BUITENLEVEN | Een tub in elke tuin - Wonen&Co

BUITENLEVEN | Een tub in elke tuin

14 juli 2021 4 min leestijd Geen reacties

Eigen haard is goud waard, en dat geldt ook voor de tuin. We genieten steeds meer in en om het huis, ook in de zomervakantie. Wellness in eigen tuin is een trend. En de hottub staat met stip op nummer één. Tips voor wie ook een tub wil.

Met dank aan ‘C’ waren we allemaal veel meer thuis het afgelopen jaar. En dat betekent tijd (én uitgespaard geld) om de boel eens flink onder handen te nemen. En dat hebben we dan ook massaal gedaan: na de opfrisbeurt binnen is nu ook de tuin aan de beurt. En als we dan toch meer tijd thuis doorbrengen, dan mag het er fijn zijn. Zodat we ons ook in en om het eigen huis goed kunnen vermaken als vakanties niet doorgaan of vertier buitenshuis niet aan de orde is.

De trend voor een bad in eigen tuin sluimerde al jaren, maar beleefde een hoogtepunt in de zomer van 2020. Het was droog, zonnig en veel mensen bleven thuis. We zochten massaal verkoeling in een opzetzwembad in de tuin. Met flinke gevolgen voor de watervoorraad: meer dan eens was in het nieuws dat de watervoorraad in verschillende regio’s onder druk stond. Een van de oorzaken was dat we onze (tuin)zwembaden aan het vullen waren. Dat terwijl de boeren een beregeningsverbod opgelegd kregen en de plantjes op het land stonden te verpieteren in de zon.

Inmiddels zijn we een jaar verder en het leek er lang op dat vakantieplannen maken niet mogelijk was. Eén vakantie is wel altijd zeker, en dat is die in eigen tuin. ,,Een grote trend die sinds corona een enorme boost heeft gekregen, is de ‘tuinvakantie’. Doordat reizen naar het buitenland beperkt of zelfs onmogelijk was, ging iedereen investeren in de tuin. Ook wij hebben dat gemerkt. Vakantiegeld is besteed aan een luxeproduct in de tuin, zodat thuis een fijne ontspannen plek is’’, zegt Maayke Brouwer van Welvaere, onder andere maker van luxe houtbetimmerde hottubs voor buiten.

Investering

Ook bij Weltevree herkennen ze die trend. Sinds 2007 zijn zij bekend van de Dutchtub, ontworpen door Floris Schoonderbeek. Inmiddels hebben ze ook ovens, stoelen en buitenlampen in het assortiment: alles voor een tevreden gevoel in de tuin. ,,Wij merken dat de belangstelling voor onze producten in het afgelopen jaar alleen maar toe neemt. De Dutchtub is nog steeds de grote trekker’’, zegt Derk-Jan Hoeksema van Weltevree. ,,Het blijft natuurlijk wel een forse investering maar omdat het ontwerp zo tijdloos is, zo duurzaam mogelijk gemaakt en kwalitatief lang mee gaat is het een aanschaf voor jaren. Daar geloven wij in.’’

Brouwer van Welvaere beaamt dat. ,,Wil je langer van een hottub of sauna genieten, kies dan voor producten met een hoge kwaliteit. Denk hierbij aan de gebruikte materialen en de productiewijze. Als je kiest voor wellness in de achtertuin dan wil je daar voor een langere tijd van genieten en niet maar één seizoen of zomer. Als je het op die manier bekijkt, dan passen luxe en goedkoop niet bij elkaar.’’

Ze gaat verder: ,,Het is een investering voor het hele jaar en voor iedereen. Door het vele thuis zijn, zijn we gaan inzien dat dat een plek moet zijn die wat te bieden heeft. Waar veel mensen ontspanning vonden in een dagje naar de spa, was dat een tijd lang allemaal niet mogelijk. Wellness in eigen tuin biedt uitkomst; een plek om dagelijks te kunnen ontspannen. Mensen die de stap nemen om een hottub of sauna voor thuis te kopen, sturen ons vaak positieve reacties.’’

Scandinavië

De hottub – een houtgestookt buitenbad – is een Scandinavische traditie. In Zweden, Noorwegen en Finland is het niet ongebruikelijk om zo’n tub in de tuin te hebben staan. De traditionele kuip is rond en heeft een ingebouwde bank. Na het vullen met water, wordt het bad opgestookt naar ongeveer 38 graden Celsius. De laatste jaren wint de tub in eigen tuin aan populariteit in de rest van Europa, en dus ook in Nederland. De tubs van Weltevree komen met een kachel die je op hout stookt, Welvaere biedt de keuze uit een elektrische of een houtkachel. Het water in de opzetbaden van Intex verwarm je met een elektrische kachel.

Water

Het water in een hottub moet zeer regelmatig worden ververst. In een tweepersoons hottub gaat zo’n 1500 liter water en zeker bij intensief gebruik is het aan te raden om de paar dagen te verversen. Je hebt behalve wateraanvoer dus ook waterafvoer nodig. ,,Een filtersysteem is aan te raden, met de opties die wij leveren doe je tussen de twee en drie maanden met hetzelfde water. Dat is een stuk voordeliger, praktischer én duurzamer. Later een filter toevoegen betekent meer kosten maken, en bedenk ook dat schoonmaken van de tub en het water steeds veel tijd en energie kost. Het maakt de hottubsessies net iets minder leuk en ontspannen. Filteren is echt beter’’, zegt Maayke Brouwer van Welvaere.

Kosten

De Dutchtub Wood van Weltevree kost 6500 euro, de Dutchtub Original komt op 5500 euro. Een houtbetimmerde kunststof tub van Welvaere is er vanaf 3500 euro. Een opzetexemplaar van Intex koop je vanaf 1000 euro.

Eenvoudig

Een hottub plaatsen is eenvoudig, dat lijkt onderdeel van het succes. ,,Daar heb je echt geen klusjesman voor nodig. Iedereen kan het’’, stelt Derk-Jan Hoeksema van Weltevree. ,,Kun je een Ikea-handleiding lezen, dan kun je met onze producten uit de voeten.’’ En dat lijkt ook te gelden voor de houten tubs van Welvaere, die gemonteerd geleverd worden. Deze baden met kunststof kuip vragen bovendien weinig onderhoud. Wil je niet altijd een tub in de tuin, dan zijn er ook nog hottubs als opzetbad, zowel opblaasbaar als met frame, inclusief kachel. Intex, bekend van luchtbedden en opzetzwembaden, is marktleider.

TEKST RENSKE SCHRIEMER

Ook een trend in de tuin: een buitendouche. En die kun je heel eenvoudig zelf maken. In dit artikel vind je alle tips en tricks. En in dit artikel hebben we de leukste tuinstoelen voor je op een rij gezet.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×