binnenkijken, wooninspiratie, wonen&co

BINNENKIJKEN | In een sfeervolle jarentwintigwoning in Zuidlaren

Hij wilde ruimte voor zijn autohobby. Zij droomde van een woonkeuken. En toen ontdekten ze dat witte huis aan de rand van Zuidlaren. Het stond al tijden te koop. Dit was hun kans. Peter en José Kram grepen hem.

Toen ze er de eerste keer over de drempel stapten, durfden ze elkaar niet aan te kijken. Ondanks dat er heel veel aan het huis moest gebeuren, voelden ze hun hart een sprongetje maken. ,,We gingen eigenlijk voor de gein kijken, maar we wisten het meteen: dit is het! Het voelde zo fijn.’’ Dat gefilterde licht dat door de oude glas-in-loodramen naar binnen viel. Die oude trap met zijn trapleuning vol houtsnijwerk. Die ronde muur in de gang. En die sfeer die er in dat authentieke jarentwintighuis hing. Alles paste precies in het plaatje dat ze misschien wel onbewust in hun hoofd hadden.

,,Het stond al langer te koop. Toen we op een goede dag weer eens op Funda keken, ontdekten we dat de vraagprijs lager was geworden. Opeens lag dat huis binnen ons bereik.’’ Zij wilde er graag wonen, omdat ze zich dan kon uitleven in het verbouwen en opknappen. En Peters woonwens zou er ook in vervulling gaan. Hij droomde van een garage voor het stallen en opknappen van oude auto’s. Ze lieten de verkoopmakelaar niks van hun enthousiasme merken. En gingen thuis – ook in Zuidlaren – onmiddellijk centen tellen, plannen maken, verder dromen. Even later werd hun droom werkelijkheid. ,,We houden erg van oude huizen en zagen het helemaal zitten om hier iets moois van te maken’’, blikt José terug.

Persoonlijke handtekening

Uiteindelijk werden Peter en José in augustus 2016 samen de nieuwe eigenaren van een gedateerde woning met een grote donkere tuin, een royale loods, een Tiroler tuinhuis en een zwembad met hoekige vormen. Ze waren dolblij en zagen veel mogelijkheden. Samen met de zonen Daan en Rogier gingen ze het avontuur aan. De grote uitdaging was er een thuis van te maken. ,,Ik heb een enorme hekel aan alles wat niet eigen is. Dat begint me te jeuken en te irriteren’’, vertelt José, die als styliste met een eigen bedrijf wel raad weet met zo’n pand. Gelukkig heeft ze aan Peter een man die bijna alles kan maken wat zij bedenkt. Zelf heeft ze ook twee rechterhanden. In anderhalf jaar tijd verbouwden ze het pand tot hun droomhuis. Het was keihard werken. Maar alles wat donker was, onderging een metamorfose naar licht, fris en open. 

Ze benadrukt dat het belangrijk is dat een huis je thuis wordt, of het nu een nieuwbouwwoning is of een onderkomen met een verleden. En ook al is het liefde op het eerste gezicht zodra je een woning voor het eerst betreedt, ook dan is een persoonlijke handtekening nodig. Een huis is meer dan een partij stenen, het is de plek waar je je veilig voelt en ontspanning vindt. Daarom is José’s motto: Mijn huis, Mijn thuis, Waar ik Binnen Bijkom van Buiten.

José’s motto: mijn huis, mijn thuis, waar ik binnen bijkom van buiten

En een thuis is het geworden. Na maanden van verbouwen en hard werken is de vrijstaande woning in Zuidlaren nu klaar. Het huis, dat dateert uit 1920, is oorspronkelijk gebouwd als het voorhuis van een boerderij. Daar is nu nog maar weinig van te zien. Wellicht dat de diepe tuin aan de achterkant een overblijfsel is uit die boerentijd. Er hoorden landerijen bij de boerderij, vertelt Peter, maar die zijn ooit verkocht.

Zwartwitte basis

Nu is het huis zoals José het graag ziet. Zwart en wit zijn de dominante kleuren, of je nu beneden bent in de gang, de woonkamer of de keuken, of de trap op loopt en de masterbedroom en slaapkamers van zonen Daan en Rogier bekijkt. ,,Zwart geeft kracht, wit geeft licht en helderheid. Wit is neutraal en vormt een goede basis. De spullen die in een ruimte staan, voegen vaak toch wel kleur toe’’, legt de styliste uit. De grootste klus was misschien wel het realiseren van haar felbegeerde woonkeuken. De bestaande keuken was klein en had ook nog een kleine deur en een klein raam. Dat vond ze te benauwd. Daarom is de hele achtergevel er uitgehaald en vervangen door een pui met glas en openslaande deuren. Nu heeft José een ruime lichte woonkeuken, van waaruit je volop kunt genieten van het zicht op tuin en terras. ,,Die gevel is bijna het enige dat we hebben laten doen. De rest hebben we zelf gedaan.’’

Het resultaat mag er zijn. De nieuwe keuken is stoer en modern, met houten kastjes, een rvs fornuis en een robuust betonnen aanrechtblad. ,,Op beton zie je wel vlekken, maar dat vind ik niet erg. Dat past bij mijn huishouding met drie mannen.’’ Het klussen ging niet altijd gemakkelijk. Zo raakte José zelfs geblesseerd. ,,Ik heb met mijn voet in het verband dat donkere tuinhuis wit staan schilderen. Maar ik weet nog dat ik me ondanks alles heel blij voelde dat het zo mooi werd. We hebben nu al herinneringen gemaakt, terwijl we hier nog maar zo kort wonen’’, vertelt José aan de houten eettafel in haar droomkeuken.

Vanuit de keuken loop je via een gang met een ronde muur naar de woonkamer. Het is er aangenaam zitten op de robuuste bank, knus bij de houtkachel. Een vintage vitrinekast verraadt José’s voorliefde voor stoer wonen. Liefst gecombineerd met een beetje kitsch, getuige de twee zigeunerschilderijen die er naast hangen. We gaan via de steile trap naar boven, naar de kamer van Daan. Hij heeft hem zelf ingericht. De vloer is zwart, de wanden wit. Boven zijn bed prijkt kamerbreed fotobehang van een vervallen fabriekshal voor een coole urban look. ,,Lost buildings and places spreken me aan. Verlaten gebouwen en plekken kunnen mooi zijn als er tijd overheen gaat en de natuur het soms overneemt.’’ 

Verzameling

Zijn broer Rogier slaapt in de kamer naast die van hem. Ook hier veel wit en zwart, maar dan weer anders. Zo spotten we hier een witte vloer en het fotobehang neemt ons mee naar de skyline van New York. Op bed zorgen blauwe jeanskussens voor kleur. Beide jongens hebben hun gevoel voor styling niet van een vreemde. Een witte gang – met zwart rotanstoeltje en witte schapenvacht – voert naar de ouder-slaapkamer. Ook deze basis is wit en licht. Kleur komt uit het linnen beddengoed, een blauw bankje en aandenkens uit hun leven. José: ,,Ik hou van dingen met geschiedenis. Die geven je huis persoonlijkheid. Zo zie je hier mijn verzameling Mariabeeldjes, die verwijst naar vrienden en familie. Verder slofjes uit Oman, een zilveren schaal uit Marokko, een blauwe lijst uit Ibiza: dat zijn vakantieherinneringen.’’ Zelfs het behang heet Ibiza.

De badkamer is de enige ruimte in huis die niet zwartwit is. Hier is voor wand en vloer een vt wonentegel gekozen, met een bubbelig dessin. Een geslaagde uitspringer, die toch goed past bij een basic woonstijl. Peter, een Zuidlaarder in hart en nieren, legt het anders uit. ,,De tegels lijken op een plak uit een hunebedsteen.’’De verhuizing en de verbouwing gaven en kostten energie. Nu is het tijd om uit te rusten en te genieten. Voor Peter kan dat nergens beter dan in zijn loods, die schuin achter het huis staat. Daar kan hij sleutelen aan zijn oldtimers en tussendoor een biljartje leggen. En voor José is het tuinhuisterras met het aangrenzende zwembad ideaal. Gaan ze hier oud worden? Peter en José kijken elkaar aan. Nee, dit is een tussenhuis. Als de zonen de deur uit zijn, kan het maar zo gebeuren dat ze nog eens een stap zetten. Maar voorlopig lonken zwembad en autoschuur.

Wie José Többen (48, styliste en eigenaar Sterk in Styling), Peter Kram (47, directeur schoonmaakbedrijf), Daan (18), Rogier (14), poezen Bas en Babs
Wat vrijstaande woning in Zuidlaren.
Gebouwd in 1920.
Wonen er sinds 13 augustus 2016.
Aantal slaapkamers vier.
Favoriete plek José: keukentafel, Peter: loods in tuin.
Laatste klus badkamer.
Favoriete woonwinkels Handelsfabriek Tolbert, 4x Stoer van Vesta Groningen.

TEKST SHYRA HUETING 
FOTO’S JILMER POSTMA

 

Neem ook een kijkje in het stoere gezinshuis van Geertje in Poppenwier, bekijk het industriële interieur van Jellina in Kollum of laat je inspireren door deze op maat gebouwde schuurwoning in Sleen.