kweken, buitenleven, wonen&co

BUITENLEVEN | Tips voor het kweken van groenteplanten

Plukplanten en moestuinen zijn ongekend populair. Wil jij ook aan de slag met kweken? Start dan met groenteplanten. Niet alleen lekker, maar ze staan ook nog eens prachtig in je tuin. Mei is een goede maand om groente in bakken, potten of de volle grond te planten. Een aantal tips en tricks op een rij.

De groenteplanten die ideaal zijn voor de maand mei zijn allemaal vruchtdragend. Denk daarbij bijvoorbeeld aan komkommer, paprika, peper, tomaat, pompoen en courgette. De meeste groenteplanten worden al met wat eetbare vruchten aangeboden. Er zijn klimplanten, struikvormen en dwergplanten verkrijgbaar. Van alle groenten zijn meerdere soorten verkrijgbaar: verschillende kleuren peper en paprika, tomaten van Roma tot tros en komkommers van maatje snack tot joekel.

kweken, buitenleven, wonen&co

• Is het nu groente of fruit? De tomaat, paprika, komkommer en peper zijn vanuit culinair en tuinbouwkundig oogpunt groenten, al zal een enkele purist blijven roepen dat het vruchten zijn.
• Groenteplanten gedijen ook prima in de vensterbank: ze groeien omhoog, zodat ze weinig ruimte nodig hebben.
• Paprika bevat 2 x zoveel vitamine C als sinaasappelen en is ook rijk aan vitamine E, B1 en B2.
• De augurk is nauw verwant aan de komkommer en op dezelfde manier te kweken.

Herkomst

kweken, buitenleven, wonen&co

Paprika en peper zijn zo nauw aan elkaar verwant dat ze zelfs dezelfde naam hebben: Capsicum annuum. Paprika komt van oorsprong uit Zuid Amerika, de peperplant groeit in India en Zuidoost Azië. De tomaat (Solanum lycopersicum) behoort tot een grote familie waar onder andere ook de aardappel bij hoort. Tomaten zijn inheems in Midden-Amerika, de voorvaderen van de Maya’s en Inca’s kweekten ze al. De komkommer (Cucumus sativus) komt uit India, waar ze al ruim 3000 jaar voor de vrucht gekweekt worden. De planten zijn via de Middellandse Zee met de Romeinen mee naar West-Europa gekomen.

Decoratief en praktisch

kweken, buitenleven, wonen&co

Om het kweken aangenaam te maken terwijl het decoratief ook mooi is om naar te kijken zijn er allerlei kasjes, kistjes, manden en klimrekken beschikbaar. Een beetje handig iemand maakt van een oud aardappelkistje een kweekbak. Zijn de planten eenmaal groot genoeg om te verpotten dan kunnen ze overgezet worden in eenvoudige terracotta potten op een mooie schotel. Voordat het werk begint is het handig om alle tuingereedschap op een rijtje te hebben en een plek of werkbankje waar je comfortabel aan de slag kunt gaan. Kortom alles wat bijdraagt tot het realiseren van een stads- of moestuintje met groenteplanten. Om de boel spannend en oogstrelend te houden is het raadzaam om de planten op tafels en op kleur in lijnen te schikken. Zo ontstaat er een streep gele paprika’s, rode tomaten en groene komkommers. Wie niet alleen genoeg aan groenten heeft kan de thuismoestuin aanvullen met kruiden in hangmanden en aardbeien in borders.

Verzorgingstips

• Een groenteplant kan na aanschaf het best in de volle grond of in een ruimere pot of bak worden geplant, zodat hij ruimte heeft om te groeien en optimaal vruchten te produceren.
• Groenteplanten staan het liefst zonnig, beschut en uit de wind.
• Stokken, rekjes of gaas helpen de groenteklimmers omhoog te groeien.
• Door regelmatig zijscheutjes (dieven) weg te halen, investeert de plant zijn energie vooral in zichzelf en in zijn vruchten.
• Voor alle groenteplanten geldt dat ze veel water nodig hebben: de kluit mag niet uitdrogen, maar staat ook liever niet met de wortels in het water.
• De planten groeien snel en verbruiken veel energie, zodat eens in de twee weken plantenvoeding nodig is om op krachten te blijven.

Bron & foto’s: Mooi wat planten doen.

 

Klaar om te kweken? Shop via dit artikel alles wat je nodig hebt om fruit, groenten en kruiden te kweken. Van een stoere patiokas en kleine kasjes tot aan een gouden gieter, gereedschap en bijzondere kweekzaden. En hier lees je alles over het aanleggen van een pluktuin, zodat je altijd verse bloemen op tafel hebt.