BUITENLEVEN | Kweker Kabbes: Onaangename verschijningen - Wonen&Co
buitenleven, tuinieren, tuinplanten, kweker kabbes, wonen&co

BUITENLEVEN | Kweker Kabbes: Onaangename verschijningen

25 november 2018 3 min leestijd Geen reacties

Tuinieren doe je vooral vanwege het plezier dat je eraan kunt beleven. Daarom omringen ware tuiniers zich met rozengeur en bloeien in hun lusthoven teunisbloemen in de maneschijn. Maar het is niet altijd pais en vree, er zijn ook plantaardige onruststokers, althans in naam.

Niet elke plant is het gegeven om plezierige associaties op te roepen, sommigen ontbreekt het aan elke vorm van charisma, terwijl andere zo afstotelijk zijn dat hun goede eigenschappen nauwelijks uit de verf komen. De verschijningsvorm van dergelijke minder bedeelde planten kan aanleiding geven de duivel of andere nare persoonlijkheden in hun naam te betrekken. De geur van het exotische keukenkruid Asafoetida is zo penetrant dat de wetenschappelijke naam Ferula assa-foetida letterlijk stinkende ezel betekent.

In het Nederlands kennen we deze niet onaardige schermbloemige vaste plant onder de weinig poëtische naam duivelsdrek. In volle bloei verspreiden de goudgele schermen een zwavelachtige geur die het midden houdt tussen rotte eieren en dito uien. Vooral in de Indiase keuken is het een gewaardeerd kruid dat verrassend genoeg een milde preismaak geeft aan linzen en rijstgerechten.

Wellicht het bekendste voorbeeld van diabolische naamgeving is de duivelswandelstok. Deze heester of kleine boom vormt weinig vertakte stekelige bezemstelen die laat in het jaar roomwitte bloemen dragen. Deze dunne stammen zouden volgens sommige mensen door de duivel gebruikt worden als wandelstok, waarbij de in het vlees prikkende stekels doorlopend herinneren aan de slechtheid van de duivelse wandelaar.

Heksenkruid

Deze plant is echter lang niet zo kwaadaardig als zijn naamgeving doet vermoeden. Het meest duivelse trekje vertoont hij pas als hij, zoals zo vaak gebeurt, naast de vijver wordt geplant. De woekerende wortel prikt dan vaak met satanisch genoegen het folie lek. Een nieuwkomer is de donkerbladige sierheester Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’, al is mij niet helemaal duidelijk wat nu het duivelse aan deze verder vriendelijke plant is.

Heksenkruid zou volgens legenden door zwarte heksen gezaaid zijn om wandelaars te laten verdwalen

Niet alleen de duivel heeft als inspiratie gediend voor tal van plantennamen, ook andere duistere lieden zijn benoemd. Heksenkruid groeit graag in vochtige loofbossen en zou volgens legenden door zwarte heksen gezaaid zijn om argeloze wandelaars te laten verdwalen.

Vampier

Dracula orchidee

Met enige fantasie kan men in de bloemen van een groep aardorchideeën uit de Andes een heuse vleermuis herkennen. Een deel van deze groep bloeit met duistere bruine en zwarte bloemen en is voorzien van de wetenschappelijke naam Dracula. Letterlijk betekent dat draakje, maar soortnamen als Dracula nosferatu en Dracula vlad-tepes laten geen twijfel bestaan dat hier de bloeddorstige vampier uit Transsylvanië wordt bedoeld.

Nosferatu is Roemeens voor vampier; Vlad Tepes is de naam van de historische figuur die model gestaan heeft voor de zo in elegante dameshalzen geïnteresseerde Graaf Dracula. De gruweldaden van deze Vlad de Spietser (1431-1467) zijn te bloederig en akelig om hier op te sommen.

Door de eeuwen heen heeft men planten voorzien van namen als paddenlelie, drakenkop en doodsbloem, namen die goed waren voor huivering en afschuw. Er is gelukkig een prettige uitzondering bij het vernoemen naar figuren uit de diepste en donkerste krochten, dat is het witte dwergroosje ‘Casper’. Genoemd naar het vriendelijke witte tekenfilmspookje.

PRODUCTIE BRIAN KABBES, 
noordelijk kweker van botanische rariteiten

buitenleven, kweker brian kabbes, wonen&co

 

,,Wat moet een zinnig mens met bamboe in de tuin?” Lees in deze column waarom Brian Kabbes een hartgrondige hekel heeft aan bamboe. Ooit gehoord van de herfstschroeforchis? Brian vertelt je graag meer over deze bijzonder geurende plant. En lees hier over het wilde liefdesleven van de stokroos, die in ontelbaar veel varianten verkrijgbaar is. Wil je je tuin ontstenen? Download hier onze gratis printable en ontsteen ook jouw tuin voor een dosis groen geluk. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×