BINNENKIJKEN | In een verbouwde woonboerderij in Tolbert
binnenkijken, woonboerderij, wonen&co

BINNENKIJKEN | Een kroonluchter in de paardenstal

6 februari 2018 6 min leestijd Geen reacties

Welk paard heeft er nu een kroonluchter in z’n stal en een inpandig doorkijkje naar de baas binnen? Bij Annet en André Hummel op de boerderij in Tolbert staat het paardenspul er gezellig bij.

Het was vijf over vijf ergens in het jaar 2010. Precies op dat moment werd aannemer André Hummel eigenaar van een vervallen boerderij met 3 hectare weiland aan de rand van Tolbert. Hoewel de gaten in het dak zaten en het pand nog heel veel meer mankementen had dan lekkage alleen, verwisselde het toen voor een aantrekkelijk bod van eigenaar.

Niet dat hij per se zin had in een uitdagende opknapklus. Maar zijn vrouw Annet wilde zo graag in Tolbert wonen. Hij wilde wel mee, mits de locatie aantrekkelijk zou zijn. Nu zit hij dan in zijn riante woonkamer en vertelt hij hoe het destijds is gelukt om die plek te vinden waar ze met hun kinderen Daan en Britt een leven leiden. En waar ook hun dertig paarden – een uit de hand gelopen hobby – de ruimte hebben.

,,Op een goede dag heb ik gewoon bij de boer die hier toen woonde aangebeld en gevraagd of hij wilde verkopen. Maar hij wilde niet. Een half jaar later wél, maar toen was hij met een ander aan het praten. Toen ben ik er met mijn vriend Jan weer heengegaan en heb een goed bod gedaan. Hij mocht er maar even over nadenken, van twee tot vijf uur. Om vijf over vijf was het rond.’’ Champagne? ,,Nee, wij zijn niet zulke vierders. Maar we waren wel blij!”

Het duurde een half jaar voordat ze de sleutel kregen. In die tijd werden plannen gemaakt. ,,De boerderij was niks meer. De vorige bewoner had er nooit wat aan gedaan. Alleen het voorhuis is blijven staan. Dat dateert uit 1869 en is gemeentelijk monument. De oude snijvoeg zit er nog in. Dat was chic, denk ik. Want achter zat het niet. Zo deden ze dat vroeger. De rest van de boerderij is plat gegaan. We hebben alles in oude stijl teruggebouwd, maar dan groter. Ik heb het zelf getekend. Klaas de Jong, een interieurarchitect uit Tolbert, heeft het uitgewerkt.”

De boerderij komt deels uit Rottevalle en is in stukjes getransporteerd en opnieuw in elkaar gezet

Bijzonder is dat hun boerderij eigenlijk uit Rottevalle komt. Daar stond een boerderij die als het ware is verplaatst naar Tolbert. Hij is in stukjes getransporteerd en opnieuw in elkaar gezet. Zo komt het dat de linkergevel van Hummels boerderij is opgetrokken uit oeroude stenen, Friese geeltjes. Ze zijn een voor een afgebikt om ze voor hergebruik geschikt te maken. Voor de tweede keer trouwens, want voor Rottevalle waren ze ook al eens gebruikt. Hier en daar dragen ze sporen van een ver verleden, zoals bij het stookhok. Een paar stenen zijn afgesleten, doordat er vroeger messen op werden geslepen, vertelt André.

Na een paar jaar bouwen en verbouwen staat er nu prachtige boerderij aan de rand van het dorp. Met een voorhuis, een achterhuis, schuren en een carrévormig erf aan de achterkant waar verschillende paardenstallen onderdeel van zijn. De boxen bieden onderdak aan rijpaarden, fokmerries, veulens en jonge paarden.

Doorkijkje

Eigenlijk staat bijna alles in huize Hummel in het teken van de paarden. Het begint al bij de voordeur, waar een beeld van een ruiter te paard bezoekers welkom heet. En wie eenmaal binnen de grote hal in loopt, wordt al snel verrast door een raam dat rechtstreeks zicht op de inpandige paardenstal biedt. De stal lijkt wel een beetje bij het interieur van het woonhuis betrokken, want in die wereld van hooi, stro en getrappel en gesnuif hangt net zo’n kroonluchter als binnen in de gang. Precies tegenover het raam zit een ander raam. ,,Je kijkt zo vanuit ons Oostenrijkse hoekje in de keuken de paardenstal in.’’ 

,,Je kijkt zo vanuit ons Oostenrijkse hoekje in de keuken de paardenstal in.’’ 

De boerderij is ruim, degelijk en comfortabel. Deuren, kozijnen, balken, trappen en gebinten zijn gemaakt van robuust hout, de vloeren zijn bedekt met warm natuursteen. De kleuren in huis zijn basic, passend bij de kleur van hout. Plinten zijn hoog, balken breed. Aan alles zie je dat dit het huis van een aannemer is.

In de ruime woonkeuken serveert Annet koffie aan de grote eettafel van massief eiken. Die schuif je niet zomaar aan de kant als je zin hebt in een andere indeling van de kamer. Er hangen twee bolvormige kroonluchters boven. De tafel staat op een strategische plek. Je hebt er niet alleen mooi zicht op de weilanden, maar ook op de gezellige keuken en sfeervolle aangrenzende zithoek in landelijke stijl. ,,Toen we hier kwamen wonen, heb ik nog overwogen om alle meubels nieuw te kopen. Maar ik kwam gewoon weer uit op wat we al hadden, zoals die leren bank. Dus dat hebben we maar niet gedaan”, vertelt Annet. Wel heeft ze samen met haar man lang gezocht naar een geschikte zandstenen schouw die nu een eyecatcher in de woonkamer is.

Via de woonkeuken kom je in het oude voorhuis. Hier heeft Annet haar kantoor. Het ademt de sfeer van het verleden, met zijn diepe vensterbanken, bedsteden, oude schouw en wanden bekleed met gedecoreerd behang. Heel voornaam staat er slechts een groot vierkant bureau in het midden. Het is op maat gemaakt en biedt plek aan twee mensen.

Kantine

De heer des huizes werkt niet in het kantoor. Liever is hij in de kantine van zijn bouwbedrijf, achter in de grote schuur (foto rechtsboven). Dat is een plek waar je met werkkleding en blubberige schoenen zo naar binnen banjert en de sfeer informeel is. Hier is veel aanloop. Er wordt gegeten en gedronken en tv gekeken, er worden bouwklussen besproken, offertes en tekeningen gemaakt. Het is André’s favoriete plek. Ook Annet komt er ook wel eens, maar is veel liever ‘voor’ in huis.”

Daar hebben de kinderen Daan en Britt boven hun slaapkamers, met een eigen badkamer bovendien. Britt heeft een echte meisjeskamer, met veel roze en lila paardenhoofden geschilderd op de muur. Daan houdt van stoer en laat dat zien met een wandschildering van een aanstormende tank.

Net als je denkt dat je alles hebt gezien, voert de rondleiding nog langs de master-bedroom beneden. Het lijkt wel een plaatje uit een tijdschrift voor mooier wonen. Het is eigenlijk één luxe comfortabele ruimte, waarin de slaapkamer overloopt in de badkamer en een open garderobe voor hem en voor haar. Boven bed en bad prijkt romantisch bloemetjesbehang in bruintinten. Kan dat wel, behang boven een bad? ,,Het blijft prima zitten. Eigenlijk gebruiken we het bad niet. De architect vindt dat bij zo’n badkamer een bad hoort, dus dat hebben we maar gedaan. Wij douchen liever”, verklapt Annet.

Heb je nog iets te wensen met zo’n boerderij als deze? ,,We zijn nog bezig met een prieeltje naast de boerderij, half ingegraven in de grond. Met dichte wanden, vlonders en een steiger. Hij is bijna klaar. En dan moet de tuin nog worden aangelegd.” Straks kunnen ze in de zomer lekker buiten zitten. Met uitzicht op de paarden uiteraard…

Wie André (48), Annet (45), Daan (14) en Britt (12) Hummel
Wat boerderij in Tolbert
Gebouwd in voorhuis 1869, rest vanaf 2010
Gebouwd door André, die aannemer is
Wonen er sinds 2015
Aantal slaapkamers 5
Favoriete plek keukentafel (Annet), kantine (André)
Bijzonder voorhuis is gemeentelijk monument, schuren met paardenboxen en kantine

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Ook Jan en Jellina uit Kollum verbouwden een monumentale woonboerderij en toverden het om tot een stoer en warm gezinshuis. En Ria en André bouwden een compleet nieuw huis in Assen met een landelijke, trendy inrichting. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×