BUITENLEVEN | Hoe maak ik een natuurlijke afscheiding? - Wonen&Co

BUITENLEVEN | Hoe maak ik een natuurlijke afscheiding?

3 februari 2021 3 min leestijd Geen reacties

Heb je een vraag over het inrichten van je tuin of over specifieke planten? Of zoek je handige tips over tuinieren? In deze rubriek beantwoordt Wonen&Co’s tuinman Martin Knol vragen van lezers.  Deze week: hoe maak je een natuurlijke afscheiding in je tuin?

Heb je ook een vraag voor tuinman Martin? Mail naar redactie@wonenenco.nl o.v.v. Tuinvraag.

Aliza Hoomans uit Sneek schrijft: ‘Ik heb een jaren 30 woning gekocht. Mijn tuin grenst aan het trottoir. Hoe maak ik een indeling waarbij ik toch een soort van privé zitje creëer maar zonder hoge schutting. Dus wat zou een mooie natuurlijke scheidingswand’ kunnen zijn?’

Tuinman Martin Knol: ,,Aliza is zeker niet de enige die zich afvraagt hoe je op een mooie, natuurlijke manier privacy creëert, zonder houten of stalen schuttingen. Ook Inge Baks uit Annen mailde: ‘Hoe krijgen we wat sfeer en gezellige hoekjes, liefst met zo natuurlijke mogelijke materialen, dus geen enorme schuttingen?’ En Saskia Barentsen uit Opeinde schrijft: ‘De afscheiding van onze tuin ligt langs een doorgaande weg met daarnaast het kanaal. Welke afscheiding geeft voldoende privacy en toch ook openheid om de bootjes te zien varen?’

Spiraea planten

Een goede manier om voor zo’n natuurlijke beschutting te zorgen, is door hagen aan te planten die je niet hoeft te snoeien. Kies voor soorten met veel bloem, maar waar je weinig werk van hebt. Erg mooi hiervoor zijn bijvoorbeeld allerlei spiraea soorten. Dan krijg je niet zo’n strak geschoren heggetje, maar een weelderig bloeiende en kleurrijke sierstruik.

De spiraea billiardii is vooral in de zomer heel mooi, met rozepaarse smalle pluimen. En hij ruikt ook erg lekker. De sierheester wordt ongeveer 1,20 meter hoog. Daarmee is deze soort al een flinke opvuller, maar wil je nog meer volume dan kun je kiezen voor de spirea vanhouttei. Die wordt algauw zo’n 1,80 meter hoog.

Probeer ze zo groot mogelijk te planten, dan heb je ze direct op hoogte en geven ze meteen de gewenste privacy. Kan je in het tuincentrum geen grote planten vinden, vraag er dan specifiek naar. Of ga naar een kweker, die kan zoiets meestal wel leveren.

Deze heesters kunnen op bijna elke grondsoort wel gedijen. Woel voor het aanplanten de grond los en werk daar compost doorheen als voeding. Afhankelijk van de grootte van de plant zet je er twee of drie op een strekkende meter, bij kleine plantjes eventueel vier.

Ganzerik

Toch liever een wat lagere soort? Dan kun je kiezen voor de ganzerik (potentilla). De gele variant is heel bekend. De heesterganzerik wordt vaak gebruikt, omdat hij weinig onderhoud vergt, winterhard is en voor een groot deel van de zomer bloemen draagt. Erg hoog wordt hij, niet, zo’n 80 centimeter, dus deze struik zorgt wel wat minder voor privacy.’’

Wil je je tuin diervriendelijker maken? In dit artikel lees je hoe je je tuin aantrekkelijk maakt voor vogels, egels en insecten en zo kunt bijdragen aan de biodiversiteit. Meer tuininspiratie? Bekijk hier onze tuin-pagina met tips en styling ideeën voor jouw tuin of balkon.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×