BUITENLEVEN | Een moestuin? Begin gewoon! - Wonen&Co
buitenleven, moestuin, moestuinieren, tips moestuin, tuininspiratie, tuinieren

BUITENLEVEN | Een moestuin? Begin gewoon!

15 maart 2021 5 min leestijd Geen reacties

Een dyslect met een megadrukke baan die boeken gaat schrijven over makkelijk moestuinieren? Jazeker! Floor Korte vond in de tuin haar ‘ultra ontspannningsplek’ en deelt die passie nu met haar lezers.

Geen groene vingers, geen ervaring met tuinieren en toch een moestuin aanplanten? Waarom niet? Floor Korte begon tien jaar geleden met paar tomatenplantjes en een postzegeltje grond in de tuin van ouders. Inmiddels heeft ze 400 vierkante meter tuin, schreef ze twee boeken, houdt ze een inspirerende Instagram-account en blog bij en verkoopt ze starters-zadenboxen, kaarten en moestuinagenda’s in haar eigen webshop.

Ooit, lang geleden, had haar vader een flinke moestuin. ,,Mijn zus en ik zijn dus wel grootgebracht met groentehapjes uit eigen tuin. Toch herinner ik me daar weinig meer van.’’ Want toen ze zeven was, verhuisde het gezin naar de rand van Den Haag en daar zette hij het kweken niet voort. ,,De zandgrond in onze tuin was er minder geschikt, vond hij. Wel werd ik echt een buitenkind in die periode. We woonden aan de rand van het bos en ik speelde er altijd buiten.’’

Als jonge twintiger had Floor een drukke baan als interieurontwerper. ,,Superleuk, maar ik ben zo iemand die zich overal in vastbijt, heel perfectionistisch. Het werk zoog me helemaal op. Ik merkte dat iets nodig had om me te helpen relaxen.’’ In het kleine, stadse appartement waar ze toen woonde, was geen ruimte voor veel groen.

Het mooie is, je kunt ieder jaar weer opnieuw beginnen

Toen ze van haar zus op een dag vier tomatenplantjes kreeg, plantte ze die op aanraden van haar vader in hun tuin uit. ,,Ik had geen balkon dus mocht ik daar een stukje grond lenen. Ik had geen vooropgezet plan. We zien wel hoe het gaat, dacht ik.’’ Haar ouders vonden het gezellig. ,,Dan zien we onze dochter ook regelmatig, zeiden ze.’’ Al snel had Floor in de gaten dat het moestuinieren voor haar dé manier was om alles los te laten. ,,Ultra ontspanning, dat is het. Lekker bezig zijn en ondertussen je hoofd leegmaken.’’

Zo groeide haar tuintje van 1 vierkante meter in zeven jaar naar 100 vierkante meter. ,,In het begin ging er van alles fout. Zette ik direct zaadjes buiten die eigenlijk eerst binnen opgekweekt moesten worden. Vroeg ik me af wat ik wanneer ik moest zaaien en wanneer oogsten. Daar weet je als leek weinig van. Maar zo leerde ik ieder jaar weer iets bij. En het mooie is, je kunt ieder jaar weer opnieuw beginnen. Bovendien geeft het voldoening, want je ziet snel resultaat van je werk.’’

Aanstekelijk

Een gezonde eetlust, dat leverde het haar ook op. ,,Je bent veel bewuster bezig met voeding en hebt minder de neiging om dingen weg te gooien. Je hebt het immers zelf zien groeien. Zelfvoorzienend zijn is heel tof .’’ Floor vond het heerlijk om steeds meer te weten te komen over de natuur en de aarde, het belang van insecten en de juiste grond.

Haar passie werkte aanstekelijk. ,,Toen ik er net mee begon, waren er om me heen niet veel vrienden of bekenden met een moestuin. De meeste vonden het een beetje geitenwollensokken-achtig. In 2013 begon ik een Instagram-account, daar vond ik toen al veel andere mensen met wie ik die passie kon delen. Maar je merkt nu dat steeds meer mensen ontdekken hoe leuk en gezond het hebben van een moestuin kan zijn.’’

In diezelfde tijd begon ze ook een blog bij te houden, dat al snel goed gelezen werd. ,,En zo is acht jaar geleden deze gekkigheid begonnen’’, zegt Floor lachend. Haar website groeide en ze werd benaderd door tijdschriften als De Tuin op Tafel, Stadstuinieren, Seasons en Landidee. En ook door een uitgever, Kosmos, die graag een boek met haar wilde uitgeven. ,,Moet je je voorstellen, ik ben dyslectisch, dus hoe grappig is het dat ik nu mijn eigen boeken schrijf.’’

Maar misschien werkte dat juist in haar voordeel. ,,Er zijn natuurlijk al veel boeken over moestuinieren, maar ik vond het best lastig om boeken te vinden met teksten die wat makkelijker zijn. Ik wilde het op mijn eigen manier doen, geen anderen nadoen. Eenvoudig en helder vertellen hoe het werkt. Met mooi beeld, ik werk altijd met een vaste fotograaf, Hanke Arkenbout, en fotografeer zelf ook graag en maak mijn eigen illustraties.’’

Dat maakt het voor haar lezers ook een stuk laagdrempeliger. ,,Mijn insteek is: begin gewoon! Als zijn het maar drie plantjes waar je mee van start gaat. Niet meteen heel groot willen, gewoon testen of het wat voor je is. Als je het leuk blijkt te vinden, breid je je tuintje geleidelijk uit. Langzaam maar zeker wordt het dan een levensstijl.’’

Dat geldt zéker ook voor Floor zelf. Haar boeken, blog en natuurlijk het tuinieren op zich, deden haar uiteindelijk besluiten om te stoppen met haar baan en zich volledig op de tuin te richten. ,,Tot vorig jaar was dat nog bij mijn ouders, maar inmiddels hebben mijn vriend en ik zelf een huis met een tuin.’’ En wat voor tuin!

Nieuwe tuin

Floor: ,,We hebben een kavel van 450 vierkante meter met een huisje van 90 vierkante meter erop. In Den Haag lukte het ons niet om een woning met tuin te vinden, maar in Boskoop, vlakbij Gouda, vonden we wat we zochten. Met pijn in ons hart hebben we de stad verlaten, maar van de andere kant was het juist ook heel mooi om hier helemaal from scratch te beginnen.’’

Want hun nieuwe tuin lag helemaal vol met tegels. ,,Bij het ontwerpen kon ik mooi gebruik maken van mijn ervaring als interieurontwerper. Zichtlijnen, routing, dat soort dingen zijn allemaal bekend voor mij.’’ Naast een moestuin legden ze ook een siertuin aan. ,,Een plek waar ook veel vlinders, bijen en hommels mogen komen.’’ De ervaringen die ze daarbij opdeed, vormden de basis voor een nieuw boek: De Groene Tuin. Deze maand komt dat uit.

Haar eerste boek De Moestuin, uit 2018, is begin dit jaar in een herziene versie uitgebracht. Er zijn inmiddels meer dan 10.000 exemplaren van verkocht en het is aan de zesde druk toe. Voor starters in de moestuin is het een handige gids met een plan van aanpak, startersgewassen, tips, aan- en afraders en verrassende recepten.

In 2018 kwam ze met het Moestuin Journal, een praktisch dagboek vol weetjes, lijstjes en overzichten. En nu volgt dan De Groene Tuin, voor iedereen die met de hulp van Floor een tegeltuin wil omtoveren tot een groen paradijsje waar je ook nog eens uit kunt eten. Op de website van Floor kun je ook terecht om zadenboxen te bestellen, met bijvoorbeeld sierbloemen, eetbare bloemen of groenten. ,,Ook weer om het makkelijk te maken. Je hoeft niet te kiezen uit honderden zaden. Met deze startersgewassen kun je gewoon niet falen.’’

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO’S HANKE ARKENBOUT

Geen reacties

Laat een reactie achter

×