BUITENLEVEN | Hoe leg je mooie borders aan langs een saai gazon? - Wonen&Co

BUITENLEVEN | Hoe leg je mooie borders aan langs een saai gazon?

13 februari 2021 3 min leestijd Geen reacties

Heb je een vraag over het inrichten van je tuin of over specifieke planten? Of zoek je handige tips over tuinieren? In deze rubriek beantwoordt Wonen&Co’s tuinman Martin Knol vragen van lezers.  Deze week: hoe leg je mooie borders aan langs een saai gazon?

Heb je ook een vraag voor tuinman Martin? Mail naar redactie@wonenenco.nl o.v.v. Tuinvraag.

Gabi Murrmann uit Heerenveen schrijft: ,,Wij hebben een groot stuk gazon, rechthoekig en saai. Mijn vraag is: Hoe kan ik daar een nieuwe border aan toevoegen en wat zijn de stappen om volgend jaar al ervan te kunnen genieten?’’

Tuinman Martin Knol: ,,De winter is de perfecte tijd om plannen te maken voor je tuin. Heb je net als Gabi een groot, recht, saai gazon? Ga dan eens visualiseren hoe het kán worden. Als je voor het raam staat, kijk dan hoe van daaruit de lijnen van het huis doorlopen en bepaal zo de plekken van de borders. Als je ergens lángs kijkt, geeft dat namelijk veel meer effect dan wanneer je ergens bovenop kijkt.

Heb je de plek bepaald, zet dan de contouren uit met touw of bamboestokjes. Is je gazon niet zo groot, dan zou ik kiezen voor een rechte border, dat oogt rustiger. Hou de vorm eenvoudig, zoek de power in de beplanting. In een flinke tuin kun je ook kiezen voor diagonale of ronde vormen.

Compost gebruiken

Vervolgens ga je de grond voorbereiden. Spit het gras om op de plek waar de border moet komen. Zorg daarbij voor voldoende voeding, die je door de grond werkt. Stalmest is het mooiste wat er is, maar als je daar niet aan kunt komen, kun je natuurlijk ook compost kopen of je maakt een composthoop in de tuin.

Dan is het tijd om te bedenken welke kleurenmix je mooi vindt. Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Hou je van een romantisch beeld, zoals in Engelse tuinen, dan ga je voor de pastels. Zet bij deze zachte kleuren de plantensoorten in kleine groepjes. Ben je meer van de felle kleuren? Dan is het beter om die in grotere
groepen bij elkaar te plaatsen, om wat rust in het beeld te krijgen. Pinterest of Instagram kun je goed gebruiken om inspiratie op te doen en planten bij elkaar te zoeken.

Kies voor variatie

Voor een border van zo’n 30 vierkante meter kun je rustig 30 tot 60 soorten planten selecteren. In een romantische tuin, met veel dezelfde tinten, maakt die veelheid aan soorten het beeld wat zachter. Neem je maar een stuk of 10 soorten, dan wordt het totaalplaatje saaier en wat harder. Kies ook voor variatie in hoogte en in bloeiwijze: aren, trossen, schermen, noem maar op.

De planten zullen de grasrand wat gaan overgroeien. Een afbakening is niet nodig, maar wil je toch een grens tussen planten en gazon, dan kun je een randje maken van cortenstaal, dat scheelt wat onderhoud.

Tot slot nog een toeristische tip: ga om inspiratie op te doen eens kijken in de Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart. In deze voorbeeldtuinen van een van de belangrijkste tuinarchitecten van de twintigste eeuw, kun je veel leren over hoe je naar borders kijkt en wat zichtlijnen doen.’’

In de vorige aflevering van deze rubriek geeft Martin tips over hoe je een natuurlijke afscheiding in je tuin kunt maken. Wil je een diervriendelijke tuin? In dit artikel lees je hoe je je tuin aantrekkelijk maakt voor vogels, egels en insecten en zo kunt bijdragen aan de biodiversiteit.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×