BUITENLEVEN | Buiten kijken bij een paradijs in De Krim - Wonen&Co

BUITENLEVEN | Buiten kijken bij een paradijs in De Krim

25 oktober 2019 5 min leestijd Geen reacties

Van bijzondere tuinen krijgen we nooit genoeg. Wonen&Co bezoekt tuinliefhebbers in hun domein en laat deskundigen er hun licht over schijnen. Wat vinden de tuinprofs van deze paradijsjes en wat zou er in hun ogen nog beter kunnen?

Op de grens van Drenthe en Overijssel ligt Jetske’s Tuin. Niet ver weg dus, hoewel de naam van het dorp De Krim dat wellicht doet vermoeden. Haar groene paradijs telt zóveel planten, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En dat is nou precies de charme.

Een slingerpaadje door rood vlammend Crocosmia en dieprode Persicaria, helblauw Delphinium en vrolijk gele helianten. Romantische tuinhuisjes, een fonkelende vijver vol kikkers en waterlelies. Gazon en borders die elkaar in vloeiende lijnen omarmen. Een doorkijkje naar boerenland, waar Franse vleeskoeien bijdragen aan Jetske’s tuinromantiek. Deze tuin, zo boordevol planten, bloemen, struiken en bijzondere bomen, is een liefhebberstuin.

Eigenlijk weet je dat al wanneer de TomTom roept dat de bestemming is bereikt. Vanaf de straat is al te zien dat hier met liefde wordt getuinierd. De voortuin van Jetske Kelder en haar man Henk telt waarschijnlijk meer planten dan de gemiddelde achtertuin. En dan is er nog een ‘overtuin’, het nieuwe stuk bij de schuur, die al net zo hard om aandacht vraagt. Maar het grootste deel van de tuin ligt achter het huis. Dit imposante geheel is Jetske’s tuin, een echte plantentuin. Ze heeft er bijna veertig jaar over gedaan om van zo’n 2000 vierkante meter te maken tot wat het nu is.

Bladplanten

Hoeveel verschillende soorten er groeien? Misschien wel vijfhonderd. Vele kent ze bij naam. De Nederlandse, én de Latijnse. Al die planten zijn via ruilbeurzen, zaaien, stekken en kopen bij elkaar gebracht. Ze hebben een plek in Jetske’s tuin gekregen om het simpele feit dat Jetske ‘herself’ ze mooi vindt. Borders op kleur, daar doet ze niet aan. ,,Ik zet alles door elkaar. In de natuur groeit en bloeit ook alles door elkaar.’’

Haar grootste trots? Tja. Lastig. Alles eigenlijk. Extra tevreden is ze over de bladplanten. ,,Bloemen zijn snel uitgebloeid, maar van het model en de kleur van blad kun je het hele jaar door plezier hebben. Denk aan Podophyllum (voetblad), Kirengeshoma (Japanse wasbloem) en Asarum (mansoor). Ik vind bladcombinaties ook heel mooi, zoals een fijne varen met een grovere hosta.’’

Minder tevreden is ze over het nieuwe stuk tuin. Dat is nog niet helemaal klaar. Gelukkig heeft Jetske altijd nog ideeën. En een aardige planten- en zadenvoorraad om uit te putten. En haar man, voor de zware klussen en het gras. Want eerlijk: wat moest Jetske’s tuin zonder Henk?

Wie Jetske en Henk Kelder.
Wat Jetske’s tuin.
Grootte 2000 m2.
Stijl cottagetuin. Begonnen in 1980.
Grondsoort veen.
Aangesloten bij Stichting Het Tuinpad Op, Nederlandse Tuinenstichting, Vechtdal-Tuinen.nl, Groei&Bloei

Dit zeggen de experts

Fleur van Zonneveld uit Eenrum, tuinontwerper en kweker. • dekleineplantage.nl

Maik van Lommel van Maik Tuinen uit Assen is tuin- en landschaps-ontwerper. • maiktuinen.nl

Wat zou jij ook doen?

Maik: Het is een mooie goed gevulde tuin vol met kleurige borders. Een lust voor het oog. Wat ook heel goed is aan de tuin is het feit dat er weinig verharding is en veel groen. Omdat het regenwater goed de bodem in kan trekken heb je in de tuin geen wateroverlast van forse regenbuien en ben je beter bestand tegen de klimaatveranderingen. Een vijver is een waardevol element in de tuin. Het water geeft rust en weerspiegeling. Water in de tuin is een uitnodiging voor dieren in de tuin (insecten, egels, vogels, kikkers). Het beste is een natuurlijke oever die begroeid is met planten. Deze vijver voldoet daar prima aan.

Fleur: Ik zou ook zeker zoveel planten verzamelen. Zelf zaaien, scheuren, stekken is het leukste wat er is. En dan ook op stap gaan. Andere tuinen, kwekerijen en tuinmarkten bezoeken om inspiratie op te doen en met nieuwe schatten thuiskomen. Mooie combinaties maken zoals Jetske met de bladplanten doet. Borders flink vol planten, zodat je geen kale grond ziet. En ik zou zogenoemde mixed borders maken, dus heesters, eenjarigen en bollen mengen met vaste planten.

Wat zou je anders doen?

Maik: Het gazon is kortgemaaid, strak en groen. Veel mensen vinden dat mooi. In zo’n gazon is echter weinig plek voor kruiden en dierenleven. Als je het gras minder vaak en kort maait komt er bijvoorbeeld draadereprijs, madeliefje, pinksterbloem en bijenkorfje: bloemen waar bijen en hommels nectar kunnen halen. Zo help je nuttige insecten overleven. Voor de biodiversiteit is het nog beter om enkele afgeperkte stukken gras maar 1 of 2 keer per jaar te maaien (hooien) en er zo en bloemenweide van te maken waar nog veel meer insecten en bloemen van kunnen profiteren. Persoonlijk vind ik dat mooier dan een saaie groene grasmat.

Fleur: Alle kleuren door elkaar gebruiken. Het mag best kleurrijk zijn, maar persoonlijk zou ik per border een paar hoofdkleuren kiezen. Dus bijvoorbeeld aan de ene kant veel blauw met geel en aan een andere kant meer geel met donkerrood. En dan in de verte bijvoorbeeld rood en wit. En primaire kleuren kun je van elkaar scheiden door wat zachtere mengkleuren. Zelf zou ik per border minder felgekleurde planten gebruiken en een rustiger achtergrond kiezen, door middel van hagen of simpele groene struiken. Over de stenen randen tussen de planten: ze zijn wel praktisch als afscheiding, maar leiden af van de planten.

Wat mis je?

Maik: De tuin is ingericht met gekweekte plantensoorten. Een aanvulling met inheemse soorten heeft meerwaarde, onder meer voor bijen, vlinders en andere insecten. Denk aan kattenstaart, koninginnenkruid en bosandoorn. Op veel plaatsen zie je de zwarte grond. Vanuit ecologische principes is het gewenst om alle bodem bedekt te hebben: met bodembedekkende planten, afgevallen herfstblad of mulch. Zo’n dekentje beschermt de bodem tegen vorst en droogte. Dat is ook goed voor het bodemleven en de voeding van bodem en planten. Bijkomend voordeel is dat het dekentje onkruid tegenhoudt en je dus aanzienlijk minder hoeft te wieden.

Fleur: Herhalen van bepaalde groepen planten. Vooral planten die er lang ‘goed’ uitzien. Ik zou meer grassen toepassen. Niet zozeer veel verschillende soorten, maar per border één à twee soorten die je herhaalt. En ik zou wat weefplanten gebruiken, denk aan akeleien, verbena’s, knautia’s. Je moet ze trouwens wel weer wegtrekken als ze te overheersend worden. Ik mis rustplekken voor het oog, bijvoorbeeld een border met slechts één grassoort, wat Alliums en Verbena’s beplanten.”

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×