BUITENLEVEN | Planten snoeien: hoe en wanneer kun je dit het beste doen? - Wonen&Co
planten snoeien, struiken snoeien, planten snoeien wanneer, planten snoeien hoe

BUITENLEVEN | Planten snoeien: hoe en wanneer kun je dit het beste doen?

6 maart 2021 3 min leestijd Geen reacties

Heb je een vraag over het inrichten van je tuin of over specifieke planten? Of zoek je handige tips over tuinieren? In deze rubriek beantwoordt Wonen&Co’s tuinman Martin Knol vragen van lezers.  Deze week: hoe en wanneer kun je het beste planten snoeien?

Heb je ook een vraag voor tuinman Martin? Mail naar redactie@wonenenco.nl o.v.v. Tuinvraag.

Harmien van der Werff-Poort schrijft: ‘Ik zou graag wat snoeitips willen, met name over de hibiscus, weigela en hortensia. Moet je deze planten jaarlijks terugsnoeien? En wanneer kun je dat het beste doen; in het voorjaar of het najaar?’

Tuinman Martin Knol: ,,Het voorjaar staat voor de deur. We hebben kortgeleden een paar mooie lentedagen gehad, en dan gaan veel mensen al in de tuin bezig. Zodra er groene uitlopers op planten verschijnen, triggert dat blijkbaar mensen om te snoeien. Dat zie en hoor ik veel om me heen. Het is niet nodig om nu al in de tuin bezig te gaan. Wacht met snoeien tot het echt voorjaar is, dus tot halverwege of eind maart.

Planten snoeien in de lente

Snoeien kun je het beste in de lente doen. Als je ze in het najaar snoeit, heb je sneller kans op vorstschade. Verder hoef je planten echt niet jaarlijks te snoeien. Wanneer ze te groot en/of kaal aan de onderkant worden, dan is het tijd om de snoeischaar erbij te pakken. Geef de hortensia en lavendel overigens voorrang bij deze klus. Deze twee planten moeten wel echt in maart worden gesnoeid, omdat dat de periode is dat ze uitlopers met bloeiknoppen krijgen.

Haal bij lavendel oude bloei eraf, plus de helft van het grijsgroene loof. Doe dit ook bij planten als ceanothus (amerikaanse sering), caryopteris, perovskia en de buddleia (vlinderstruik). Bij pluimhortensia’s laat je één knop boven de vertakking zitten, alle lengte daarboven knip je eraf. De pluimhortensia is een echte scheutbloeier die ieder jaar hele lange uitlopers maakt, dus het is zaak deze goed bij te houden.

Snoeien om te verjongen

Voor alle andere hortensia’s geldt: snoei alleen de oude bloemen eraf tot boven één knop boven de vertakking. Knip zo’n 10 tot 20 procent van de dikste takken eraf, zo laag mogelijk. Dit geldt ook voor bessenstruiken. Bij struiken als de weigela en hibiscus, maar ook heesters als deutzia, cornus, callicarpa, corylus, corylopsis en euonymus snoei je enkel om te verjongen.

Haal een aantal takken zo laag mogelijk weg, tot zo’n 10 centimeter boven de grond. Kies de dikste takken. Let op: snoei niet meer dan een kwart van de struik. Het gevolg als je dit wel doet is dat A: het evenwicht zoek is, en B: er groeien dan waterloten aan de struik. Een groeiexplosie van lange takken waar niks aan bloeit. Heb je een struik met veel dikke takken? Dan kun je het snoeien gerust opknippen: dit jaar een deel, volgend jaar het andere deel.

Tot slot zijn er nog struiken die je pas snoeit als ze weer in blad staan, de zogenaamde bloedende gewassen. Denk aan de druif, liquidambar, liriodendron, berken, noten en esdoorn. Bij deze planten begint de sapstroom al vroeg. Als je die nu snoeit, bloeden ze dood. Niet aankomen dus.’’

In de vorige aflevering van deze rubriek geeft Martin tips over hoe je een natuurlijke afscheiding in je tuin kunt maken. En in dit artikel geeft hij tips over het aanleggen van mooie borders langs een saai gazon.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×