Bontgekleurd minimalisme in Leeuwarden - Wonen&Co

Bontgekleurd minimalisme in Leeuwarden

27 september 2014 4 min leestijd

Het inrichten begint altijd minimalistisch, bij Wieke Wiersma in Leeuwarden. Lekker rustig. Maar dan gaat ze spullen toevoegen.

De keukenwand wilde Wieke Wiersma goudkleurig stuken. Dat had ze zich in het hoofd gezet toen ze de reusachtige goudkleurige achterwand had gezien in de foyer van Leeuwarder schouwburg De Harmonie. ,,Dat wordt te gek”, waarschuwde haar moeder. En bij stukadoorsbedrijf Flisijn in Leeuwarden, dat ook de Harmonie had gedaan, zeiden ze dat ook. ,,Te gek. Grijsbruin is ook mooi.”

Dat is het geworden. Leemstuc, glad maar je kunt de banen zien, en het is waterafstotend, wat handig is voor de keuken. Het verhaal is tekenend voor Leeuwarder Wieke Wiersma, die zich in haar drang naar kleur soms moet laten intomen. ,,Noem mijn stijl maar Nel Veerkamp deluxe. Nee dat is flauw, maar ik hou van kleur. Als andere mensen een interieurspecialist raadplegen, krijgen ze vaak te horen dat het wilder moet. Bij mij zeggen ze juist: ‘doe maar wat rustig aan’.”

Ze kocht dit huis, in de Engelsestraat in Leeuwarden, na haar studie in Groningen. Ze is nu docente geschiedenis. ,,Ik vond het wel knussig, en de straat is leuk.” Harald: ,,Het is een beetje dorps.” Wieke: ,,Het is niet in de binnenstad, maar ook niet ver van de binnenstad. Maar het huis was een bouwval. De badkamer zakte bijna door het plafond.”

Het werd opgeknapt en voor de inrichting leunde ze op de adviezen van Johan Hemrica en Gerben Reitsma, die zaken in Leeuwarden hebben, maar ook vrienden van haar zijn. ,,Dat heeft voordelen, want ik ben altijd als eerste bij het uitpakken van de nieuwe kerstballen.”

Boomstamtafel

De vriendschap leidde tot een van de opmerkelijkste meubels in de kamer, een dikke plak uit een boomstam waar ze een robuuste tafel van heeft gemaakt. De stronk kwam bij Reitsma vandaan, de pootjes lagen op zolder bij Leeuwarder meubelzaak De Tijd Wonen.

Aan de wand hangt een portret dat José Witteveen van Wieke Wiersma maakte, aan de andere muur een portret van prinses Beatrix, gemaakt door Gerard Boersma. Overal zijn kleurige kussens. ,,We vinden het fijn als het huis gezellig is, als mensen langskomen en zich thuis voelen. En we geven graag feestjes.”

Een wand wordt gedomineerd door twee diepe, goudkleurige boekenkasten. Die kunnen, vindt ze, eigenlijk wel weg. Liever zou ze een ingebouwde boekenkast hebben, minder diep en tot aan het plafond.

We zitten aan de brede ‘keukentafel’ (hij staat in de kamer), een loodzware, steigerhouten tafel waarvan het blad als het ware knakt en tot op de vloer doorloopt en de achterkamer overheerst. Een van de favoriete plekken van Wiersma: ,,Hier zit ik graag te lezen.” Hij moest destijds door het erkerraam naar binnen gehesen worden, wat toen wel kon omdat het er wegens de verbouwing toch uit was. ,,Als je dit huis nu koopt, krijg je de tafel ook.”

Bij het inrichten begin ik rustig maar al gauw wordt het een bonte bedoening

,,Weet je wat ik mooi vind? Minimalistisch. Mijn hele familie houdt van minimalistisch, rustig. Mijn moeder heeft een hele serene inrichting, de rest van de familie ook. Bij het inrichten begin ik ook altijd rustig, zoals je het in boekjes ziet. En dan gaat het mis. Dan ga ik er allerlei spullen aan toevoegen en wordt het al gauw een bonte bedoening. Komt nog bij dat ik erg van kussens hou.”

Sinds enige tijd woont Harald hier ook, projectleider in het speciaal onderhoud. Hij is inschikkelijk. ,,Ik vind het wel gezellig, al die kleur”, zegt hij. ,,Ik wordt er wel blij van, en rustig ook.”

Hakken

,,Er wordt nu overlegd over wat er wordt aangekocht”, zegt zij. ,,Het merendeel van de gevallen komt Wieke met iets dat ze heeft gezien”, zegt hij. ,,Het komt voor dat ik in de kamer zit en na een paar dagen vraag: ‘Heeft dat hier eerder gestaan? Is dat nieuw?”

Twee maanden geleden is baby Winne erbij gekomen. Voor Winne is boven een kamer ingericht. ,,Heel bescheiden. Ik moet even vertellen dat ik roze een basiskleur vind, maar dat was in de kinderkamer moeilijk vol te houden.” Die is dan ook blauw. De ruimte was haar studeerkamer, ,,maar ik ben nu verbannen naar de zolder.”

In haar slaapkamer is de kast met schoenen. Die zijn een verhaal apart: ,,ik heb altijd van schoenen gehouden”. Ze verzamelt opvallende exemplaren met hoge, spitse hakken. ,,Alles onder de acht centimeter is niet goed”, weet ze. ,,En goede schoenen houden altijd hun waarde.” Ze heeft altijd op hakken gelopen maar nu, zo kort na haar bevalling, wil dat minder goed, ,,ik heb nu de geneugten van de sneakers ontdekt.”


 

WIE Wieke Wiersma (35), Harald Boonstra (34), Kees Winne Boonstra (negen weken)
WAAR Leeuwarden
WAT Erkerwoning
GEBOUWD 1926
WONEN HIER Sinds zes jaar.
STIJL Kleurrijk, met onderdrukte hang naar goud.
WINKEL Hemrica House of Flowers, Leeuwarden, bloemist Gerben Reitsma, Leeuwarden.
WOONWENSEN Boekenkast, studeerkamer terug.
FAVORIETE PLEK Keukentafel, tuin.


 

TEKST ASING WALTHAUS
FOTO’S CATRINUS VAN DER VEEN

×