BUITENLEVEN | De favorieten van groenredacteur Shyra - Wonen&Co
buitenleven, tuinieren, favorieten redactie, tuininspiratie, tuinplanten

BUITENLEVEN | De favorieten van groenredacteur Shyra

4 december 2019 3 min leestijd Geen reacties

De mooiste tuinen, bijzondere bloemen en planten, inspirerende tuinboeken, events en meer: Shyra van Wonen&Co sprokkelt regelmatig de leukste groentjes bij elkaar.

Zachte naalden, oranje bessen

Tuinontwerper Caroline Thomas maakt de mooiste composities (flatlays) van wat ze vindt in de natuur. Deze keer inspireert het Groninger Stadspark, een goed voorbeeld van Nederlandse Landschapsarchitectuur uit de vroeg 20ste eeuw, ontworpen door Leonard Springer. Deze creatie is alvast een knipoog naar kerst en bestaat uit takjes van de Taxodium (moerascypres), vleugelnootjes (Pterocarya fraxinifolia) en het blad en de gele en oranje besjes van de Ilex aquifolium. Caroline Thomas, tuinenvanthomas.nl

Ferwerda’s tuin

buitenleven, tuinieren, favorieten redactie, tuininspiratie, tuinplanten

Samen zijn ze 163 jaar oud. Maar Steven en Grietje Ferwerda uit Sneek doen hun tuin van 200 vierkante meter al 30 jaar zélf. ,,Elk voorjaar vullen we de gaten in de borders op met eenjarige planten De tuin is op zijn mooist in mei en juni”, schrijft Steven. De borders lopen van laag naar hoog. Op de foto: (van links naar rechts) buxus, gaura, spirea, irissen, Annabel, malus (boom), hibiscus, potten met geraniums en grassen, flox, geraniums, lavatera, monarda, herfstasters, palm en campanula.

Heb jij ook een mooie tuin? Mail een foto van een sfeervol hoekje naar redactie@wonenenco en leg kort uit waarom dit stukje tuin je favoriet is.

Sylvia’s tuindagboek

buitenleven, tuinieren, favorieten redactie, tuininspiratie, tuinplanten

Tuinblogger Sylvia van Soest is dol op haar tuin en laat Wonen&Co meegenieten. Lees meer op tuinstukjes.nl.

Winterbakken

,,Kan ik u helpen of kijkt u even rond? vraagt een medewerker van het tuincentrum. „Ik kijk graag even rond”, antwoord ik. ,,Prima”, zegt de man. Ik red me wel, want ik weet precies wat ik wil. Vandaag ben ik uit op planten voor in de bloembakken op het terras, in mooie combinaties. Het moet er een beetje kerstachtig uitzien, maar ook weer niet te. Na de kerst moeten de bakken nog de hele winter mee. Winterbakken.

Qua kleurenmix zou wit/groen/ grijs/met-een-kleurtje wel kunnen. Ik wil er ook een hangplant in hebben met van die sierlijke ranken die je over de potrand drapeert. Klimop bijvoorbeeld. Niet de ‘gewone’ maar een andere soort met fijner blad. Daarbij een winterbloeier met veel kleur of juist elegant wit plus een pittige structuurplant voor wat ‘body’ in de winterbak. Geen winterhei. Mooi hoor, hei, maar dan wel in een heituin (wie heeft die nog tegenwoordig?) of arboretum.

Een wintergroene schoenlappersplant (Bergenia) misschien? Die zijn sterk en kunnen daarna de tuin in. Voor wat hoogte een heestertje erbij. Een sneeuwbal (Viburnum), wintergroen of juist bladverliezend. Ook die kunnen later weer de tuin in. Misschien met wat roze cyclaampjes eronder, met hun mooi bont blad. En een zilverstruikje (Calocephalus brownii) als kers op de taart.

Ja, ik weet wat ik wil. Maar vooral ook wat ik niet wil. Geen bergthee (Gaultheria) alsjeblieft, met van die rode besjes, nu overal te koop. Die had ik vorig jaar, maar ik vind ze te veel kerst uitstralen.

Net als Skimmia’s en hulst. Niet meer leuk in januari. Kerstrozen zijn wél weer wat. Ze zijn er in allerlei soorten en kleuren en staan heel sfeervol in de winterbloembak. Winterviolen kunnen altijd wel. In een tuintijdschrift zag ik deze aparte combinatie: goudgele winterviolen naast een bronskleurige, grasachtige plant uit NieuwZeeland (Libertia ixioides ‘Taupo Blaze’) en een geelgroen bergdennetje (Pinus mugo ‘Ophir’). Dat lijkt me wel wat.

Het winkelcentrum heeft goed uitgepakt, maar niet met planten. Het aanbod is beperkt. Zuchtend loop ik terug en stop mijn zo zorgvuldig opgestelde lijstje maar weer terug in mijn jaszak. ,,Kan ik u ergens mee helpen?” Daar is de medewerker weer. ,,Zeker!” zeg ik nu. ,,Ik zoek planten voor in de bloembakken, buiten’. ,,Wij hebben hier leuke besjes staan”, zegt hij en wijst op de bergthee. ,,En wat denkt u van kerstrozen? We hebben ze in roze en wit. En daar staat de winterhei, altijd goed. En dan zijn er natuurlijk ook nog de winterviolen, ze staan bij de ingang rechts.”

Even later: ik ben weer thuis. Bak één beplant ik met cyclamen, kleinbladige klimop, een donkerroze kerstroos en een zilverstruikje. Bak twee met bontbladige zegge, een witte kerstroos en toch maar met winterhei, groengele en witte. In de laatste plantenbak komen donkerrode winterviolen. Ons terras is kleurrijk met die winterbakken. Laat het nu maar winter worden.

Ook een leuk item voor deze rubriek? Mail naar redactie@wonenenco.nl


Geen reacties

Laat een reactie achter

×