoek naar boeken over pluktuinen, maar kon die nauwelijks vinden. ,,Zo is het idee ontstaan om er zelf dan maar eentje te schrijven. Het aanleggen van een pluktuin kan iedereen, ook al heb je alleen maar een balkon.’’ Ze gaat in haar boek vooral in op het kweken in potten en kistjes om het zoveel mogelijk toegankelijk te maken. Zelfs op een balkon dat niet zonovergoten is, kun je met haar kistjesmethode een eind komen.

Combinaties

In het boek worden onder meer zestien kant-en-klare recepten voor een boeiend bloeiend kistje gegeven. ,,Het zijn combinaties van soorten die op hetzelfde moment gezaaid en geplukt kunnen worden; anders zou het verwarrend worden. Ik ga uit van drie soorten per kistje, waarbij de planten 15 centimeter uit elkaar staan. Zo verdrukken ze elkaar niet. Een kistje is 40 bij 50 centimeter groot. Het moet minimaal 40 centimeter diep zijn, zodat de wortels van de planten zich goed kunnen ontwikkelen.’’ Een voorbeeld van zo’n combi is cosmea, siergras en margriet: zelfs in het kistje vormen ze al een zwierig boeket.

De planten die Jennita voor haar pluktuintjes heeft uitgekozen, gaan alleen maar meer knoppen geven als je ze plukt. ,,Voor zo’n 70 procent van alle planten in het boek geldt: hoe meer je plukt, hoe meer bloemen. Denk aan lathyrus, goudsbloem en zinnia. Mensen denken wel eens dat het zonde is ze te plukken, maar dat is juist niet zo.’’

Voordeel van de kistjesmethode is dat je overal zo’n pluktuin kunt maken. Door kistjes trapsgewijs te stapelen win je niet alleen ruimte op terras of balkon, maar het staat ook nog eens leuk als ze vol staan met allerlei soorten plukbloemen. Het varieert van voorjaarsbloeiers en zonaanbidders, tot droogbloemen en bloemen voor vlinders en bijen.

Hoop

Uit al die bloemen waar je blij van wordt, is het lastig een favoriet te kiezen. Toch heeft Jennita lievelingen in haar pluktuintjes. ,,Strobloemen! Ze zijn makkelijk te kweken en ze bloeien heel mooi. Het leuke is dat je ze vers kunt gebruiken op een vaas, maar ook kunt drogen voor in een droogboeket.’’

In haar praktische en inspirerende boek gaat de auteur onder meer in op het verschil tussen kweken in de zon of halfschaduw, legt ze uit hoe je moet zaaien, verspenen en de plantjes moet verzorgen. Daarnaast geeft ze tips voor boeketten in de mooiste combinaties. En de potten? Daarin laat ze allerlei bollen en knollen groeien, om het seizoen te verlengen. ,,Het is ook leuk om samen met kinderen een pluktuin aan te leggen. Je merkt dat ze vooral veel interesse hebben in dat ene zaadje dat ze zelf hebben gezaaid en nieuwsgierig zijn naar hoe dat zich ontwikkelt.’’

Het aanleggen van een pluktuin is iets positiefs om te doen, nu we met z’n allen vooral thuis zijn. ,,Je hebt er op allerlei manieren plezier van. Het is nú leuk om te zaaien, je hebt iets te doen! Daarna volg je het groeiproces en later pluk je er de vruchten van. Eigenlijk trakteer je jezelf op vele mooie bloemen en kleuren waar je blij van wordt. Het past ook wel bij de tijd waarin we nu leven. Zo’n zaadje, dat heeft zoveel belofte in zich. Dat zo’n klein iets zo’n grote plant met veel bloemen kan worden. Dat er zoveel kracht zit in een zaadje, dat geeft hoop.’’

Wie weet wordt het aanleggen van zo’n pluktuin wel je nieuwe hobby deze zomer!

TEKST SHYRA HUETING
ILLUSTRATIES AGNES LOONSTRA

Heb je een tuin aan het water en kun je wel wat tips gebruiken voor de inrichting ervan? In dit artikel geeft onze tuinman Martin tips over welke planten geschikt zijn voor een tuin aan het water, en die ook nog eens dieren en insecten aantrekken. En wist je dat je ook kweekpotjes kunt maken van oude kranten? In deze diy legt redacteur Rixt hoe je zulke kweekpotjes maakt.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×