buitenleven, pluktuin, wonen&co

BUITENLEVEN | Zo leg je een pluktuin aan

Bloemen, bloemen, bloemen. En dan het liefst een hele lange zomer door. Met het aanleggen van een pluktuin heb je altijd verse bloemen in huis. Benieuwd hoe je dat doet? Volg deze 5 stappen en wij voorspellen vazen vol bloemenpracht.

Tegenwoordig kun je overal de mooiste bloemen kopen, maar nog altijd is het leuker om zelf een pluktuin te hebben. Zo’n uitbundige bloementuin, waarin je een groot deel van het jaar naar hartenlust kunt knippen en plukken. Een pluktuin kun je zo groot en zo klein maken als je wilt. De basis voor een bloementuin is een zonnige plek en goede grond. Kies dus een geschikte locatie en bepaal de vorm van de border.

Je eigen pluktuin in 5 stappen

1. Spit de grond om. Verwijder stenen en graspollen zoveel mogelijk. Schep de graspollen onder de grond en steek wat blijft liggen in kleinere stukken.

2. Als dat klaar is en de border vorm heeft, voeg dan een paar kruiwagens compost toe. Schep dat met een spitvork door de omgespitte aarde. Door het mengen van compost en aarde laten graspollen en onkruid zich makkelijk verwijderen. Met zo’n rijke dosis vruchtbare compost verbeter je de grond en krijgen de nieuwe planten meteen een geweldige start.  

3. Egaliseer de border: hark de verbeterde grond mooi gelijkmatig over de border.

4. Beplant de border. Zet de hoogste planten en bloemen achterin, de laagste voorin. Zo creëer je mooi overzicht op het geheel. Kader de border af met achteraan links de hogere heester Leycesteria formosa ‘Purple Rain’ (60-80 centimeter hoog) en rechts achteraan een wilgje met zachte roze katjes, Salix gracilistyla ‘Mt. Aso’. In het midden achteraan komt een vlinderstruik (Buddleja d. ‘Empire Blue’). Zet de border meteen goed vol planten, dan heb je deze zomer ook snel plezier van de pluktuin. Zet de planten per soort in groepen bij elkaar.

 5. Als alles is geplant, strooi dan het laatste restje compost over de border uit en besproei de border voorzichtig met water.

Welke bloemen gebruik je voor een pluktuin?

Hieronder vind je een overzicht van geschikte bloeiers voor een pluktuin. Kom je er niet uit? Een kweker of ervaren tuinierder kan je vast helpen bij het uitzoeken ervan. 

Extra tips

buitenleven, pluktuin, wonen&co
  • Varieer in een pluktuin met planten in verschillende hoogtes. Zet de kleine vooraan, de grote achteraan.
  • Voor een pluktuin of -border kies je planten op geur, kleur, bloeitijd en hoogte. Zorg ook voor afwisseling van de bloemvorm.
  • Een volkstuin leent zich ook prima voor de aanleg van een akker met plukbloemen. Neem dan wel een emmer water mee als je een grote afstand moet afleggen.
  • Zelf zaaien kan ook. Denk aan één- en tweejarigen. Tuincentrum Koeman verkoopt bijvoorbeeld de lathyrus en lage zonnebloemen online. 
  • Zet de border goed vol, kies voor dichte beplanting.
  • Plaats de planten in de vorm van een driehoek, dan groeien ze naar elkaar toe en ontstaat een grote bos.
  • De beste tijd voor het plukken van bloemen is ‘s morgens vroeg of ‘s avonds als de zon onder is. Dan verdampt het vocht in de stengel minder snel dan overdag, zodat de bloemen langer mooi blijven.
  • Snijd een stukje van de steel voordat je de bloemen in een vaas zet; zet ze in lauw water.
  • Op www.pluktuin.nl staan pluktuinen vermeld waar je kunt gaan plukken als jezelf geen pluktuin hebt.
  • Je kunt ook online bloembollen of zaden van bloemen en planten bestellen. Wel zo makkelijk. Op deze site vind je een breed aanbod aan zaden zoals echinaceaagapanthus of solidago, en bloembollen en tuingereedschap.

 

Steek jij graag je handen uit de mouwen? Neem dan ook een kijkje op onze diy-pagina voor leuke zelfmaak ideeën. Maak bijvoorbeeld mooie lentedecoratie van zelfdrogende klei en kleurrijke bloemen,  of kijk voor meer tuininspiratie op deze pagina