BUITENLEVEN | Dakterras inrichten: 7 tips om het gezellig te maken
dakterras inrichten, dakterras ideeën, dakterras inspiratie, dakterras trends, dakterras tuinen

BUITENLEVEN | Dakterras inrichten: 7 tips om het gezellig te maken

24 juni 2020 4 min leestijd Geen reacties

Sfeer creëren op een dakterras is een kunst. In de hoogte kan je onbarmhartig in een open ruimte zitten en het uitzicht is soms hard en hoekig. Met een paar ingrepen zit je snel hoog en droog in je groene oase. 7 tips voor het inrichten van je dakterras.

Kies voor klimmers

Een dakterras inrichten kan soms best lastig zijn. Het is een uitdaging om op een dak de suggestie van buiten en groen te creëren. De effectiefste manier om dat voor elkaar te krijgen is verticaal tuinieren: de hoogte in. Klimplanten zijn je grootste vrienden. Op de grond nemen ze niet veel ruimte in, ze onttrekken de omgeving aan het zicht en zorgen voor privacy. Alles wat 2 meter klimt, komt in aanmerking. Dat kunnen vaste planten zijn zoals kamperfoelie, een klimroos, een clematis, een blauweregen of klimop.

Je kunt ook kiezen voor een eenjarige klimmer en volgend jaar weer wat anders neerzetten: lathyrus is een klassieker. Ook kapucijners en bonen zijn goede klimplanten. Ze bloeien niet alleen leuk, maar leveren ook iets eetbaars op. Klimplanten hebben iets nodig om zich aan vast te kunnen houden: een stuk gaas, een rek, een trellis of touw.

Een andere manier om een groene wand te creëren is hoog beginnen: hang bakken of manden aan de reling en zet ze vol hangplanten. Klimmers die de kans niet krijgen om te klimmen, worden hangplanten. Dus leef je uit met Oost-Indische kers, klimop of pronkbonen. Of laat een ramblerroos van je reling bungelen.

Verwen je voeten

Veel elementen uit een tuin kun je overhevelen naar een dakterras, maar dat geldt niet voor een grasveld. Kunstgras uitrollen is een alternatief, dan zit je toch op een groen tapijtje. Maar let op: zelfs de beste kwaliteit kunstgras biedt niet dat lekkere blote-voeten-op-het koele-grasgevoel. Voor wie iets exotischers zoekt, of iets dat vakantiegevoelens oproept, zijn er buitentapijten te koop in alle soorten, kleuren en maten. In onderstaand artikel hebben we de mooiste buitenkleden verzameld.

Voordeel van zowel kunstgras als een buitentapijt: je kunt het uitkloppen of stofzuigen. Ook praktisch als ondergrond: houten vlonderdelen. Ze zijn verplaats- en stapelbaar en hout combineert altijd mooi met groen.

Schuif met potten

Wil je veel planten op je dakterras en dat lijkt me een goed idee – dan kun je kiezen uit een breed scala aan potten en bakken. Voor een rustig beeld kun je je het best beperken tot één stijl: zink, terracotta of keramiek. Laat de planten zorgen voor zwier en sjeu. Het fijne van potten is dat je ermee kunt schuiven. Afhankelijk van je smaak, je humeur, het jaargetijde en van wat er in bloei staat, kun je je verzameling herschikken tot een compositie die je bevalt.

De keus aan planten die het goed doen in een pot is reusachtig. Wees niet te bescheiden: een plant mag best groter zijn dan een begonia. Van veel struiken en zelfs bomen bestaan dwergsoorten: van esdoorn tot appel, van citrus tot bougainvillea. Siergrassen als pennisetum doen het ook goed in pot. Let op: planten in bakken en potten kunnen zwaar worden. Vraag aan een dakdokter (ja, die bestaan!) of je plannen verantwoord zijn.

Zorg voor water

Bij het inrichten van een dakterras mag water niet ontbreken. Een ondiepe schaal met water sorteert een geweldig effect. Het water zorgt voor verkoeling, is rustgevend en geeft de suggestie van ruimtelijkheid omdat het spiegelt. Insecten en vogels kunnen erin foerageren. Zet een lavendelstruik neer tegen de muggen.

Schaduw met een tarp of druif

Op een dakterras heb je evenveel behoefte aan schaduw als aan zon. Schaduw krijg je met een parasol, maar nog beter met een tarp, een stuk tentdoek dat je over je dakterras spant. Dan ben je van die sta-in-de-weg van een parasolvoet af.

Heb je de ruimte (en het geduld) om een pergola te laten begroeien, dan ondervind je niet alleen het voordeel van de schaduw van (bijvoorbeeld) een druif. Door de verdamping boven je hoofd zorgt dit groen namelijk ook nog eens voor verkoeling.

Plant een theetuin

Theeleuten kunnen hun dakterras verrijken met planten waarvan je thee kunt zetten. Munt is een theeplant bij uitstek. Salie, bladvenkel en verveine zijn ook goede kandidaten voor je daktheetuin. Buiten eten op je dakterras wordt nog fijner met je favoriete keukenkruiden binnen handbereik. Verse peterselie voor over je couscous, basilicum voor over de pasta, bieslook voor over de sla. Koriander is ook zo’n smaakbom. Als je die zelf teelt, oogst je niet alleen de blaadjes maar later ook de (eveneens eetbare) korianderbloemetjes en vers korianderzaad. In onderstaand artikel vind je meer tips over het aanleggen van een theetuin.

TEKST ELBRICH FENNEMA
FOTO’S SHUTTERSTOCK

Geen dakterras maar een balkon? Ook voor de inrichting van een balkon hebben we de beste stylingtips verzameld. En in dit artikel hebben we 12 stijlvolle parasols voor je op een rij gezet.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×