BUITENLEVEN |10 klusjes om de tuin zomerklaar te maken - Wonen&Co
buitenleven, tuin, klusjes, tuinklusjes, wonen&co

BUITENLEVEN |10 klusjes om de tuin zomerklaar te maken

17 mei 2021 3 min leestijd Geen reacties

Met het oog op de mooie, zonnige dagen die gaan komen, hier een aantal tips voor het zomerklaar maken van je tuin. Want wat is er fijner dan zomeravonden op eigen terras door te brengen en te genieten van eigen planten en bloemen in het zonnetje. Welke tuinklusjes pak je aan in mei?

Voordat je de tuin induikt, bedenk je wat je nodig hebt aan planten, tuinaarde en gereedschap (heggenschaar, tuinschepje, een schoffel en handschoenen). Denk ook aan plantenringen en -steunen.

De bloempotten zijn waarschijnlijk vies geworden door regen, zand en wellicht modder. Neem een borstel en een emmer met heet water en schrob de potten schoon.

Haal onkruid uit de tuin voordat je nieuw groen gaat planten. Te ver doorgegroeide planten van vorige jaren haal je deels weg door ze te snoeien.

De tegels op het terras weer laten blinken – of nou ja blinken, opfrissen – doe je met een goeie schrobbeurt. Met groene zeep of schoonmaakazijn (wel zo vriendelijk voor het milieu), een bezem en de hogedrukspuit krijg je de groene aanslag van de tegels af. Heb je siertegels? Laat de hogedrukspuit dan achterwege. Je beschadigt de tegels er namelijk mee.

De tuinset kun je ook schoonspuiten met de hogedrukspuit. Je zult versteld staan van de kleur die eronder vandaan komt.

De struiken en heggen moeten weer in model geknipt worden, maar voor je dat doet controleer je ze op nestjes. Zijn er nestjes? Wacht dan even met snoeien totdat de vogeltjes zijn uitgevlogen. (Bekijk wel per soort wat de juiste maand is om de struik te snoeien.)

Bloemen en planten

Wil je in de zomer een tuin vol mooie, bloeiende planten hebben? Plant dan nu zomerbollen als; dahlia, Abessijnse gladiool, (knol)begonia en de Anemone ‘De Caen’. Spit de grond los voor je de bollen in de grond stopt. Hetzelfde geldt voor het zaaien van bloemen.

Ook de moestuin moet gereed gemaakt worden. In april/mei kun je aardbeien planten. Zet ze in rijen in de tuin, in bakken of in een hangmand. Geef de plantjes 2 tot 3 weken na het planten wat extra water. Plant tomaten-, paprika-, komkommer- en pompoenplantjes eerst in een kas of zet ze binnen in potten. Deze plantjes hebben eerst wat ‘body’ nodig, voor ze buiten in de grond kunnen.

Tuin inrichten

Richt de tuin in met een nieuwe of bestaande tuinset en om het extra gezellig te maken, kun je wat nieuwe kussens voor de tuinset uitzoeken. Je kunt kiezen voor gekleurde prints voor een vrolijk effect, voor botanische prints of voor witte of grijze kussens. Die geven een bohemian uitstraling.

De tuin verlichten kan door een tafelklem op de tuintafel te bevestigen. Vervolgens hang je hier een verlichtingssnoer met bolletjes aan.

Om de tuin af te maken zet je hier en daar een pot met een mooie grote, opvallende plant. Plaats een bankje tegen de wand met windlichten erop, zet de plant ernaast en je hebt al een stylish hoekje. En met een tuinkleed is het net of je binnen naar buiten hebt gehaald. Laat dat mooie weer maar komen!

Bron uitgelichte foto: Pinterest

Ben je nog op zoek naar een leuke haard of vuurkorf voor in je tuin? Wij hebben alvast de leukste exemplaren voor je uitgezocht. Een speeltent, een werpspel, buitenkleden, slingers, stoeltjes en picknicktafels: met deze meubels en accessoires maak je van je tuin een speelparadijs.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×