BUITENLEVEN | De favorieten van groenredacteur Shyra - maart - Wonen&Co
buitenleven, tuinieren, favorieten redactie, tuininspiratie, tuinplanten

BUITENLEVEN | De favorieten van groenredacteur Shyra – maart

16 maart 2020 4 min leestijd Geen reacties

De mooiste tuinen, bijzondere bloemen en planten, inspirerende tuinboeken, events en meer: Shyra van Wonen&Co sprokkelt regelmatig de leukste groentjes bij elkaar.

Ook een leuk item voor deze rubriek? Mail naar redactie@wonenenco.nl

Mooi met mimosa

Tuinontwerper Caroline Thomas vindt het fijn om tot rust te komen met wat ze vindt in de natuur. Deze compositie maakte ze in Portugal. ,,Ik begin altijd met het knippen van planten en bloemen, en daarna ga ik ze ordenen. Dan is het net alsof je ook meteen je gedachten ordent.” Op een verweerde putdeksel creëerde ze een compositie met Acasia dealbata (mimosa), Eucalyptus leucoxulon ‘Rosea’, Bougainvillea, Aloé brevifolia, Lantana camera en Aristolochia beatica (Portugese pijp).
Caroline Thomas, • tuinenvanthomas.nl

Een kleine eetbare tuin

Ontwerpen voor tuin, balkon en terras, van 6 tot 60 vierkante meter. Dat is precies waar stylist en ontwerper Madelon Oostwoud zich op richt met haar boek Een kleine eetbare tuin. Waarmee ze meteen het misverstand de wereld uit helpt dat je een lap grond moet hebben om groenten, fruit en kruiden te verbouwen. ,,In het volgebouwde Nederland worden de tuinen steeds kleiner. Wie er een heeft rent naar het tuincentrum voor tegels en tuinstoelen.” Dat het ook anders kan, laat ze in haar boek zien. Via een lesje natuur- en tuingeschiedenis neemt ze je onder meer mee naar een voedselbos in hartje Utrecht, een fruittuin op een camping, een dakterras met Franse allure en een balkon als een boerenerf. Ook geeft ze plantideeën voor een ton, waarin ze sla, theeplanten en zeebiet laat groeien. Met een lijst van ruim 200 eetbare tuinplanten en inspirerende ontwerpen kun je aan de slag met het verbouwen van je eigen voedsel, ook als je drie-hoog-achter woont. Je kunt het boek via bovenstaande link bestellen. • knnvuitgeverij.nl

Lezersfoto: Corrie’s tuin

Een weelderige voortuin. Dat was de droom van Corrie Smid uit Sappemeer. Zo’n volle voortuin met allerlei bloeiende planten is er gekomen. Ze liet een ontwerp maken door Alie Stoffers en volgde de adviezen op: oude grond afgraven en borders vullen met goede tuingrond en compost. Ze koos voor de borderkleuren lime en wit. Inmiddels zijn de ruim 20 planten goed aangeslagen en is het een groot deel van het jaar een feest om naar te kijken. Er staat altijd wel íets in bloei. Op de foto zien we wolfsmelk, tulpen en Kaukasisch vergeetmij-nietje. Daarna bloeien er allerlei soorten hortensia, phlox en akelei en over het tuinhek slingert een eenmalig bloeiende klimroos. Doordat de tuin zo vol planten staat, krijgt het onkruid geen kans. ,,Ik ga er in het voorjaar een keer doorheen om te wieden. Daarna begint alles te groeien en heb ik er geen omkijken meer naar. Ik geniet volop van mijn voortuin en dat was mijn doel.” Corrie Smid, Sappemeer.

Sylvia’s tuindagboek

buitenleven, tuinieren, favorieten redactie, tuininspiratie, tuinplanten

Tuinblogger Sylvia van Soest is dol op haar tuin en laat Wonen&Co meegenieten. Lees meer op tuinstukjes.nl.

Maartse viooltjes

Soms bloeien ze al in februari, de Maartse viooltjes (Viola odorata). Dan ziet het hier in de tuin paars van hun bloemen bij de wilgenstobben. Ik ga dan graag even door de knieën om de heerlijke viooltjesgeur op te snuiven. Ze hebben terecht ‘odorata’ in hun naam (Latijn voor welriekend).

Het Maarts viooltje is één van de veertien inheemse viooltjes in Nederland. In Zuid-Limburg (holle wegen) komt het van nature voor, in de rest van het land is het een stinzenplant. Met een hoogte van amper 10 centimeter is het het kleinste viooltjes dat er bestaat. Maar het heeft ons veel te bieden.

Oorspronkelijk zijn Maartse viooltjes bosplanten. Aan het einde van de winter, als de bomen nog kaal zijn, profiteren ze volop van het zonlicht en beginnen ze te groeien. Vroeg in het voorjaar verschijnen de kleine blauwpaarse bloemen: aan elke stengel ééntje. Ze ruiken heel sterk en zoet, vandaar de Engelse naam ‘Sweet violet’. Bijen, hommels en vlinders komen op de bloemen af om nectar te snoepen. Zij zorgen voor de bestuiving. In de zomer, als de bloemen al lang zijn uitgebloeid, gebeurt er iets bijzonders: het viooltje vormt cleistogame bloemen (Griekse ‘kleistos’ = gesloten; ‘gamos’ = huwelijk). Deze bloemen blijven dicht en vormen door zelfbevruchting zaad. Voortplanting gewaarborgd!

Ook het blad is aantrekkelijk: mooi groen, in de vorm van een hartje met een afgerond puntje. Zoals een ‘pompeblêd’ op de Friese vlag, mét een fijn kartelrandje. Al eeuwenlang worden Maartse viooltjes gekweekt omdat het blad essentiële bestanddelen bevat die als geurstof in de parfumindustrie worden gebruikt. Er wordt kostbare olie uit geperst: voor 1 liter schijnen liefst 1000 kilo blaadjes nodig te zijn.

Bloemen eten vond ik maar raar. Tot ik er eentje proefde

Wist je dat je de bloemen van Maartse viooltjes kunt eten? Garneer er een cake of je toetje mee of strooi ze over de sla. De bloemetjes smaken heel verfijnd en zitten boordevol vitamine C. Je kunt de viooltjes ook besuikeren. Zo worden ze in de patisserie wel gebruikt. Mijn moeder nam eens een zakje gekonfijte Maartse viooltjes uit Frankrijk mee. Dat vond ik als kind maar raar. Bloemen eten? Tot ik er eentje proefde. Maartse viooltjes verspreiden zich met kruipende stengels die alle richtingen uitgroeien en op den duur hele plakkaten vormen. Toch worden ze nooit opdringerig, je kunt ze gemakkelijk weghalen en herplanten. De perfecte plaats is beschut met lichte schaduw in goed doorlaatbare aarde. Onder struiken, heggen of in boomspiegels. In de zon groeien ze ook wel, het zijn makkelijke plantjes.

Af en toe duikt er hier in de tuin zo maar een Maarts viooltje op, vaak in tegelspleten. Dat komt door de mieren. Aan het zaad zit een aanhangsel, een ‘mierenbroodje’, waar mieren verzot op zijn. Ze slepen ze van ver mee naar hun nest en verliezen er soms eentje. Als de Maartse viooltjes bloeien soms pas in april – buk dan eens…je ruikt de lente!

Meer vrolijke bloemenflatlays, tuinboeken en andere tuinnieuwtjes lezen? Op deze pagina vind je een overzicht van alle leuke ‘groentjes’ op het gebied van buitenleven.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×