BUITENLEVEN | Kweker Kabbes: Het wilde liefdesleven van de stokroos - Wonen&Co
buitenleven, tuinplant, stokroos, wonen&co

BUITENLEVEN | Kweker Kabbes: Het wilde liefdesleven van de stokroos

26 september 2018 3 min leestijd Geen reacties

Door haar sprankelende bloemkleuren en markante groeivorm is de stokroos een populaire tuinplant geworden. Hoewel ze gevoelig is voor roest, hoeft dat niet te betekenen dat je geen plezier aan haar kunt beleven. Want wat is er nu gezelliger dan een flinke bos bloeiende stokrozen?

De levenscyclus van de stokroos is maar kort. Wanneer ze in de herfst worden gezaaid, zullen de zaailingen volgend jaar gaan bloeien, het zijn planten met een tweejarige levensloop. Hoewel veel stokrozen na het bloeien en overvloedig produceren van zaden zullen sterven, zijn er altijd exemplaren die overleven en ons het jaar daarop weer verrassen. Daarmee is de stokroos maar moeilijk in een hokje te stoppen. Eenjarig zijn ze niet, vaak tweejarig, maar soms ronduit vast. En dat terwijl ze officieel te boek staan als tweejarig, die lading klopt dus niet helemaal.

Waarschijnlijk stamt onze stokroos van oorsprong uit het zuidwestelijk deel van China, al zijn er geen plaatsen bekend waar ze nu nog in wilde staat voorkomt. In hun thuisland werden ze al sinds mensenheugenis gekweekt en verhandeld vanwege hun medicinale werking. Via de oude handelsroutes vanuit China naar het Middellandse Zeegebied zijn ze al voor het jaar 1400 naar Europa gekomen.

Verwilderd

Eenmaal aangekomen in onze contreien, bleek ze zich hier zo thuis te voelen dat ze zich op tal van plaatsen spontaan in de natuur heeft verwilderd. Ook bleek ze het niet zo nauw te nemen in haar liefdesleven, aangezien ze zonder problemen kruist met andere stokroossoorten die op haar pad komen. Het genealogisch ontwarren van de stamboom van een willekeurige stokroos in de tuin, is daarmee vrijwel onmogelijk geworden.

De stokroos heeft een wild liefdesleven, aangezien ze zonder problemen kruist met andere soorten

Het is niet zo vreemd dat een plant die vroeger in eerste instantie werd gekweekt vanwege haar vochtinbrengende en laxerende eigenschappen, maar die tegelijk ook zo mooi bloeit, al snel een plekje vond als sierplant. Met gemak steken de lange, rechte bloemstelen manshoog de lucht in. Hun bloemen kunnen van spierwit, over allerlei gele, roze, rode en paarse tinten tot bijna zwart zijn. Waren ze vroeger vooral enkelbloemig, zie je nu ook steeds meer rassen die half of helemaal dubbel zijn op de markt verschijnen.

Oneindige kleurencombinaties

Doordat alle stokrozen onderling gemakkelijk kruisen is het aantal mogelijke kleuren, tinten en vormen bijna oneindig. Ze zaaien zichzelf vrijelijk uit, vaak op de gekste plekken. Wie meerdere kleuren in de tuin heeft, of buren heeft met stokrozen, moet niet gek opkijken wanneer er uit de spontaan opgekomen zaailingen planten groeien die gaan bloeien in de vreemdste tussenkleuren.

Het aantal mogelijke kleuren, tinten en vormen van de stokroos is bijna oneindig

Ongeacht hun bloemkleur, staan alle stokrozen graag warm en zonnig, bij voorkeur tegen een muur. Aangezien het flinke bossen kunnen worden, hebben ze een goede eetlust en vragen daarom voedzame grond. Geef niet te veel water, aangezien ze op natte grond vatbaarder zijn voor roest, een vervelende schimmelaantasting. En mocht die roest er dan toch onverhoopt in komen, troost je dan met de gedachte dat ze die aantasting in de vrije natuur ook hebben, en probeer je er daarom niet te veel aan te ergeren. Het hoort gewoon bij stokrozen.

PRODUCTIE BRIAN KABBES, 
noordelijk kweker van botanische rariteiten

buitenleven, kweker brian kabbes, wonen&co

 

 

 

 

 

Ooit gehoord van de herfschroeforchis? Brian Kabbes vertelt je in deze column alles over deze zeldzame tuinplant. Wil je je tuin ontstenen? Download hier een gratis printable van onze tuinman Martin. Hij heeft een ontwerp gemaakt voor een onderhoudsarme border. Gebruik het voorbeeld ter inspiratie en ontsteen ook jouw tuin voor een flinke dosis groen geluk.  

Geen reacties

Laat een reactie achter

×