BUITENLEVEN | De favorieten van groenredacteur Shyra - Wonen&Co
buitenleven, tuinieren, favorieten redactie, tuininspiratie, tuinplanten

BUITENLEVEN | De favorieten van groenredacteur Shyra

27 november 2019 4 min leestijd Geen reacties

De mooiste tuinen, bijzondere bloemen en planten, inspirerende tuinboeken, events en meer: Shyra van Wonen&Co sprokkelt regelmatig de leukste groentjes bij elkaar.

Herfst aan je muur

buitenleven, tuinieren, favorieten redactie, tuininspiratie, tuinplanten

Schrijfster, buitenfotograaf en blogster Katja Staring post elke vrijdag op haar Instagrampagina @DailyGreenspiration kleurige composities (nature flatlays) van wat ze die dag vindt in de natuur of in haar Drentse boerentuin. Zoals deze herfstcollage, met lijsterbessen, cactusdahlia, inktzwam, stoofpeertjes, komkommerkruid, asters, Oost-Indische kers, eikels, kastanjes en een slakkenhuisje. De foto is op canvas te bestellen voor aan je muur. dailygreenspiration.nl/flatlay

Zaadjes lenen in bieb Passiflora

buitenleven, tuinieren, favorieten redactie, tuininspiratie, tuinplanten

Wil je zaden lenen, ruilen of voor een klein prijsje kopen? Dat kan in de spiksplinternieuwe zadenbieb van zorgkwekerij Passiflora in Drachten. Je vindt er zaden van de mooiste en sterkste eenjarigen, die op de kwekerij het afgelopen seizoen voor kleurexplosies in de borders zorgden en in de nazomer en herfst geoogst, gedroogd en gesorteerd zijn door de werknemers van Passiflora. Ook zaden van eetbare planten, zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen gekweekt, zitten in de collectie. Per soort zijn de zaden in zakjes verpakt. Passiflora is een vaste planten- en siergrassenkwekerij, de laatste jaren zijn de eetbare planten en eenjarigen er bijgekomen. Houd voor de openingstijden van de zadenbieb de site in de gaten: passiflora.talant.nl

Lidy’s tuin

buitenleven, tuinieren, favorieten redactie, tuininspiratie, tuinplanten

Wat een weelderig bloeiende Blauweregen! Lidy HanekampBras uit Adorp verheugt zich er elk jaar weer op. ,,Hij is al best oud. We hebben hem zo’n negentien jaar geleden als solitair in het gras gezet. Hij staat dus alleen, vastgebonden aan een paal, in de buurt van de vijver”, vertelt Lidy, die een echte tuinliefhebber is. Met dat doorkijkje naar de vijver en die grote potten met Hosta’s is dit een prachtig hoekje in haar tuin, waar je overal lekker kunt zitten en waar het hele jaar door wel iets in bloei staat.

Heb jij ook een mooie tuin? Stuur een foto van jouw mooiste doorkijkje naar redactie@wonenenco.nl

Sylvia’s tuindagboek

buitenleven, tuinieren, favorieten redactie, tuininspiratie, tuinplanten

Tuinblogger Sylvia van Soest is dol op haar tuin en laat Wonen&Co meegenieten. Lees meer op tuinstukjes.nl.

De eerste nachtvorst viel vroeg dit jaar. Al in september was er vorst aan de grond. Meestal gebeurt dat pas later, gemiddeld in de derde week van oktober. Dan word ik altijd vroeg in de ochtend wakker van de kou en weet: het heeft vannacht gevroren! Dat wil ik dan direct onderzoeken. Naar buiten, de tuin in. Even voelen hoe koud het is. Dus gooi ik de tuindeur open.

De vogels, die aan de voedersilo’s hangen, vliegen verschrikt op als de deur open zwaait en zoeken beschutting in de coniferen. De lucht prikt in mijn neusgaten. Ja, het is koud. Toch is het water van het vijvertje nog niet bevroren. Maar de blaadjes op de tegels en het gras onder de appelboom hebben mooie rijp-randjes. Nachtvorst.

Na een lekker ontbijtje en een grote mok dampende thee loop ik het pad af naar de moestuin, benieuwd hoe alles er daar bij staat. Er schiet een winterkoninkje de beukenhaag in; wat een leuk vogeltje toch, met z’n wipstaartje.

De courgetteplanten in het verhoogde moestuinbed liggen er zielig bij. Ze gingen maar door met vruchten produceren, maar nu is het voorbij met de pret. De zonnebloemen staan nog recht overeind en houden als vogelverschrikkers de wacht. Even verderop staat de Oost-Indische kers. Het blad hangt zo slap als een vaatdoek. OostIndische kers is een goede vorstindicator. Zodra het kwik maar even onder het nulpunt zakt, laat de plant z’n blad hangen. Let maar eens op.

buitenleven, tuinieren, favorieten redactie, tuininspiratie, tuinplanten

De geraniums en wat andere vorstgevoelige planten verhuisde ik al weken geleden naar de vensterbank. Geraniums kunnen binnen, op een lichte plaats, prima overwinteren. Ze verdragen heus wel wat vorst, zeker als het overdag weer warmer is en ze bij kunnen komen, maar ik haal ze liever op tijd naar binnen. Dat was meteen een goed moment om ze in te korten en sommige planten te verpotten.

De tuinslang ligt ook al weer netjes opgerold in de schuur, naast de gieters en het tuingereedschap. Ik moet alleen de buitenkraan nog afsluiten voor het hard gaat vriezen. Dat vergat ik al eens en dat geeft een hoop gedoe in het voorjaar.

Niks is zo veranderlijk als het weer. Misschien staat november 2019 later juist te boek als een extreem zachte maand met nauwelijks of zelfs helemaal geen nachtvorst. Dan hadden de geraniums nog wel even buiten kunnen blijven. De courgettes, die toch al niet zo hard meer groeiden, konden hoe dan ook weg. We waren ze toch al een beetje zat. De paarse spruiten in een ander moestuinbed liggen nu al plat. Zouden ze zo wel goed uit kunnen groeien? Ik hoop dat ze het gaan redden en ook dat ze – net als boerenkool – pas echt lekker smaken als er een nachtje vorst overheen is gegaan. De Oost-Indische kers zal ons laten zien wanneer dat het geval is.

Ook een leuk item voor deze rubriek? Mail naar redactie@wonenenco.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

×