BUITENLEVEN | Kweker Kabbes: De ongebreidelde expansiedrang van bamboe - Wonen&Co
buitenleven, tuinieren, bamboe, wonen&co

BUITENLEVEN | Kweker Kabbes: De ongebreidelde expansiedrang van bamboe

10 november 2018 3 min leestijd Geen reacties

Al sinds ik me kan herinneren ben ik een grote natuurliefhebber in het algemeen en plantenvriend in het bijzonder. Bijna elke bereikbare plant heeft zich al eens in mijn aandacht mogen verheugen. Er zijn er maar weinigen waaraan ik een hartgrondige hekel heb, maar voor bamboe maak ik graag een uitzondering.

Wat moet een zinnig mens met bamboe in de tuin? Voor de mooie bloei hoef je ze niet aan te planten, dat doen ze normaal gesproken helemaal niet. En mochten ze onverhoopt toch gaan bloeien is dat meestal het einde van de betreffende plant. Sierwaarde hebben ze in mijn ogen ook nauwelijks, op z’n best zijn het lorrige bossen riet met in het voorjaar vaak door vorstschade ontsierde bladeren.

Niet dat ik het niet heb geprobeerd, open te staan voor het harkerige reuzengras dat bamboe heet, echt wel. Maar de liefde moet van twee kanten komen om te kunnen beklijven, en van bamboe hoef je beslist geen genegenheid te verwachten. Met grote brutaliteit en zonder enige gêne nemen ze in korte tijd meer ruimte in beslag dan menigeen lief is.

Veel soorten hebben last van ongebreidelde en overmatige expansiedrang. Als een ware groene plaag grijpen de oprukkende vishengels om zich heen. En waar bamboe zich eenmaal thuis voelt, groeit ze vast aan de aarde. Probeer ze dan nog maar eens te verplanten of uit te roeien.

Woekeraar

Grofweg zijn er twee typen, woekerende en niet woekerende soorten. Nu gaan er over vele woekeraars vervelende verhalen rond, maar bamboe spant de kroon. De meeste soorten zijn ooit uit China naar ons land gebracht, maar willen volgens mij zo snel mogelijk weer terug naar hun thuisland; met uitlopers van soms wel 10 meter lang! Soorten die niet woekeren vormen dermate imposante pollen dat je een elftal sterke kerels nodig hebt om ze weer uit de grond te rukken.

,,Bamboe heeft uitlopers van soms wel 10 meter lang”

Toen ik lang geleden met mijn kwekerij begon, kreeg ik van een Franse kweker een schattig bamboeplantje cadeau met de uitdrukkelijke verzekering dat deze niet zou woekeren. En waar is waar, dat heeft ze de eerste tien jaar ook niet gedaan. Maar toen op een kwade dag in het elfde jaar zag ik meters verder dan waar ik haar had gepoot opeens een enge punt boven komen …

Bamboebos

Ondertussen zijn we ruim dertig jaar verder en heeft deze niet-woekerende bamboe een ongekende omvang gekregen, daarbij zijn de langste stengels ruim 7 meter hoog. Elke ochtend weer ga ik met lood in de schoenen mijn eigen tuin in, omdat ik er vrijwel zeker van ben dat zich er nu toch echt een familie pandaberen in mijn bamboebos heeft gevestigd. En wat we ook doen, afknippen, uitrekken, rooien of maaien, het lijkt de groeikracht niet te remmen. Met bamboe heb je waar voor je geld, het is onverwoestbaar.

,,Met bamboe heb je waar voor je geld, het is onverwoestbaar”

Nu zal ik de laatste zijn om iemand het plezier te ontnemen met flauwe waarschuwingen vooraf en gun ik een ieder alle ruimte om te kunnen leren houden van bamboe; mij is het helaas in al die jaren niet gelukt.

PRODUCTIE BRIAN KABBES, 
noordelijk kweker van botanische rariteiten

buitenleven, kweker brian kabbes, wonen&co

 

Ooit gehoord van de herfstschroeforchis? Brian vertelt je graag meer over deze bijzonder geurende plant. En lees hier over het wilde liefdesleven van de stokroos, die in ontelbaar varianten verkrijgbaar is. Wil je je tuin ontstenen? Download hier onze gratis printable en ontsteen ook jouw tuin voor een dosis groen geluk

Geen reacties

Laat een reactie achter

×