BINNENKIJKEN | Vakantiegevoel aan de Dokkumer Ie - Wonen&Co
wonen&co, binnenkijken, binnenkijken bij, interieur inspiratie, wooninspiratie

BINNENKIJKEN | Vakantiegevoel aan de Dokkumer Ie

23 februari 2021 5 min leestijd 2 Reacties

Hij houdt van het platteland, zij wil de stad niet missen. Aan de Dokkumer Ie vonden Martin en Thea de perfecte plek om te wonen. ,,We ervaren hier de rust van buiten wonen, maar toch staan we in 10 minuutjes fietsen middenin Leeuwarden.’’

Het stond al eens te koop, een jaar of acht, negen geleden. Een braakliggend stukje land in het Havankpark. Jarenzeventigwoningen aan de ene kant, het water van de Dokkumer Ie aan de andere kant. Een prachtig plekje, maar voor Martin Cnossen en Thea Koster was de tijd toen nog niet rijp.

Ze hadden een mooi huis in het Bonifatiuspark, waar het ook al geweldig wonen was. Toch keken ze wel om zich heen, want Martin wilde eigenlijk de stad wel uit. De rust van het platteland lonkte. Thea had dat minder, ze wil de reuring van de stad niet missen. Thea: ,,We kwamen er niet uit. We hebben allerlei boerderijtjes bekeken, maar het was het gewoon niet voor mij.’’

En zo kwam de dag, begin 2018, dat Martin tijdens het hardlopen ineens het bord ‘Te koop’ weer zag staan. Was dit dan toch de ideale plek voor hen? Vrij wonen, aan het water, het Leeuwarder bos om de hoek. Een plek waar hun peuter Romijn over een paar jaar eindeloos zou kunnen buiten spelen. En maar 10 minuutjes fietsen naar het centrum van de stad. Martin: ,,We bespraken het en hebben toen eigenlijk geen seconde meer getwijfeld. Er waren heel veel gegadigden, dus we moesten er snel bij wezen. Binnen een paar weken hebben we het gekocht.’’

Scandinavisch vakantiehuis

Zo hadden ze ineens een stuk land, maar een woning was er nog niet. Thea: ,,We kenden architect Hans Achterbosch privé en via het werk, vooral uit mijn tijd als wethouder van Leeuwarden. Alles wat hij maakt vinden we mooi, dus logischerwijs kwamen we bij hem uit. Het toeval wilde dat hij ook de woning van de buren heeft ontworpen, dat wisten we toen nog niet.’’

Dat huis was een locatiespecifiek ontwerp, geïnspireerd op Friese boerderijen. Martin: ,,Zijn idee was om ons huis te zien als de zwarte ‘schuur’ die bij de ‘boerderij’ zou horen. Dat klonk ons als muziek in de oren. We wilden een woning die het midden zou houden tussen strak, minimalistisch design en een Scandinavisch vakantiehuis.’’

Glas, beton en staal moesten de basis vormen. ,,Maar we waren bang dat het daardoor kil en hol zou worden’’, zegt Thea. ,,Daar zijn we veel met Hans over in gesprek geweest. Zijn oplossing was om binnen veel met hout te doen, bijvoorbeeld een houten plafond of een heel blok van hout als centraal punt. Dat laatste is het geworden.’’ In het blok zitten de garderobe, het toilet, de wasruimte en de trap verwerkt.

Met een laser

De strakke lijnen van de latten zijn beeldbepalend in het stijlvolle interieur. Thea: ,,Ik krijg er wel eens opmerkingen over als ik aan tafel zit in een Zoom-meeting. ‘Waar zit jij nou voor!?’ Da’s dus mijn trap.’’ Vóór en achter de trap lopen de lijnen op de millimeter exact door. ,,Onze bouwbegeleider Bart Cillisen is enorm precies. Het werd met een laser uitgemeten. Voor de aannemer leidde die trap wel tot hoofdbrekens. ‘Ik zie streepjescodes’, riep hij uit. Maar het resultaat is geweldig.’’

Het blok zorgt er ook voor dat de grote, hoge, open leefruimte wordt opgedeeld in kleinere zones. Zo oogt de ruimte niet als een enorme zaal, terwijl toch het open karakter behouden blijft. Thea: ,, In de keuken wilden we ook die openheid. We zijn dol op koken, hebben ook een kookclub met vrienden. Dan is het fijn om met een glaasje wijn achter het fornuis te staan en contact te houden met je gasten.’’

Martin: ,,Aan de kant van het water hebben we veel glas omdat het uitzicht daar prachtig is. Behalve de keuken is daar een zonnige zithoek.’’ Achter de speksteenkachel is een tweede zithoek, meer besloten en onder een plafond. ,,Dat is het cosy hoekje, waar bijvoorbeeld ook de tv staat’’, zegt Thea. Met een lach vult Martin aan: ,,Het hoekje waar we de flessen wijn en whiskey tevoorschijn trekken.’’

Duurzaam gebouwd

De speksteenkachel zorgt letterlijk en figuurlijk ook voor warmte. Thea: ,,Dit huis is zo duurzaam mogelijk gebouwd. Alles is ontworpen met de maten van de bouwmaterialen als uitgangspunt, zodat er zo min mogelijk restafval was, we hebben zonnepanelen en zijn gasloos. De vloerverwarming kan op een constante temperatuur van 19 graden en de kachel zorgt voor bijverwarming. En dat is zo’n heerlijk warmte! ’s Ochtends brandt hij twee uurtjes, om na het uitdoven nog de hele dag warmte af te geven. Het is heerlijk om met je rug tegen die warme stenen aan te zitten.’’

Boven zijn de badkamer, drie slaapkamers – een voor henzelf, een voor Martins 17-jarige zoon Wiard en een voor Romijn – en een yogaruimte. De slaapkamers hebben elk een groene wand, een betonnen vloer en ook hier is veel hout gebruikt. ,,Zo brengen we er eenheid in.’’ Ook in de badkamer speelt beton een hoofdrol. Thea: ,,Ik heb altijd gezegd: als ik ooit een badkamer zelf ga uitkiezen, wil ik beton, geen tegels.’’

Bewust kozen ze voor alleen een douche, geen bad. ,,We hebben een hottub in de tuin, dus als we in bad gaan, is het daar. En dat doen we vaak, eigenlijk ieder weekend wel. Buiten in bad is zo heerlijk, vooral met vorst. Alsof we op vakantie zijn. Ook in de zomer, als we kunnen zwemmen of de sup pakken vanuit de tuin, hebben we continu dat vakantiegevoel. We werken beide fulltime, maar zo voel je je toch heel vrij.’’

Geen housewarming

Net als de meeste mensen werken Martin en Thea momenteel voornamelijk thuis. Thea: ,,Op de slaapkamer heb ik daarom onlangs een werkplek ingericht.’’ Ze woonden hier nog niet zo lang toen de eerste lockdown aanbrak. ,,Eigenlijk hebben we ons hele eerste jaar hier bijna continu in huis doorgebracht. Het voordeel is dat we ons daardoor meteen helemaal thuis zijn gaan voelen.’’ Jammer is wel dat ze nog nauwelijks bezoek hebben kunnen ontvangen.

Martin: ,,Een housewarming hebben we ook nog niet kunnen geven.’’ Er wandelen, rennen of fietsen regelmatig vrienden of bekenden over het pad dat langs hun tuin loopt. ,,Normaal gesproken zou je die even binnen vragen om te laten zien hoe mooi we hier wonen. dat gaat nu niet.’’ Thea: ,,Daarom vonden we het ook leuk om aan deze reportage mee te werken. Zo kunnen we iedereen toch een beetje laten meekijken.’’

Wie Thea Koster, Martin Cnossen, Romijn (3) en Martin’s zoon Wiard (17).
Waar Leeuwarden.
Huis gebouwd 2019.
Favoriete plek aan tafel in de middagzon (Martin), bij de kachel en in mijn
yogaruimte (Thea).
Favoriete item de tafel van Arco was al 10 jaar mijn droomtafel, rank maar sterk (Martin).
Styling we hebben een plan laten maken door Christien Starkenburg, zij heeft ons enorm geholpen om er een warm geheel van te maken.
Favoriete winkels Jan de Jong, Nørd conceptstore.

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

Meer binnenkijken? Laat je inspireren door dit jarenzeventighuis in Havelte waar Scandinavische soberheid en midcentury design samenkomen. Fan van modern en industrieel? Neem dan een kijkje in het nieuwbouwhuis van Rob en Lisanne.

2 Comments

  • Diana 24 februari 2021 at 17:45

    Waar is de hoekbank van bij Thea en Martin?

    • Renske de Haan 26 februari 2021 at 13:07

      Dag Diana,

      Dat is de Gelderland 6400 hoekbank.

      Groet redactie Wonen&Co

    Laat een reactie achter

    ×