wooninspiratie, tuininspiratie, buitenleven, tuin, tuinieren, tuinplanten, kleur

BUITENLEVEN | Laatbloeiers zorgen voor vuurwerk

De herfst is nu toch echt begonnen. Gure winden en ongenadige regen- en hagelbuien rukken de verkleurende herfstbladeren van de bomen. In tuin en park ontstaan steeds dikkere pakketten blad, die aarde en gazon aan het zicht onttrekken. Toch weten enkele planten in deze tijd van aftakeling toch de aandacht op zich te vestigen door hun late, uitbundige bloei, op het randje van het tuinseizoen.

Ook planten beschikken over geduld. Soms is dat maar heel beperkt en vluchtig aanwezig, zoals sneeuwklokjes en krokussen ons laten zien. Zij kunnen nauwelijks wachten met bloeien totdat de vorst in het vroege voorjaar verdreven is.

Kleurimpuls

Anderen daarentegen beschikken over een ijzeren zelfdiscipline en kunnen hun bloei bijna tot op het eind uitstellen. En het zijn juist deze late soorten die zo geschikt zijn om de steeds valer wordende tuin nog van een krachtige kleurimpuls te voorzien. Alsof de winter nog ver weg is, vieren herfstanemonen, chrysanten en asters uitbundig feest. Soms zo enthousiast dat je bijna geen loof meer ziet en de hele plant schuil gaat onder een kleurige bloemenzee. Want waar de herfst vaak een wat somberder jaargetij is, lijkt dat gegeven aan de herfstbloeiers voorbij te zijn gegaan. Zij brengen nog op de valreep vrolijkheid, kleur en leven in de tuin.

,,Met de juiste soorten kun je de afsluiting van het tuinseizoen met plantaardig vuurwerk vieren”

wooninspiratie, tuininspiratie, buitenleven, tuin, tuinieren, tuinplanten, kleur

In de herfst is elke bloei meegenomen, en vele tuiniers zijn in deze tijd van het jaar veel minder streng geworden bij het hanteren van hun kleurenschema’s. Waar geel, oranje en rood bloeiende planten gedurende de zomer bij menigeen taboe zijn, mogen ze in het najaar lekker vlammen. En vlammen dat doet Rudbeckia wel, zoals de onvolprezen ‘Goldsturm’. Deze plant spaart het hele seizoen alle energie op, om vanaf augustus tot diep in oktober alle remmen los te gooien. Met grote goudgele bloemen en de zo karakteristieke bruine, kegelvormige hartjes is de zonnehoed een feest in de tuin.

Nectarbronnen

Al wat vliegt verzamelt zich op en rond deze gezellige planten, die voor vlinders, hommels en bijen waardevolle late nectarbronnen zijn. Ook als snijbloem voldoen ze prima, zoals menig grootmoeder al wist. De stevige takken laten zich gemakkelijk schikken en de bloemen kennen een lang en gelukkig vaasleven.

Uit dezelfde familie stamt de koel geel bloeiende vaste zonnebloem, ‘Lemon Queen’. Met gemak meer dan manshoog en zonder steun op eigen benen staand is het een imposante najaarsbloeier die ook voor een ieder die niet zo gek is op geel als tuinkleur te verdragen is. De op margrieten lijkende bloemen zijn fraai maangeel van kleur en zijn prima te snijden.

Het najaar is ook de tijd dat een aantal bol- en knolgewassen zich van hun beste kant laat zien. Zoals de giftige herfsttijloos. Met hun op krokussen lijkende roze, lila of witte bloemen lijken ze eerder op voorjaarbloemen. Vanaf eind augustus kunnen ze al bloeien en de laatste soorten gaan daarmee door tot in oktober.

Nee, het is beslist niet nodig in het najaar een ingedutte tuin te hebben. Met de juiste soorten kun je de afsluiting van het tuinseizoen met plantaardig vuurwerk vieren.

Dit artikel is geschreven door Brian Kabbes, noordelijk kweker van botanische rariteiten. Meer van Kabbes lezen? Hij schrijft ook over makkelijke tuinplanten voor maximaal tuinplezier en leert ons de schoonheid van salie waarderen.