BINNENKIJKEN | Van studentenhuis tot designparel - Wonen&Co
binnenkijken, groningen, keuken, eettafel, wonen&co

BINNENKIJKEN | Van studentenhuis tot designparel

29 januari 2019 5 min leestijd Geen reacties

Vies, kapot en uitgeleefd? Het is nauwelijks voor te stellen dat het designhuis van Alice Bijker in Groningen een woest studentenverleden heeft gekend. Tegenwoordig is aan niets meer te zien dat dit een studentenhuis is geweest.

Oudere stadswijken zijn populair. Zo ook de panden die als dubbele huizen zijn gebouwd rond 1900 in het noorden van de stad Groningen. De gevels ademen de sfeer van de negentiende eeuw, hoewel Alice Bijker vermoedt dat het rijtje waarin zij woont nét in de twintigste eeuw is gebouwd. Met een beetje fantasie zie je hier de bakker met zijn bakkerskar door de straat fietsen en meisjes met strikken in het haar tollen of hoelahoepen.

,,Het huis is gebouwd in een groepje van vier, waarschijnlijk in 1902. De architect woonde zelf een paar huizen verderop, in het mooiste huis. Het zijn van oorsprong dubbele huizen: een benedenhuis en een bovenhuis’’, vertelt Alice.

Toen ze na haar scheiding op zoek was naar een geschikt onderkomen, kreeg ze van een vriendin die verderop woont de tip dat dit huis te koop was. ,,Er hadden studenten in gewoond en het was behoorlijk uitgeleefd. Daardoor was het voor mij enigszins betaalbaar. Maar er zat schimmel op de muren, in een vies hokje zat de douche, er was een kleine keuken en verder twee vertrekjes met elk een schouw.’’

Modern

Alice herinnert zich alles nog goed. ,,Deze benedenwoningen hebben aan de achterkant een soort torentje met een trap naar boven. Daar waren ook nog twee kamertjes. Uiteindelijk heb ik alles gestript en totaal anders ingedeeld.’’ En het werd mooi!

Wie hier over de drempel stapt, kijkt z’n ogen uit. Achter die oude gevel met zijn authentieke voordeur wacht een moderne verrassing. Geen kamertjes meer, maar een lange pijpenla met hoge plafonds en een glazen uitbouw die onbelemmerd zicht biedt op een imposante kerk.

De leefruimte is ingericht met designmeubels en slimme opbergkasten die David, die inmiddels in haar leven was gekomen, heeft ontworpen. Trots laat Alice een strak wit wandmeubeltje zien, dat dankzij een slimme binnenkant ook bureau kan worden. Er boven hangt een boekenkast op maat.

Herkansing

,,Bij het ontwerpen dacht ik destijds erg vanuit de bestaande situatie. De bestaande keuken zat achter in het huis, dus de nieuwe keuken heb ik toen ook achter in de uitbouw laten maken. Er was nog net plek voor een tafeltje, daar zaten we vaak. Het was de fijnste plek.’’ Maar Alice kreeg een herkansing.

,,Tijdens een verjaardag is mijn broer door de vloer gezakt. Een houten vloer, die hij er trouwens zelf had in gelegd. Er bleek zwam onder te zitten. Toen alles toch over de kop moest, hebben we er voor gekozen de keuken naar het midden van de ruimte te verplaatsen. Dat was een idee van David. Daar moet je architect voor zijn om dat te bedenken. Het is er inderdaad donker voor een keuken, maar dat geeft niet. Als je er bezig bent doe je gewoon het licht aan.’’ Dat licht komt sinds kort uit een designlamp van bijna een halve meter doorsnee, van Foscarini.

Tegenwoordig is die fijnste plek van het huis, de aanbouw met z’n glazen dak en openslaande tuindeuren, dus optimaal beschikbaar om van te genieten. Alice heeft er een lange tafel staan (ook weer een ontwerp van David). ,,Ik zit er altijd, want meestal ben ik er iets aan het doen. Eten met veel mensen, werken, appen.’’ De houten vloer is vervangen door een gietvloer met vloerverwarming.

Alice woonde eerst met haar dochter Kiki, maar die is de deur uit. David leerde ze kennen op een feestje van een vriendin. Het klikte. Het enige nadeel wellicht is dat hij als architect een woonwinkel in Den Haag heeft en daar meer klandizie heeft dan in het Noorden. Met als gevolg dat hij in de hofstad bleef wonen en Alice in Groningen, en de NS hen al zo’n vijftien jaar heen en weer vervoert. En dat die prachtig verbouwde benedenwoning met z’n torentje en uitbouw af en toe wordt verhuurd via Airbnb.

Hondenmand

Haar gasten mogen neerploffen in de hondenmand, zoals ze haar bank Mariposa van Vitra noemt. ,,Ik vind het heerlijk om er languit in te liggen en Netflix te kijken’’, vertelt Alice. Rechts van de tv hangt een langwerpig roze schilderij dat een extravagante dame voorstelt die op haar beurt indringend terugkijkt. Ze past perfect bij de lange paarse fluwelen gordijnen, die vanaf het hoge plafond tot op de vloer reiken, en zo de hoogte van het vertrek benadrukken. Het matcht prachtig bij de wand in de uitbouw, die met auberginekleurige krijtverf is behandeld.

Alice: ,,Ik ben altijd in het zwart gekleed en mijn huis is vooral wit. Daar voeg ik kleur aan toe, dat heb ik wel nodig. Ik hou van oranje, in huis kies ik kleuren die daarbij passen. En er mag wel iets rommeligs zijn, zoals bijvoorbeeld de foto’s op de koelkast.’’

,,Mijn huis is vooral wit. Daar voeg ik kleur aan toe, dat heb ik wel nodig”

Tegenover de paarse wand van de uitbouw biedt een knalrode muur een smalle doorgang. Rechts is de badkamer, met de cv-ketel verborgen in een kast. Links is de slaapkamer; er past net een tweepersoonsbed in en er is een kastenwand gecreëerd. ,,Dit huis had geen kasten. Daarom heb ik de bestaande gang versmald zodat achter die rode muur opbergruimte ontstond.’’

Stadstuin

In de gang achter de voordeur, met z’n authentieke terrazzovloer, wacht een ander voorbeeld van stadse slimmigheid voor opruimproblemen in kleine huizen zonder kasten en schuren. Alice takelt haar fiets omhoog en hangt hem aan het plafond. Een roomwitte trap voert naar boven, het torentje in. Hier vind je een kantoortje en aangrenzend een tweede slaapkamer met een tweepersoonsbed. ,,Alle benedenwoningen hebben achter zo’n torentje. Daardoor ligt de tuin mooi beschut. Ik heb het getroffen met mijn bovenbuurman, want die is vaak weg.’’

,,Alle benedenwoningen hebben achter zo’n torentje”

Dat is fijn voor de avonden dat je buiten kunt zitten. Alice heeft best een grote tuin. Het ontwerp is strak: een groot terras, grove kiezels rondom, hier en daar wat verantwoord groen en een fijne ligstoel met scheepsbekleding voor luie momenten.

Wie hier ooit als student heeft gewoond zal zich verbazen over de metamorfose die het huis heeft ondergaan. Netjes opgeruimd, fijn verwarmd en nergens schimmel. Dat uitgeleefde studentenhuis van toen, in die oude stadswijk, is een moderne designparel geworden…

Wie Alice Bijker (60, trainer/coach met eigen bureau Ont-wikkel). Partner David Gosker (60, architect, woont in Den Haag) en dochter Kiki Keukenkamp (21, kunstacademie Utrecht)
Wat benedenwoning in Groningen
Gebouwd in 1902 of 1903
Woont er sinds 2000
Woonstijl modern met design
Favoriete plek Aan tafel. ,,Hier zit ik altijd. Om het licht.”
Favoriete woonwinkel ,,Die van mijn man (Mas, in Den Haag)”
Bijzonder huis is (beperkt) te boeken via AirBNB
Website alicebijkeront-wikkelt.nl; masinterieur.nl

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’ S MARGRIET DE JAGER

 

Iets moois gezien in Alice’ interieur? Shop hier woonaccessoires en meubels in dezelfde stijl. Neem ook een kijkje bij de winnaars van het tv-programma Bed&Breakfast, of laat je inspireren door het sfeervolle gezinshuis van Chantal, dat vroeger een bakkerij en koekjesfabriek was. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×