buitenleven, tuinieren, tuinplanten, tuininspiratie, structuur aanbrengen in je tuin, Brian Kabbes, tuinarchitect, botanisch, buitenleven

BUITENLEVEN | Structuur aanbrengen in de tuin

Architectuur en natuur zijn de twee uitersten van hetzelfde spectrum. Gemakshalve zou je daarom kunnen stellen dat door de mens gemaakte structuur, architectuur is en dus alles waar geen mensenhanden aan te pas zijn gekomen, natuur is.

De mens heeft al sinds het prilste begin de neiging de natuur te ordenen, vorm te geven en te controleren. Daardoor zijn er ooit dijken opgeworpen, is oerbos veranderd in akkerland en bestaan onze tuinen uit geordende gazons, borders, plantvakken en zitjes.

Architectonische planten

Om structuur aan te brengen in een bestaande of nog te ontwerpen tuin, kun je gebruik maken van een scala aan dode materialen, zoals schuttingen verhardingen en allerhande bouwsels, maar veel planten lenen zich ook uitstekend om die taken op zich te nemen. Dergelijke planten zou je daarom architectonisch kunnen noemen. Door hun markante groeivorm, robuuste uitstraling of opvallende verschijning zorgen ze voor duidelijke lijnen, leggen ze accenten of kunnen juist rust brengen in een iets te uitbundige beplanting.

buitenleven, tuinieren, tuinplanten, tuininspiratie, structuur aanbrengen in je tuin, Brian Kabbes, tuinarchitect, botanisch, buitenleven

Het inrichten van een tuin is in de basis niet wezenlijk anders dan het inrichten van een lege woonkamer. Voordat je begint met de driezitsbank leg je eerst de vloerbedekking. Zet dan pas de grote meubels op een logische plaats, voordat de bijzettafel en krantenbak uiteindelijk aan de beurt zijn. Om hetzelfde in een tuinsetting te bereiken heb je vergelijkbare equivalenten nodig om tot een doordachte inrichting te komen.

De vloerbedekking is in dit geval een bewerking van de grond, zoals het onkruidvrij maken, eventueel spitten, egaliseren en het aanbrengen van bodemverbetering. Zodra aan deze basis is voldaan kun je gaan inrichten en zorg je eerst voor de grote, krachtige lijnen. In een kamer zou dat het bankstel of de wandkast zijn, in een vertaling naar planten kiezen we voor hagen, heesterpartijen of solitaire bomen. Pas als deze hun plek hebben gekregen, kun je beginnen met de invulling van de zo ontstane ruimtes.

buitenleven, tuinieren, tuinplanten, tuininspiratie, structuur aanbrengen in je tuin, Brian Kabbes, tuinarchitect, botanisch, buitenleven

In al bestaande tuinen kun je met wat aanpassingen een zelfde resultaat bereiken, zonder de hele tuin overhoop te hoeven halen. Laat in dat geval de markante onderdelen staan (mooie bomen en heesters, nog bruikbare hagen) en rooi en zaag weg wat niet bruikbaar is.

Zelf ben ik geen al te groot liefhebber van een overmaat aan dode materialen in de tuin, en zou deze hooguit als ondersteuning gebruiken om de beplanting beter uit te laten komen. Een evenwichtige en praktische beplanting is vaak veel spannender dan een tuin vol schuttingen, pergola’s en betonvlakken.

buitenleven, tuinieren, tuinplanten, tuininspiratie, structuur aanbrengen in je tuin, Brian Kabbes, tuinarchitect, botanisch, buitenleven

Planten uitzoeken

Als het zover is de juiste planten te kiezen, is het verstandig eerst te kijken naar de specifieke omstandigheden. Komt er voldoende licht in de tuin, welke grondsoort heb ik, is het droog of juist erg nat etcetera. Om dergelijke vragen te beantwoorden is voor de beginner een bezoek aan een gespecialiseerde kwekerij wellicht niet onverstandig. Ze hebben daar specifieke vakkennis in huis en zullen graag helpen de juiste planten op de juiste plaats te kiezen. Wie al wat meer ervaring heeft, kan uit die opgedane kennis putten, en kiezen voor planten waar eerder goede resultaten mee zijn geboekt.

Dit artikel is geschreven door Brian Kabbes, noordelijk kweker van botanische rariteiten.

Kabbes schrijft ook over makkelijke tuinplanten voor maximaal tuinplezier, geeft een ode aan de Nostalgia tomaat en leert ons de schoonheid van salie waarderen. 

Je tuin aankleden met meubelen en accessoires? Hier kun je inspiratie opdoen voor een fijne zitplaats in je tuin en verder vind je accessoires als een geometrische vuurkorf en een buitenbank die je tuin nog groener maakt.