BINNENKIJKEN | In een eeuwenoude Saksische woonboerderij in Peest
wooninspiratie, binnenkijken, woonboerderij, landelijk, kleur

BINNENKIJKEN | Historisch rood als rode draad

12 december 2017 5 min leestijd Geen reacties

Ossenbloedrood loopt als een donkerrode draad door het interieur van Rinette en Alexander. Niet gek, want deze historische kleur past precies bij hun riet- en pannengedekte Saksische boerderij uit 1765. Met veel plezier wonen ze in hun ‘Schepershoes’ in Peest.

Tien jaar terug zochten Rinette de Jong en Alexander Sluijmer een gezamenlijke woning. Dat het vervolgens deze boerderij in Peest werd, was eigenlijk toevallig. De koop van het huis dat toen hun eerste keus was ging opeens niet door. Nu zijn ze blij dat het zo gelopen is.

De stijl en uitstraling van het huis zijn aan de buitenzijde eeuwenoud: de materialen, stenen en gebinten zijn dat ook daadwerkelijk. Maar een eerdere bewoner heeft de restauratie in 1997 zó strak aangepakt, dat eigenlijk alleen de voorgevel nog echt origineel is: de rest is opnieuw opgebouwd met gebruik van de oude materialen. En dat leidde tot een ruime en zeer geriefelijke woning.

Het Schepershoes

Daar voegden Rinette en Alexander nog meer nieuwe ‘oude’ elementen aan toe: ze lieten waarheidsgetrouwe kopieën maken van de halfvergane baanderdeuren die nog in een schuur stonden en plaatsten luiken bij de ramen. Het huis aan de Schaapdijk – what’s in a name? – staat bekend als het Schepershoes. Al vanaf 1612 woonden op deze plek de schepers, schaapherders, van de plaatselijke schaapskudde.

,,Mooi, die gebinten overal in huis, ze stralen historie uit”

De lichte keuken aan de kop van de boerderij blijkt vooral het domein van enthousiaste hobbykok Rinette en is op maat gemaakt. ,,Want veel is toch scheef.’’ Wat opvalt is het grote gietijzeren Agafornuis met drie verschillende ovens en twee heel grote – en héte – kookplaten. ,,Gasgestookt en altijd meteen te gebruiken. En omdat hij tegen een binnenmuur staat hebben we in de kamer een lekker warme knuffelmuur”, lacht Rinette. Met de rode plavuizen en koperen pannen aan een rek aan het plafond is dit voor Rinette de meest ideale plek van het huis.

In de woonkamer valt de lekkere rode plofbank op, met daarachter rode lampenkapjes op het dwars geplaatste dressoir, en een comfortabele loveseat die ze lieten bekleden met vrolijk met kippen bedrukte stof. Dat komt meer terug in huis, die kippen: in servies, kussens en beeldjes. ,,We vinden het vrolijke beestjes, hebben ook veel plezier van onze échte exemplaren. Helaas raakten we al diverse hanen kwijt aan roofvogels’’, zegt Alexander. Een houtkachel met daarachter antieke tegels zorgt voor behaaglijke warmte in de huiskamer.

In het opvallende metersgrote papier-maché schilderij, gemaakt door zwager Henri Vogel, komen allemaal kleuren rood samen, perfect passend bij de in ossenbloed geschilderde gebinten en plafondbalken. ,,Mooi, die gebinten overal in huis, ze stralen historie uit. Maar als het nodig is, boor ik er wel een gat in’’, meldt Alexander.

Pal voor de baanderdeuren – nu een glazen schuifpui – staat niet te missen een zwartgelakte vleugel te glimmen op de stoere lariksvloer. Het is de muzikale hobby van Alexander. Daarachter is de door deuren met glas afgeschermde ruime eetkamer, waar een tafel van 3 meter lang met rieten stoelen uitnodigend wacht op bewoners en bezoekers. Een grappig ouderwets kastje met intrigerende zwengel blijkt een oude grammofoon te zijn, afkomstig van de familie van Rinette. Het schilderij erboven komt uit het ouderlijk huis van Alexander. Aansluitend is de studeerkamer, met ruime bureaus. Alexander, medisch specialist in het Wilhelminaziekenhuis in Assen, werkt regelmatig thuis. Rinette is zelfstandig executeur en levensexecuteur en werkt vanuit huis. Met de strakke kleurige kastenwand en een gezellige bank, blijkt die studeerkamer ook hun favoriete tv-hangplek te zijn.

Engelse sfeer

De masterbedroom met badkamer – mét gebint – is op de begane grond. Een door een meubelmaker op maat gemaakte kast beslaat een hele wand en biedt een zee aan opbergruimte. De houten trap naar de verdieping is net als de leuning vanzelfsprekend ossenbloedrood. De verdieping was in eerste instantie het domein van Alexanders dochters Eva en Geke. Toen de tweeling uit huis ging, is de verdieping in 2013 verbouwd tot een luxueuze bed and breakfast. Twee ruime kamers, elk met moderne badkamer, nodigen uit tot een relaxed verblijf.

,,We willen meer bewust en duurzaam leven”

De Engelse sfeer is hier versterkt, met bloemenbehang en prachtige quilts op het bed. Dat is logisch als blijkt dat het koppel helemaal weg is van Engeland en daar minimaal één keer per jaar vakanties doorbrengt met hun oldtimer MG (1969). ,,Heerlijk en prachtig land, mooie tuinen en landhuizen, aardige mensen en fijne sfeer. Een badkamer in zwartwit in een bed and breakfast daar inspireerde ons ook voor hier’’, meldt Rinette. Hun eigen B&B leidt vaak tot plezierige contacten met de gasten, de grote eettafel beneden blijkt bij het ontbijt dan een verrassende ontmoetingsplek.

Duurzaam leven

Afgelopen jaar is de dakbedekking vernieuwd, met riet en pannen én als opvallend isolatiemateriaal schapenwol. ,,Helaas niet van Drentse schapen, dat bestond nog niet, maar van de wol van schapen uit Wales en dat vinden we natuurlijk ook mooi. We willen meer bewust en duurzaam leven, kiezen vaak voor lokale en biologische voeding. We hebben nét het overliggende weiland kunnen kopen en dromen over schapen of varkens, vruchtbomen misschien.’’

De groentetuin, ordelijk in grote bakken, ligt achter het kleine stookhok en de waterput. Haagbeuken en buxushagen maken hoge en lage afscheidingen in de tuin. ,,We hebben vier terrassen, maar eerlijk gezegd wérken we meer in de tuin dan dat we er zitten.’’ En op het werk van Alexander weten ze het al: ,,In november wil ik twee weken vrij, één week om de tonnen eikenblad af te voeren en dan één week naar de zon.’’

Wie Rinette de Jong, Alexander Sluijmer, honden Duca (13) en Tijger (2) , kat Sam (14), 4 kippen.
Wat Saksische boerderij uit 1765.
Wonen hier sinds 2007.
Stijl country, wij zijn Anglofiel.
Favoriete winkel Woontheater De Eclips in Assen.
Fijnste plek Rinette in de keuken, Alexander in de werk-/tv-kamer.
Woonwens duurzaam leven verder vorm geven, o.a. met nieuwe carport met zonnepanelen.
Website www.hetschepershoes.nl

TEKST MARJOLEIN KAAS
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Bekijk meer inspirerende binnenkijkers zoals deze nagelnieuwe ‘woonkerk’ in Goutum. Fan van modern? Neem dan een kijkje in dit architectonische huis in Vriescheloo, gemaakt van aluminium en glas. Wanneer je gek bent op vintage is het huis van Ria Manning in Appingedam het bekijken waard, met een bijzondere mix van vintage, design en groen. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×