BUITENLEVEN | Hoe zorg je voor een goede wateropslag? - Wonen&Co
buitenleven, tuinieren, tuininspiratie, tuinplanten, bloemen, bloemen plukken, pluktuin

BUITENLEVEN | Hoe zorg je voor een goede wateropslag?

12 juni 2021 2 min leestijd Geen reacties

Heb je een vraag over het inrichten van je tuin of over specifieke planten? Of zoek je handige tips over tuinieren? In deze rubriek beantwoordt Wonen&Co’s tuinman Martin Knol vragen van lezers. Deze week: hoe zorg je voor een goede wateropslag?

Heb je ook een vraag voor tuinman Martin? Mail naar redactie@wonenenco.nl o.v.v. Tuinvraag.

Annemieke Veenhuizen schrijft: ‘Hoe zorg je voor een goede wateropslag in je tuin?’

Tuinman Martin: ,,Wateropslag is in veel tuinen een probleem. Dit komt omdat veel tuinen nog altijd voor het merendeel betegeld zijn. In een tuin met veel borders loopt het water nou eenmaal makkelijker weg dan in een betegelde tuin.

Wateropslag op klei of veengrond is vaak geen probleem. Heb je zandgrond? Dan is het een ander verhaal. Er zijn twee manieren om water op zandgrond beter op te slaan. De natuurlijke manier is turf en compost mengen met de tuinaarde. 1 liter turf houdt 6 liter water vast. Compost zorgt er ook voor dat water beter wordt vastgehouden én het voedt de grond. Dit gaat heel erg lang mee en hoef je de komende jaren niet te herhalen. De grond houdt het water zo beter vast, voert het af naar de diepere grondlagen en zorgt voor een gezond grondwaterpeil.

Afkoppelen regenpijp

In deze tijd – met zomers lange periodes van droogte en hevige regenval – is het het mooist als je regenwater goed kunt afvoeren én opslaan. En het weer gebruiken voor je tuin. Het besproeien van planten met kraanwater is milieubelastend, bovendien is regenwater veel beter voor je planten omdat het zachter is.

Een regenton is een relatief goedkope en makkelijke manier voor opslag van water. Veel gemeenten geven tegenwoordig ook subsidie voor het afkoppelen van de regenpijp van het riool (check hiervoor groenesubsidiewijzer.nl). Ook kun je een tank laten ingraven in je tuin, maar in een stadstuin is dat lastig. Deze optie is meer voor de wat grotere tuinen.

Systeem van steenwol

Verder is er de mogelijkheid tot het aanleggen van een afwateringssysteem (van ACO) onder je terras. Daarbij wordt een installatie met steenwol in de grond aangebracht. Je kunt het zien als een spons in een frame. Het is ideaal voor het opvangen, vasthouden en afvoeren van regenwater. Dit systeem houdt kubieke meters water vast, gigantisch! Dit water kun je dan weer aftappen en gebruiken voor je tuin. Je kunt er zelfs je toilet mee doorspoelen, heel duurzaam.

En dan zijn er nog ingenieuze beregenings-installaties. Ook hierbij worden buizen onder de grond aangebracht, middels een pomp wordt water uit de sloot gehaald waarmee je je tuin kunt besproeien. Dit kan zelfs computergestuurd. Dergelijke systemen kun je krijgen bij Gardena of Wiltkamp. Veel mensen denken nog altijd dat dit heel duur is, maar dat is niet zo.’’

Heb je een schutting waar nagenoeg geen zon komt, maar wil je daar wel mooie bloemen planten? Tuinman Martin legt in dit artikel uit welke bloeiers je het beste kunt kiezen. En in dit artikel geeft hij tips over het aanleggen van mooie borders langs een saai gazon.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×