BUITENLEVEN | Maak van je tuin een theetuin - Wonen&Co
theetuin, zelf thee drogen, theetuin aanleggen, tuininspiratie, tuinieren

BUITENLEVEN | Maak van je tuin een theetuin

18 mei 2020 4 min leestijd Geen reacties

Een blaadje bosaardbei met roomse kervel? Of liever een takje munt met geranium? De lekkerste tisanes maak je van theeplanten uit je eigen tuin! Modeste Herwig neemt je mee naar de drinkbare plantenwereld in haar boek Theetuin.

De meeste mensen weten het misschien niet, maar veel planten in en buiten je tuin zijn geschikt om kruidenthee van te maken. Soms gebruik je alleen het blad of juist de zaden, maar met de kleurrijke bloemen zijn feestelijke melanges samen te stellen. Vers in de zomer, gedroogd in de winter. En in allerlei combinaties. Je moet alleen wél weten wat je drinkt, want er bestaan ook planten die giftig zijn.

Weten hoe je een theetuin aanlegt, dat ontdek je in het boek Theetuin van Modeste Herwig (Leiden, 1963), die behalve auteur van tuinboeken ook tuinfotograaf en beplantingsdeskundige is. In woord en sfeervol beeld vertelt ze over de kunst van het zelf theeplanten kweken, oogsten en mengen. Ook verklapt ze de fijnste theerecepten, gaat ze in op heel veel drinkbare planten waarvan je niet eens wist dat je er thee van kunt trekken en geeft ze een paar ontwerpen voor een theetuin cadeau.

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn als je met theeplanten begint. Het enige dat nodig is, is een zonnige plek. Zet ze gewoon tussen andere planten in de border, want er zijn genoeg soorten die behalve lekker ook gewoon heel mooi zijn. Neem bijvoorbeeld roomse kervel, een sterke weefplant die een zoetje geeft aan kruidenthee en in de border planten prachtig verbindt. Maar ook de kleurrijke dropplant en bergamot zijn fraai in de border en lekker als thee.

Theeboeket

Volgens Modeste hoeft een theetuin dus niet veel plek in te nemen. ,,Je kunt theeplanten ook prima in een grote pot of plantenzak op een balkon laten groeien. Zet er vier verschillende soorten in en maak er een theeboeketje van. Denk aan Marokkaanse munt als basis voor je thee, in combinatie met rozengeranium, goudsbloem en citroentijm.” Liefhebbers van een aromatische ijsthee kiezen eerder voor een combi van frambozenblad, geurgeramium, anijsafrikaantje en ananassalie.

Maak een theeboeketje van munt, rozengeranium, goudsbloem en citroentijm

Haar eerste kopje kruidenthee uit eigen tuin dronk ze toen ze een jaar of dertien was. ,,Mijn vader was meer gericht op sierplanten, mijn moeder hield zich met kruidenplanten bezig’’, herinnert Modeste zich. Haar favoriete theeplant is misschien wel de citroenverbena. In haar tuin heeft ze een grote in een pot staan, ooit meegenomen uit Engeland. ’s Zomers geniet ze van de verse blaadjes, ’s winters van de gedroogde.

Ook planten die in het wild groeien zijn uitstekend geschikt voor het zetten van een potje kruidenthee. Brandnetel, bramen, vlierbloesem, bottelrozen, watermunt en valeriaan bijvoorbeeld, mag je zo plukken, maar wel met respect voor de natuur, benadrukt Modeste. Zelf is ze dol op moerasspirea, een topper die langs de slootkant groeit.

Kruidenmixen

In haar boek Theetuin worden liefst veertig verschillende soorten theeplanten en hun eigenschappen besproken, plus allerlei voorbeelden van combinaties, recepten en toepassingen. Samen met de vele mooie foto’s en verrassende ideeën is het een bron van inspiratie voor iedereen die eens op een andere manier naar planten wil kijken.

Wie weet is het wel de aanzet tot een nieuwe hobby, nu we toch door de coronacrisis meer tijd in huis en tuin doorbrengen dan anders. Modeste: ,,In deze periode van thuiszitten is het bijvoorbeeld ook leuk om zelf recepten te bedenken en kruidenmixen uit te proberen. Die kun je dan delen door ze online te zetten en te vertellen wat het is en hoe ze smaken.’’

Recept voor zomerbloementhee

Voor 4 koppen korenbloem:

 • 8 bloemen goudsbloem
 • 1 theelepel bloemblaadjes lindebloesem
 • 1 theelepel rozen
 • 1 theelepel bloemblaadjes aardbeiblad
 • 1 theelepel rozenbottel
 • 1/2 theelepel 7 dl water (80-85 gr C)
 • Het recept gaat uit van gedroogde blaadjes, bij verse kruiden neem je twee keer zoveel. Laat alles 10 minuten trekken.

Tips van Modeste

 • Voor alle planten geldt dat de blaadjes het sterkst smaken vóór de bloei.
 • Voor verse kruidenthee gebruik je geen kokend water, want dan verdampt de etherische olie snel. Laat kokend water liever 2 minuten in een pot zonder deksel staan voordat je het op de blaadjes giet.
 • Voor als we weer op visite gaan: neem in plaats van bloemen eens een bosje theeplanten mee.

Theeplanten voor beginners (deze lukken altijd!)

 • bosaardbei (als basis)
 • allerlei soorten munt (als basis; zet deze woekeraars in een pot)
 • citroenmelisse
 • kamille
 • marjolein
 • steentijm

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S MODESTE HERWIG

Ook leuk: leg een pluktuin aan! En daar heb je echt geen lap grond voor nodig. Een pluktuin kan ook prima op een terras of balkon. In dit artikel vind je tips voor het aanleggen van een pluktuin. En wist je dat je tuin kan fungeren als natuurlijke airco? Met een klimaattuin kun je de temperatuur en vochtigheid in je tuin regelen. In dit artikel lees je een aantal tips en tricks over het inrichten van een klimaattuin.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×