Brandveilig, dat woont beter

Woonredacteur Suzanne Dijkstra kreeg begin dit jaar te maken met een woningbrand. Het had veel impact, daarom besloot ze zich te verdiepen in het thema brandveiligheid.Ze zet de beste tips en trucs opeen rijtje.

‘Dat overkomt mij niet’, denken de meeste mensen. Toch rukt de brandweer jaarlijks zo’n vierduizend keer uit om woningbranden te blussen. Dat een brandje snel uitgroeit tot een grote brand, maakte ik in maart mee. Op de zolder van de woning van mijn buren ontstond ’s nachts kortsluiting en binnen een uur sloegen de vlammen metershoog uit het dak, om vervolgens over te slaan naar ons huis.

Gelukkig is iedereen ongedeerd gebleven, maar de buren zijn al hun bezittingen kwijt en woonden het afgelopen halfjaar in een tijdelijk onderkomen. Het incident maakte veel emoties los. Hoogste tijd dus om eens in het onderwerp brandveiligheid te duiken.

Hoewel je dus ook afhankelijk bent van anderen (buren die hun elektra niet op orde hebben bijvoorbeeld) kunnen we zelf veel doen om het huis brandveiliger te maken. Het plaatsen van een rookmelder op elke verdieping is een kleine moeite, met een groot resultaat. Brandweer Nederland pleitte afgelopen zomer voor het verplichten van rookmelders in huis, omdat ze essentieel zijn voor een vroege ontdekking van brand, waarmee tijdwinst wordt geboekt.

Een eerdere melding en een snellere evacuatie zorgen ervoor dat de brandweer sneller kan ingrijpen. Rookmelders zijn nu alleen verplicht in woningen die na 2003 zijn gebouwd. In Nederland heeft 68 procent van alle huizen er een.

Nog beter is het om op risicoplekken ook een koolmonoxidemelder te plaatsen want dit gas is levensgevaarlijk als het vrijkomt. Het is mogelijk om de nieuwste thermostaten te koppelen aan slimme rook- en CO-melders, die automatisch een melding naar de smartphone van de huiseigenaar sturen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Toon van Eneco en de slimme thermostaat van Honeywell.

Ook zijn er zogenoemde smarthomesystemen die niet alleen werken als alarmsysteem, maar ook optreden als er brand uitbreekt. Bijvoorbeeld van DigitalStrom, die bij brand alle ramen en deuren laat opengaan, bewoners waarschuwt via hun smartphone en de lichten inschakelt zodat een veilige evacuatie mogelijk wordt.

Bewoners kunnen zelf het nodige doen om brand te voorkomen. Ga voorzichtig om met elektrische apparaten, zet ze helemaal uit in plaats van op stand-by, houd de wasdroger (risico-apparaat nummer 1) vrij van stof en zorg ervoor dat het huis is beveiligd met een aardlekschakelaar.

Haspels moeten helemaal worden uitgerold als ze worden gebruikt en koppel geen stekkerdozen aan elkaar. Sluit grote stroomverbruikers rechtstreeks aan op een geaard stopcontact. Doe ook voorzichtig met het branden van kaarsen nu de dagen korter worden, en laat de schoorsteen jaarlijks schoonmaken door een erkende schoorsteenveger voordat de open haard of houtkachel weer worden aangestoken.

Een blusdeken klinkt goed, maar de brandweer raadt het gebruik ervan af. Beter is het om olie- en vetbranden te doven door een deksel op de pan te leggen. Blus een vlam in de pan trouwens nooit met water, dit heeft een enorme steekvlam tot gevolg.

Bij de bouwmarkt zijn complete brandveiligheidspakketten verkrijgbaar met zowel rookmelders als brandblussers en branddekens. In sommige gevallen is een speciale brandladder handig, om snel en veilig uit een raam te klimmen en te vluchten.

Het klinkt misschien wat overdreven, maar toch is het verstandig om met het hele gezin een kleine brandoefening te houden. Spreek af wat te doen bij brand, bepaal de beste vluchtroute, bekijk of die route vrij is van obstakels en zorg ervoor dat de huissleutel op een vaste plek hangt of ligt, bijvoorbeeld bij de deur.

Het vaak vertelde verhaal dat slachtoffers drie minuten hebben om te vluchten bij brand, blijkt volgens recent onderzoek lang niet altijd te kloppen. Hoe snel een brand om zich heen grijpt, is afhankelijk van allerlei omstandigheden. Zorg er gewoon voor dat iedereen zich zo snel mogelijk uit de voeten maakt en breng elkaar in veiligheid. Vooral door rook is het vaak erg lastig om je weg te vinden. In de eerste minuten na ontstaan van een brand zijn bewoners in afwachting van de brandweer op zichzelf aangewezen. Dit is misschien wel het meest angstige moment, maar probeer rustig te blijven en houd elkaar in de gaten.

Benieuwd welke risico’s thuis het grootst zijn? Daarvoor heeft de Brandweer Nederland onlangs een speciale app ontwikkeld. De app neemt gebruikers kamer voor kamer mee door de woning. In elke ruimte wordt een aantal vragen gesteld.Aan de hand van foto’s, video’s en korte tekstfragmenten krijgt de gebruiker uitgelegd hoe brand kan ontstaan en wat hij/zij zelf kan doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.Zijn alle ruimten doorlopen, dan kan de gebruiker zijn of haar persoonlijke to do lijst bekijken. Deze lijst bevat tips om de woning (nog) brandveiliger te maken.

Zorg ervoor dat de brandweer de woning gemakkelijk kan vinden als dat nodig is. Is het huisnummer goed zichtbaar? Is er een buitenlamp?Onlangs presenteerde Hornbach een slimme lamp, de SOS Home Light. Dit knipperende lichtbaken is bedoeld om vanaf de weg goed zichtbaar te zijn. De lamp is voorzien van een magneet en werkt op een lang houdbare batterij. Zorg dat hij voor het grijpen staat en zet hem buiten bij de weg als de nood aan de man is.

Handig

Er zijn veel nuttige websitesover brandveiligheid:

TEKST SUZANNE DIJKSTRA