BUITENLEVEN | Wondertjes in cadeauverpakking - Wonen&Co
buitenleven, tuinieren, tuinplanten, zaaizaden, wonen&co

BUITENLEVEN | Wondertjes in cadeauverpakking

10 februari 2019 3 min leestijd Geen reacties

Eén van mijn favoriete winterklusjes is het bestellen van zaaizaden voor het komende tuinseizoen. Niet alleen kun je jezelf al verheugen op wat komen gaat, het plannen van de soorten die je wilt gaan zaaien is minstens zo leuk.

Zaden zijn kleine wondertjes in cadeauverpakking. In de op het oog vaak weinig aansprekende korreltjes schuilen complete plantjes. Hoe bijzonder is het dat er uit een nietig zaadje een afrikaantje, boerenkool of zelfs een heuse berkenboom kan groeien. Zo bezien is een zakje zaad geen zakje zaad, maar een instant tuin in miniformaat. Voor relatief weinig geld, en met een beetje inspanning kun je zo zelf je eigen tuin vullen. En wat is er nu leuker, en waar ben je meer trots op dan op een zelfgekweekte tuinboon of dahlia.

Bijzondere zaden

Planten kopen kan iedereen, daar is geen kunst aan. Veel leuker is het om zelf te zaaien, een bezigheid die met een beetje ervaring en door het kiezen van niet al te moeilijke soorten ook nog eens kinderlijk eenvoudig is. Het te verwachten succes hangt in hoge mate van de kwaliteit van het zaaizaad af. Gelukkig wonen we wat dat aangaat in een van de best bedeelde landen ter wereld. Er zijn weinig plaatsen op aarde waar je in het gemiddelde tuincentrum uit zo veel leuke, betrouwbare en bijzondere zaden kunt kiezen als in ons eigen land. Sterker nog, Nederland is internationaal vermaard om de hoogwaardige zaadbedrijven die er gevestigd zijn.

,,In tuincentrums kun je kiezen uit zo veel leuke, bijzondere zaden”

Via aanbieders op het internet is de hoeveelheid soorten om een keuze uit te maken nog veel groter en bestaat al snel de kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Met smakelijke plaatjes staan ze te lonken, de oude bekenden en veelbelovende nieuwkomers waarmee de handelaren ons proberen te verleiden. Ik ben er erg gevoelig voor en kan me moeilijk inhouden bij het zien van een bijzondere afrikaan in koperkleuren of een winterharde hibiscus met bloemen zo groot als een kinderhoofd.

Visioenen

Bestellenderwijs dwalen mijn gedachten af naar voorgaande tuinseizoenen en het spannende aankomende voorjaar. In mijn hoofd ben ik de zaadjes al aan het zaaien, verspenen en de zaailingen al aan het uitpoten, en zie ik de eerste bloemen zich al openen. Visioenen van subtiele kleuren wisselen zich af met kakelbont vuurwerk. Ik zie bonte dahlia’s en vrolijke klaprozen, pronte bloemkolen en keurige rijtjes met sperziebonen.

,,Ik verheug me intens op de naderende lente”

Een goed begin bij het aanschaffen van zaden is een bezoek aan het lokale tuincentrum of de supermarkt. Een van de lekkerste tomaten die ik ooit heb gekweekt, was het ras Harzfeuer, gezaaid uit een spotgoedkoop zakje zaad uit de supermarkt. Wie meer keuze wil, of de voorkeur geeft aan buitenissigheden, kan kijken op de webpagina van Vreeken’s Zaden.

Een leuk sortiment tuinplanten en oude cultuurgewassen is op het web te vinden bij Cruydt-Hoeck. Dit naast hun specialiteit: een onvolprezen collectie inheemse planten. Mijn bestelling is niet compleet zonder een greep uit het aanbod van Thompson & Morgan, de moeder aller zaadbedrijven in Engeland. Ik neem, in de vorm van zaadzakjes, nu al een voorschot op het komende tuinjaar en verheug me intens op de naderende lente.

PRODUCTIE BRIAN KABBES, 
noordelijk kweker van botanische rariteiten

 

Wist je dat sommige planten zo’n nauwkeurige bloeicyclus hebben, dat je er de tijd aan kunt aflezen? Er bestaan zelfs bloemenklokken‘Brooklyn Horror’, ‘Inky Fingers’, ‘Pistachio Nightmare’, ‘Crazy Alice’ en ‘Schizophrenia’, het zijn een paar namen van de vele cultivars van de siernetel. Lees hier Brian’s column over deze bijzonder vrolijk gekleurde plant: Psychedelica op de vensterbank.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×