BUITENLEVEN | De bloemenklok - Wonen&Co
buitenleven, tuinieren, tuinplanten, bloemenklok, wonen&co

BUITENLEVEN | De bloemenklok

27 januari 2019 3 min leestijd Geen reacties

Planten staan niet zomaar wat lukraak te bloeien. Het was de beroemde geleerde Linnaeus al in 1751 opgevallen dat sommige planten een uiterst nauwkeurige bloeicyclus hebben. Zo nauwkeurig zelfs dat je er de tijd aan kon aflezen. Dat bracht hem op het briljante idee van de bloemenklok.

De Horologium Florae ofwel de bloemenklok, is een tuin waarin het openen en het sluiten van de bloemen van bepaalde soorten de tijd aangeeft. Verschillende botanische tuinen hebben een poging gewaagd zijn idee uit te voeren, met wisselend succes. Zo bleken de openingstijden van sommige bloemen in Uppsala, Zweden, de woonplaats van Linnaeus, aanzienlijk te verschillen van die in andere delen van de wereld, maar het idee bleef rotsvast overeind.

De dag begint al vroeg, rond 3 uur in de ochtend, wanneer de bloemen van de gele morgenster zich openen. Deze vrolijk gele bloemen lijken oneerbiedig gezegd wat op paardenbloemen, de reusachtige pluizenbollen daarna zijn duidelijk anders en beslist spectaculair te noemen, waarmee ze een plekje in de wat wildere tuin rechtvaardigen. Aangezien de bloemen zich rond het middaguur al weer sluiten, is het zeker geen plant voor uitslapers. Voor je het weet heb je de bloei gemist.

Morning Glory

Een uur later is de cichorei aan de beurt. Tussen 4 en 5 in de morgen vouwen de schitterend blauwe bloemen zich open om de eerste zonnestralen te kunnen vangen. Ze zijn daarmee het ideale ontbijt voor vroege bestuivers. Deze tweejarige voorouder van ons witlof, maakt het eerste jaar een grote rozet bittersmakend loof, het jaar daarop is de bloei te verwachten. Ook cichorei is een leuke en gemakkelijke tuinplant die met weinig genoegen neemt, al zijn de bloemen in de vroege middag onherroepelijk gesloten.

Om 5 uur bloeit de bonte winde, in het Engels zo treffend Morning Glory genaamd. Deze eenjarige plant heeft aantrekkelijke driekleurige bloemen, de wetenschappelijke naam zegt het al, en bloeit de hele dag door, om ze in de avond pas weer te sluiten. Daarmee is het een bruikbare tuinplant die op een zonnige plek weken aaneen aantrekkelijk blijft en opvallend rijk bloeit. De grote zaden zijn makkelijk zelf te zaaien en kiemen zonder noemenswaardige problemen.

Goudsbloem

Rond 7 uur is het de tijd dat de witte waterlelie haar bloemen laat zien. Om deze inheemse waterplant te kweken heb je een diepere vijver nodig. Tegen de tijd dat menigeen naar kantoor gaat, rond een uur of 8, is ook het muizen-oortje wakker geworden. Een leuk bodembedekkend plantje met sierlijke citroengele bloemen. 

Het tweede deel van de bloemenklok richt zich op het sluiten van bepaalde bloemen op karakteristieke tijden. De goudsbloem om 3 uur, oranje havikskruid een uur later en de IJslandse papaver tegen zevenen.

De bloemenklok is niet erg accuraat en zeker niet aan te raden als je op tijd moet zijn voor een belangrijke afspraak, toch geeft het inzicht in hoe planten hun ideale tijdstip van bloeien kiezen, vaak in afstemming met hun specifieke bestuivers. En om dat aan te tonen, was het Linnaeus allemaal te doen.

PRODUCTIE BRIAN KABBES, 
noordelijk kweker van botanische rariteiten

 

‘Brooklyn Horror’, ‘Inky Fingers’, ‘Pistachio Nightmare’, ‘Crazy Alice’ en ‘Schizophrenia’, het zijn een paar namen van de vele cultivars van de siernetel. Lees hier Brian’s column over deze bijzonder vrolijk gekleurde plant: Psychedelica op de vensterbank. ,,Wat moet een zinnig mens met bamboe in de tuin?” Lees hier waarom Brian een hartgrondige hekel heeft aan bamboe. Ooit gehoord van de herfstschroeforchis? Brian vertelt je alles over  de plant die een bijzonder geurtje heeft

Geen reacties

Laat een reactie achter

×