BINNENKIJKEN | In een landelijk ingericht gezinshuis in Opende - Wonen&Co
binnenkijken, dubbele woning, opende, stoer, landelijk, wonen&co

BINNENKIJKEN | In een landelijk ingericht gezinshuis in Opende

26 maart 2019 5 min leestijd Geen reacties

Op een idyllische plek in Opende staat het prachtige huis van Esther en haar gezin. Omgeven door de natuur is ze hier helemaal in haar element. ,,Vanaf dag één was ik verliefd. Dit is echt een droomplek.”

Turend naar de tuin blikt Esther terug naar het moment dat ze besefte hoe mooi ze eigenlijk woont. ,,Dat was na de jaarmarkt in Buitenpost, waar ik vandaan kom. Na afloop liepen er vier hanen los. Als echte dierenliefhebber kón ik ze daar niet achterlaten.’’ Ze ving ze en nam ze mee naar huis – eentje hield ze zelf en voor de andere drie vond ze uiteindelijk ook een thuis. ,,De dieren waren er eerder dan het huis, want we waren toen nog volop aan het bouwen. In de tuin heb ik snel wat palen in de grond geslagen en een hokje gemaakt. Toen dacht ik: híer woon ik. Dat dat hier gewoon kan. Fantastisch vond ik dat!’’

Wie richting het huis van Hans en Esther rijdt, kan zich goed voorstellen waarom het daar zo mooi wonen is. Overal is groen, groen en nog eens groen, zover het oog reikt. Vanuit de verte lijkt het op één huis, maar eenmaal aangekomen blijkt het een dubbele woning te zijn. Esther, Hans en hun dochters Meryam en Femke wonen op rechts, op links woont Hans’ broer Johan.

Schuiven

Het huis dat ze destijds kochten, in 2000, werd gesloopt, om er twee nieuwe te laten verrijzen. Die moesten wel aan een aantal eisen voldoen en dus werd er een architect ingeschakeld. Hans en Johan – die samen een installatiebedrijf runnen – bouwden de huizen vervolgens eigenhandig. ,,Ze werken veel in de bouw, zien veel en wisten zo precies hoe ze het wilden hebben.’’

Thuis was ik al continu aan het schuiven in mijn kamer

Esther wist meteen hoe ze de inrichting wilde hebben. ,,Dat heb ik al van kinds af aan. Thuis was ik al continu aan het schuiven in mijn kamer en later in mijn studentenkamer ging ik ook helemaal los met de inrichting. Ik schilderde de radiatoren bijvoorbeeld, wat mijn vrienden maar gek vonden. En ik trok de vloerbedekking los om er vervolgens een prachtige houten vloer onder te ontdekken.’’

Twee jaar geleden heeft ze van haar hobby haar werk gemaakt. ,,Ik naderde de 40 en dacht: als ik mijn droom achterna wil, is het nú of nooit. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben een avondopleiding op de interieuracademie gaan volgen.’’

Ze besteedt drie dagen aan haar eigen onderneming en werkt twee dagen als docent kunst en cultuur op het vmbo. ,,De interactie met pubers, dat vind ik nog steeds geweldig. Daar kan ik echt niet zonder.’’

Haar nu sfeervolle gezinshuis kenmerkt zich door een neutrale basis, een stoere mix van natuurlijke materialen, maar bovenal door spullen uit vervlogen tijden. Esther en Hans hebben een jarenlange traditie: tijdens hun vakanties in België en Frankrijk stippelen ze steevast een route met rommelmarkten uit. ,,Dan gaan we schatzoeken. Je scoort daar echt de leukste dingen. Zo vonden we eens een paar grote groene flessen in een klein dorpje in Frankrijk, voor nog geen 10 euro mochten ze mee. Geweldig is dat. Dan voel je je de koning te rijk hoor.’’

binnenkijken, landelijk, stoer, vintage, woonkamer, wonen&co
Ook de plaatselijke kringloopwinkel kan regelmatig op een bezoekje van Esther rekenen. ,,Ik heb een passie voor oude spullen. Vooral mijn verzameling camera’s, die vind ik toch wel het mooist. Ik ben gek op fotograferen.’’ Ook de bureaustoel aan de eettafel is haar dierbaar. ,,Gekregen van een collega vlak voordat hij overleed. Dat zijn van die cadeaus… die doe je natuurlijk nooit meer weg.’’

Stylen

In de woonkamer zien we een paar van Esthers creatieve oplossingen. Neem de bijzettafel: het dienblad had ze al, de onderkant is van een stoel. En de vakkenkast is gevuld met, je raadt het nooit: taartdozen van de Hema. ,,Daar heb ik al mijn losse prulletjes in. Ik had laatst een vriendin op bezoek en ik moest een kaartje hebben: ze lag helemaal dubbel toen ze zag dat ik dat uit een taartdoos haalde. Maar ze passen precies! Met een lettertang heb ik labels gemaakt, zo zien ze er ook nog stylish uit.’’

Iedere week verandert er wel iets in het interieur. ,,Als iedereen weg is, kan ik me helemaal uitleven met stylen.’’ Hoewel Hans en dochters Meryam en Femke meestal enthousiast zijn, vinden ze ook dat Esther er in kan door slaan. ,,En dat klopt wel. Het kriebelt altijd, daar word ik soms zelf wel een beetje moe van’’, zegt ze lachend. ,,Ik zie overal ideeën, en daar wil ik dan ook meteen iets mee doen. Soms ben ik tot ’s avonds laat bezig met schuiven. Hans wijst me daar dan op en zegt: ‘Heel leuk dat gestyle van jou, maar het is hier géén etalage’. Hij vindt alles mooi, zolang het maar praktisch is.’’

Nu de lente voor de deur staat, kan ze niet wachten om weer buiten bezig te gaan. ,,Ik ben echt een buitenmens. Ik hou ervan om lekker te wroeten in de kas en onze moestuin. Plantjes stekken, aardbeien plukken, daar kan ik zó van genieten.’’ Een woonwens is een overkapping in de tuin. ,,Dan kunnen we nóg vaker en langer van het buitenleven genieten.’’

Wie Esther (42) en Hans (51) Horneman, Femke (16) en Meryam (14).
Wat vrijstaande (dubbele) woning.
Waar Opende.
Wonen hier sinds januari 2000.
Woonstijl een stoere mix van hkliving, vtwonen en oude spullen met een verhaal.
Favoriete plek in huis overdag in de tuinkamer. Het zit daar héérlijk. Het is lekker licht en ik kan alle kanten op kijken. ’s Avonds zit ik het liefst met mijn gezin op de bank.
Favoriet item mijn verzameling camera’s en de houten draaistoel bij de eettafel.
Woonwens een overkapping in de tuin en een chaise longue voor in de tuinkamer
Instagram estherslifestyle.nl
Website estherslifestyle.nl

Iets moois gezien in deze binnenkijker? Je kunt hier woonaccessoires en meubels shoppen in de stijl van Esther. Neem ook een kijkje bij Harrie en Grean in Heiligerlee, die eigenhandig hun droomhuis hebben gebouwd. Of laat je verrassen door het interieur van dit verbouwde kantoorpand.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×