BUITENLEVEN | Een dosis inspiratie voor je buitenkeuken - Wonen&Co
buitenkeuken maken, buitenkeuken hout, buitenkeuken meubel

BUITENLEVEN | Een dosis inspiratie voor je buitenkeuken

4 juni 2021 5 min leestijd Geen reacties

Tijdens warme zomerdagen eten we graag buiten. Of het nou een volledig driegangenmenu is of een simpele barbecue, samen eten in de tuin is altijd een succes. Maak je eigen buitenkeuken, met inspiratie en tips van stylist Aukje Rijpma van interieuradviesbureau Stedsk.

Een buitenkeuken hoeft er niet uit te zien als een traditionele keuken zoals we die binnenshuis hebben. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Een beetje werkruimte om eten voor te kunnen bereiden en plek voor het bakken/grillen van het eten, dat hoeft helemaal niet veel ruimte in beslag te nemen.

Vooral in een kleinere tuin is koken eenvoudig te combineren met opbergen of tuinieren. Multifunctionele meubels zijn helemaal van nu, dus ook in de tuin is dat een goede optie. Zo kan een plantentafel prima dienst doen als buitenkeuken. Zo verpot je het ene moment planten op de oppottafel en even later bereid je er een lunch of diner op.

Voor wie meer ruimte tot zijn beschikking heeft, is het een optie om de keuken van binnen door te trekken naar buiten. Stel, je keuken loopt door tot aan de achterzijde van je woning, plaats je buitenkeuken dan aan de buitenzijde van deze muur zodat het lijkt alsof de keuken nog verder doorloopt. Zet je schuifpui open en je hebt één hele lange keuken, voor de koude en warme dagen van het jaar.

Zorg voor opbergruimte

Of je nu een grote of kleine tuin hebt, een beetje opbergruimte in de buitenkeuken is een must. Zorg dat er een plekje is waar je wat schoonmaakspullen voor je keuken hebt staan, servies, snijplanken en noem maar op. Zo hoef je niet telkens heen en weer te lopen van je binnen- naar je buitenkeuken. Zet de benodigdheden niet allemaal los neer, maar bijvoorbeeld in leuke mandjes, houten kratten of in glazen potten. Zijn er dan toch spullen die je binnen wilt opbergen, dan is alles zo weer opgeruimd.

Mocht je buitenkeuken tegen een wand staan, dan zijn haakjes of wandplanken ideaal om bijvoorbeeld werkgerei aan op te hangen of kruiden op te zetten. Natuurlijk hoeven al die dingen er niet het hele jaar te staan, maar in de zomer kun je de keuken zo wel praktischer maken.

Maak een dak boven je buitenkeuken

Voor de echte liefhebbers is een overkapping of een veranda met buitenkeuken ultiem genot. Want met een dak boven de buitenkeuken zul je er sneller gebruik van maken. Zomerse regenbuien zullen je plannen dan niet in de war schoppen. Ook kun je zo gerust spullen laten liggen, want als er een buitje overtrekt, blijft het daar droog. Het buiten-eet-seizoen wordt met zo’n overkapping een stuk langer, want je zit er ook in het voorjaar en het najaar lekker beschut.

Een overkapping hoeft niet helemaal dichtgetimmerd te zijn, het kan ook wat simpeler door (schaduw)doeken boven de keuken op te hangen. Dat zal niet alle regen tegenhouden, maar op die manier is het wel net even wat weersbestendiger. Of maak een simpel afdakje van riet. Dat geeft je overkapping een fijn naturel sfeertje, perfect voor wie van de Ibiza-look houdt.

Ga je voor een Green Egg of kookeiland?

Heel populair is een Big Green Egg in de buitenkeuken. Dit barbecue-wonder is heel mooi in te bouwen en is ontzettend veelzijdig. Naast grillen kun je ook bakken, roken, stomen en slow koken. Zelfs brood en pizza’s bakken doe je hiermee. Het ‘ei’ is er in verschillende formaten, dus hij is in bijna elke buitenkeuken wel te verwerken.

Kookeilanden zijn binnenshuis mateloos populair, dus waarom niet in je tuin? Deze luxe variant van de buitenkeuken is echt een eyecatcher. Zo heb je alle gemakken van een gewone keuken gewoon in je tuin, zelfs inclusief een wasbak of een Big Green Egg. Super strak en modern.

Zelf een buitenkeuken maken

Geen budget om een keuken op maat te laten bouwen? Een buitenkeuken is ook gemakkelijk zelf te maken. Het belangrijkste is dat er werkruimte is voor het voorbereiden van voedsel en ruimte voor het bakken of koken ervan. Dit is eenvoudig te realiseren door een oude tafel of een werkbank als aanrecht te nemen, of een oud kastje. Maar ook een paar planken aan de muur, waar je bijvoorbeeld de barbecue in verwerkt, kan al snel doorgaan voor een buitenkeuken.

Houd er in ieder geval rekening mee dat de materialen die je gebruikt tegen de verschillende weersomstandigheden kunnen en dat het goed schoon te houden is. Denk bijvoorbeeld aan materialen als (steiger)hout en beton. En ken je die betonnen U-blokken? Die kun je opstapelen tot een mooie en praktische keuken. De ruimte in de U-blokken kun je bijvoorbeeld gebruiken als opbergruimte voor houtblokken.

Het stylen van de keuken

Naast praktisch mag een buitenkeuken natuurlijk ook beetje leuk aangekleed zijn. Kies voor de styling het liefst natuurlijke materialen zoals aardewerk, hout en glas. De natuurlijke feel van deze materialen sluit goed aan bij de tuin. Maar ook groenten en fruit kun je prima (tijdelijk) gebruiken als aankleding van je buitenkeuken, bijvoorbeeld in een grote schaal of in glazen potten.

Denk daarnaast aan mooi servies, luxe flessen olijfolie en andere producten in een chique verpakking. Ga voor een goede snijplank die niet alleen handig is, maar die ook een lust voor het oog. Zo kun je het eten op een mooie manier presenteren aan je gezin of vrienden.

Voeg groen toe

Ook een stapel houtblokken of wat bloemen en planten in je buitenkeuken zijn een goed idee. En je kruidenplantjes misstaan hier niet, bijvoorbeeld in terracotta potten. Met groen geef je het geheel sfeer en zorg je ervoor dat de buitenkeuken niet te steriel oogt.

Qua kleur kun je alle kanten op. Helemaal on trend is het om de stijl van je interieur door te voeren naar buiten. Dat kun je simpelweg doen door dezelfde tinten van binnen ook buiten te gebruiken. Je kunt het ook heel basic houden zodat het eten en drinken kleur toevoegt. Of laat je leiden door de kleuren uit je tuin en voer die door in de aankleding.

En als laatste: zorg vooral ook voor comfortabel meubilair zodat je heerlijk urenlang kunt tafelen en volop kunt genieten van buiten eten.
Links

PRODUCTIE AUKJE RIJPMA
Aukje is interieurontwerper en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK.

Kun je ook nog wel wat hulp gebruiken bij de inrichting van de rest van je tuin? In dit artikel 5 tips voor het praktisch én gezellig inrichten van je tuin. Wil je je tuin diervriendelijk maken? In dit artikel legt onze tuinspecialist uit hoe je vlinders, bijen en vogels naar je tuin lokt.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×