BUITENLEVEN | De favorieten van groenredacteur Shyra - Wonen&Co
buitenleven, tuinieren, favorieten redactie, tuininspiratie, tuinplanten

BUITENLEVEN | De favorieten van groenredacteur Shyra

8 januari 2020 4 min leestijd Geen reacties

De mooiste tuinen, bijzondere bloemen en planten, inspirerende tuinboeken, events en meer: Shyra van Wonen&Co sprokkelt regelmatig de leukste groentjes bij elkaar.

Fleurig 2020!

Groenauteur Katja Staring probeert het hele jaar bloei in haar tuin te hebben. ,,Dat is goed voor mijn humeur, maar ook voor de insecten én dieren die insecten eten. Op deze natuurflatlay zie je wat ik eind vorig jaar nog kon vinden: rode chrysanten, parelmoerkleurige zaden van judaspenning, hazelnoten, eikels, hortensiabloemen, de herfstrode blaadjes van kardinaalsmuts en een vogelveer. dailygreenspiration.nl/ flatlay

Noteer elke dag een tuinavontuur

Wil je het nieuwe jaar goed beginnen? Misschien is het nieuwe tuindagboek van Katja Staring en Nienke Plantinga iets voor jou. In het Tuinschrift Avontuurlijk tuinieren kun je precies bijhouden wat er het hele jaar door in je tuin gebeurt: waar je wat hebt geplant, welke kleuren het mooist zijn of welke vogels je hebt gespot. Of je noteert wanneer je eerste bollen bloeien of wat voor weer het is. Volgens de auteurs – van het gelijknamige boek Avontuurlijk Tuinieren – maak je met dit tuinschrift een persoonlijk aandenken aan een uniek tuinjaar. En je kunt er ook nog foto’s, droogbloemen en ideeën in kwijt. Het dagboekje telt 64 pagina’s, kost 9,95 euro en is te bestellen via bovenstaande link.

Tuinieren in potten

Nooit geweten dat tuinieren in potten zo leuk kan zijn! Als je het een beetje slim aanpakt, heb je het hele jaar bloei. Blader maar eens door het boek Tuinieren in potten van Modeste Herwig. Als je haar 40 voorbeeldpotten ziet, wil je nog maar een ding. Potten verzamelen, om zelf ook zulke bijzondere plantencombinaties uit te proberen. Met de beschrijving van liefst 250 planten lukt dat vast wel. Want had je ooit gedacht aan Spaanse vlag, tandzaad of Elfenwaaier? Leuke van potten is dat je ze makkelijk verplaatst en zo je tuin, terras, balkon, patio of dakterras snel verandert met zo’n mooi accent. Het boek telt 208 pagina’s en is via bovenstaande link te bestellen.

Nationale tulpendag

Tulpenkwekers snappen wat je wilt in januari. Dan snak je naar kleur, bloemen en bollen. Vandaar dat ze zaterdag 18 januari hebben uitgeroepen tot Nationale Tulpendag. Daarmee wordt het nieuwe tulpenseizoen geopend. Als je toevallig in Amsterdam bent, mag je op de Dam gratis een bosje plukken uit de pluktuin met 200.000 tulpen die voor het paleis is aangelegd. Nationale Tulpendag is een initiatief van de Nederlandse tulpenkwekers (TPN) en wordt sinds 2012 georganiseerd. Iedereen is welkom, ongeacht culturele afkomst, geaardheid of geloofsovertuiging. Het thema van dit jaar, World of Colours, onderstreept dit. Er worden ruim 10.000 ‘plukkers’ verwacht uit zo’n 100 landen. Het tulpenseizoen duurt tot en met mei. tulpentijd.nl

Sylvia’s tuindagboek

buitenleven, tuinieren, favorieten redactie, tuininspiratie, tuinplanten

Tuinblogger Sylvia van Soest is dol op haar tuin en laat Wonen&Co meegenieten. Lees meer op tuinstukjes.nl.

Vogels voeren

Hij is er weer! In een zwartwitte flits landt hij op een dikke tak van de appelboom, waar hij zich plat op het hout drukt om zo min mogelijk op te vallen. Maar ik heb hem al gespot vanuit het keukenraam: de grote bonte specht. Snel duikt hij in het vogelvoederhuisje, pikt daar een hazelnoot weg en gaat er dan vandoor, in de voor spechten zo kenmerkende golvende vlucht.

Ik geniet van de tuinvogels. De grote bonte specht is op dit moment favoriet. Regelmatig leg ik op vaste plekken hazelnoten neer, van eigen hazelaars. Ook de boomklever komt af en toe een nootje meepikken. Een mooie vogel, met z’n blauwgrijze en lichtoranje verenkleed en stevige snavel. Hij hipt langs de boom omlaag of omhoog en zoekt tussen de schors naar voedsel. De boomkruiper – kleiner, bruin met wit, gekromde snavel zien we minder vaak. Die vliegt van boom tot boom, die hij steeds van onder naar boven afwerkt waarbij hij handig insecten uit spleten en kieren peutert. Ken je het ezelsbruggetje? Een boomKLever is mooi geKLeurd, een boomkrUIper is brUIn.

Van alle tuinvogels heb ik het minst met de mussen. Ze eten met z’n allen in no-time het vogelvoer op dat ik alle tuinvogels aanbied. Er huist een grote kolonie in de coniferenheg. Zelfs de pinda’s in de silo – die zijn voor de mezen! – eten ze. Als acrobaten bungelen ze aan het gaas, vechtend en schreeuwend. Vetbollen vinden ze het allerlekkerst. Tegenwoordig maak ik die zélf, dat scheelt een duit.

Eigenlijk zijn het meer vetpotjes. Het ongezouten frituurvet dat ik gebruik wordt niet heel hard dus ik kan er kransen (in tulbandvormen) of vetbollen mee maken en die ophangen. Maar ach, de mussen maakt het niets uit. Die eten het toch wel! Zolang het zaad maar niet te oud is.

Ik ben ook dol op merels en lijsters! Niets mooier dan merelzang of lijsterroep. Ze zijn ’s winters niet zo kieskeurig en krijgen havermoutvlokken, broodkruimels, fruitrestjes, halve appels of peren en geweekte rozijntjes. Merels gaan meerdere keren per dag de tuin door langs kansrijke plekjes. Ik geef nooit veel, want tja, de muizen… (we hebben géén kat).

Winterkoninkjes zie ik ook graag. Ze zitten altijd laag bij de grond, in of bij de struiken. Piepklein met een eigenwijs opgewipt staartje. Altijd druk, druk, druk. Net als roodborstjes zoeken ze op de grond naar voedsel. Ik strooi van alles onder de struiken (havermoutvlokken, broodkruimeltjes, strooivoer, etc.) maar de mussen zijn er meestal weer eerder bij.

De sperwer komt hier ook eten. Ik heb hem een paar keer een mus zien grijpen met z’n grote, gele klauwen (In het Engels heet hij treffend ‘Sparrowhawk’). Door de tuinvogels te voeren voer ik indirect ook de sperwer. Het is de natuur, maar ik zie het liever niet vanuit de keuken. Doe mij maar een specht of desnoods een kolonie huismussen.

Ook een leuk item voor deze rubriek? Mail naar redactie@wonenenco.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

×