Moestuin beginnen? 10 tips voor een eetbaar tuintje
moestuin, moestuin aanleggen, moestuin beginnen, zaaikalender moestuin, moestuin bak

BUITENLEVEN | Moestuin beginnen? 10 tips voor een eetbaar tuintje

7 juni 2020 3 min leestijd Geen reacties

Heb je ook zin gekregen om je eigen groenten en fruit te verbouwen? Het is nog niet te laat. Begin een moestuin en geniet straks van je zelfgekweekte maaltijd. Wij geven 10 tips voor een eetbaar tuintje.

Lees je in

Voor je begint met het aanleggen van een moestuin, is het handig je goed in te lezen. Het is niet ingewikkeld, maar het stappenplan is belangrijk. Denk aan de aarde waarin je je groente gaat kweken, groenten en fruit die wel en niet goed naast elkaar groeien en de juiste zaaitijd.

Kweek binnen voor

Bedenk welke gewassen je het liefst wilt weken. Voor sommige groente- en fruitsoorten is het misschien te laat, maar voor andere niet. Voor allerlei bonen bijvoorbeeld is het handig ze voor te zaaien. Kweek ze binnen in kleine potjes. Als het volwaardige stekjes zijn geworden kun je ze overzetten naar de tuin en laten wennen aan de buitenlucht.

Maak zelf kweekpotjes

Check een zaaikalender en ontdek wat je in welke maand kunt zaaien. Maak kweekpotjes van krantenpapier, eierdozen of het karton van wc-rolletjes. Voordeel is dat je ze zo in de grond kunt zetten en de stekjes niet eerst uit het potje hoeft te wurmen.

Kies een lichte plek

Voor het kweken van groente en fruit is veel zon nodig. Een lichte plek is dus een must als het om moestuinieren gaat. Kies een plek waar de zon een groot deel van de dag schijnt. Heb je weinig zon in je tuin? Selecteer je plantjes daarop, sommige hebben minder zonlicht nodig.

Maak een moestuinbak

Wil je een mini-moestuin aanleggen in de achtertuin, begin dan met maken of het aanschaffen van een moestuinbak. Als je zelf aan de slag wilt, dan is hout een goed materiaal om voor te kiezen. Daarnaast is het belangrijk dat een moestuinbak duurzaam is. En de maat pas je gewoon aan op de ruimte die je tot je beschikking hebt.

Verdeel met rasters

Dan verdeel je de bak in verschillende vakken met een raster; dit doe je om de verschillende gewassen van elkaar te scheiden. Leg een worteldoek onder de bak, waarmee je onkruid voorkomt zodat je straks niet hoeft te wieden.

Doe een bodemtest

De aarde waarin je de gewassen gaat kweken, moet voedzaam en luchtig zijn. Hoe kom je er achter of je voedzame grond hebt? Doe een bodemtest! Met zo’n test ontdek je wat de pH-waarde van de grond is en of de zuurtegraad voldoende is.

Zet kleine planten vooraan

Als de tijd is aangebroken om je zaden of stekjes te planten, houd dan rekening met de hoogte van de planten. Zet de kleinste planten vooraan in de moestuinbak als je kijkt naar waar de zon vandaan komt. De grootste planten zet je vervolgens achteraan, zodat deze geen schaduw vormen over de kleine planten. Want geen zon is geen planten.

Verspreid plantenfamilies

Houd ook rekening met de afwisseling tussen verschillende planten en verspreid plantenfamilies zoveel mogelijk over de moestuinbak. Plant bijvoorbeeld na sla geen spinazie, maar liever wortels of tomaten. Je kunt meer lezen over plantenfamilies op de website makkelijkemoestuin.nl.

Houd afstand tussen planten

Lees op elk zakje zaden de gebruiksaanwijzing en houd rekening met de onderlinge plantafstand. Dit in verband met de grootte van elke plant en de hoeveelheid voeding die hij nodig heeft. Tenslotte label je de vakken met een naamkaartje, zodat je alles uit elkaar kunt houden. En vergeet niet de planten af en toe water te geven.

TEKST RIXT HELLEMA
FOTO’S SHUTTERSTOCK

Wil je naast een moestuin, ook een pluktuin aanleggen? Dat is makkelijker dan je denkt, want een pluktuin kan ook in bakken of potten op een balkon. In dit artikel alle tips op een rij. Ben jij een echte theeleut? Maak dan je eigen theetuin. In dit artikel lees je onder meer van welke planten je thee kunt maken.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×