BINNENKIJKEN | In een onder architectuur gebouwde woning in Meerstad - Wonen&Co
binnenkijken, wooninspiratie, wonen&co

BINNENKIJKEN | In een onder architectuur gebouwde woning in Meerstad

15 mei 2018 6 min leestijd Geen reacties

Marja en Jorgen verrasten zichzelf en lieten een huis bouwen in Meerstad. Ze vonden het zo’n leuk proces, ze zouden het zó weer doen.

Meerstad? Nee, daar zouden ze nooit gaan wonen. Zo dachten Jorgen Wouda (37) en Marja Post (30) erover, toen ze vier jaar geleden hun woning in de stad Groningen verkochten en nog geen idee hadden waar ze heen zouden verhuizen.

En ja, juist daar wonen ze nu al weer twee jaar, tot hun volle tevredenheid. Want onder het motto ‘onderzoek alles en behoud het goede’ stapten ze Bureau Meerstad binnen om zich op de hoogte te stellen van de mogelijkheden. En werden prompt overgehaald een kavel te kopen.

,,We wilden graag aan het water wonen’’, vertelt Jorgen, ,,want ik ben opgegroeid aan het water, had altijd bootjes, ging waterskiën. Maar om een of andere reden leek Meerstad ons niks, zo kaal, overal ver vandaan en zonder voorzieningen. Maar toen pas kregen we een beeld van hoe het zou worden en ze vertelden ons dat er een school komt en een winkelcentrum. Dat trok ons over de streep.”

Architect

Ze kochten een kavel van 560 vierkante meter op het Talingeneiland. Het was een van de betaalbaardere kavels, niet heel groot, maar groot genoeg. Direct aan het water, zodat de boot voor het huis kan worden afgemeerd. En ruimte voor een tuin is er ook volop.

De volgende stap was een huis laten bouwen. Als je dat voor het eerst doet, ben je niet direct geneigd een architect in de arm te nemen, dus Marja en Jorgen benaderden bouwbedrijven die allemaal wel een fraaie catalogus konden laten zien met standaardwoningen. Marja: ,,Er waren genoeg woningen die we wel mooi vonden. Maar aan elk ontwerp dat we geschikt vonden, wilden we zoveel laten veranderen dat er enorm veel meerkosten bijkwamen. Toen kwamen we op het idee dat het toch wel betaalbaar zou kunnen zijn om een woning te laten ontwerpen door een architect.”

binnenkijken, wooninspiratie, wonen&co

Die vonden ze in de persoon van Coen Germeraad uit Roderwolde, die een aardbevingsbestendige gezinswoning ontwierp, helemaal op maat naar de wensen van Jorgen en Marja. ,,We hadden met allerlei welstandsregels te maken, zoals maximale goothoogte, kleur van de baksteen en zo meer. Maar het was ook zo dat als je een rieten dak nam, er dan geen beperkingen meer waren aan de gevelbekleding.”

Hout en riet

Daarom besloot het jonge stel te gaan voor riet, met hout als gevelbekleding. ,,We vinden het heel erg mooi, die combinatie van hout en riet. Nu na twee jaar beginnen ze beide prachtig te verkleuren waardoor een heel natuurlijke uitstraling ontstaat. Maar riet heeft ook wel nadelen hoor. Je betaalt bijvoorbeeld flink meer premie voor je brandverzekering en met oud en nieuw ben je toch bang dat er een vuurpijl op je dak belandt. Een ander nadeel is dat zonnepanelen erg lelijk staan op een rieten dak, dus die hebben we niet.”

,,Zonnepanelen staan erg lelijk op een rieten dak, dus die hebben we niet”

In plaats van het huis recht op de kavel te plaatsen, stelde de architect voor om het huis diagonaal neer te zetten. Daardoor kon de tuin zoveel mogelijk op de zon worden gepositioneerd. Het grootste deel van de tuin ligt aan de zijkant van het huis, op het zuidwesten. ’s Avonds zien ze de zonsondergang boven het water vanuit de aan de waterkant gelegen huiskamer, of natuurlijk vanaf de oever.

Dat ze een architect in de arm hebben genomen, is een heel goede beslissing geweest, vinden ze. Marja: ,,Het was zo’n leuk proces, dat ik het met alle plezier nog een keer zou willen doen. Als iemand een goede prijs voor dit huis zou bieden, zouden we het verkopen en met alle plezier nóg een huis laten bouwen. En dan natuurlijk weer met Coen, want met hem klikte het enorm goed.”

Ook financieel pakte het goed uit, vertelt Jorgen: ,,De bouw van het huis is volledig binnen de begroting gebleven. We hebben geen cent meerkosten betaald. En Coen deed ook de bouwbegeleiding. Dat was cruciaal. Want de aannemer vroeg mij op een gegeven moment of hij iets ook iets op een andere manier kon doen dan in het bestek stond. Toen kon ik zeggen: vraag dat maar aan de architect, want die gaat erover.”

Stalen constructie

Zoals gezegd, het huis werd aardbevingsbestendig ontworpen. Dat houdt in dit geval in dat er een stalen constructie is gemaakt van forse H-balken. Daartussen zitten stalen kruisen, die voor stijfheid van de constructie zorgen. Jorgen en Marja kozen ervoor de constructie in het zicht te laten, waardoor een industriële look ontstond.

Bijzonder aan het ontwerp is dat boven de woonkamer de verdiepingsvloer ophoudt, zodat er op die plek een flinke hoogte ontstaat en de nok van het dak te zien is. Door de grote ramen aan de kant van het water stroomt er extra veel licht naar binnen. De ouderslaapkamer heeft twee grote luiken, die kunnen openzwaaien en zo vanuit bed uitzicht bieden op het meer, maar ook dicht kunnen om privacy te creëren.

De keuken werd gebouwd door interieurbouwer Jann uit Haren, omdat keukenzaken niet aan hun wensen konden voldoen. ,,We wilden de afwasmachine op een meter hoogte, omdat we allebei nogal lang zijn. Bij gewone keukenzaken was dat onmogelijk en deze interieurbouwer vond het geen enkel probleem. Wat ons ook tegenviel bij die ketens is dat ze zo snel mogelijk willen verkopen. Ze bieden allerlei voordeeltjes aan, als je maar onmiddellijk tekent. Je krijgt helemaal geen tijd om er rustig over na te denken.” Dat zowel Jorgen als Marja lang is, betekent ook dat het aanrecht een stuk hoger is dan gemiddeld en ook de wastafel in de badkamer is flink hoger. Jorgen lacht: ,,We kunnen ons huis alleen verkopen aan lange mensen.”

Warmtepomp

Aangezien Meerstad een gasloze wijk is, moet elke woning op een alternatieve wijze worden verwarmd. Daardoor zijn de meeste woningen voorzien van een warmtepomp. Het alternatief is verwarming met pellets, maar dat betekent gesjouw met grote zakken en regelmatig bijvullen van de installatie.

Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, zodat flink op de energiekosten wordt bespaard. ,,We hebben een twee keer zo hoge capaciteit genomen als minimaal werd geadviseerd, maar dan nog kan de verwarming het niet aan als het kouder wordt dan 6 graden. Dan gaat hij elektrisch bijverwarmen. De investering haal je er dus niet uit doordat je geen gasrekening hebt.”

Een warmtepomp vereist bovendien aangepaste radiatoren, muurverwarming of, zoals bij Jorgen en Marja, vloerverwarming. En dat stelt weer eisen aan de vloerbedekking. Ze kozen voor tegels met bedrieglijk realistische houtprint, die bovendien aan de bovenkant houtstructuur hebben.

Ze zijn helemaal gewonnen voor Meerstad. Marja: ,,De rust, de ruimte en het uitzicht is echt genieten, in alle seizoenen. Regenbuien zie je uit de verte aankomen, net als onweer. Afgelopen winter konden we schaatsen op het meer. Nu de zomer er weer aankomt is het helemaal een meerwaarde om hier te wonen. Het was voor ons een gok, maar inmiddels zijn we erachter dat het een hele goede keuze is geweest. We zeggen meerdere keren per week tegen elkaar dat het hier geweldig is!”

Wie Jorgen Wouda (37), vertegenwoordiger, Marja Post (30), veiligheidskundige, en dochter Lauren (bijna 2).
Wat onder architectuur gebouwde woning op een kavel in Meerstad.
Architect Coen Germeraad, Roderwolde.
Bijzonder rieten kap, houten gevelbekleding.
Favoriete woonwinkels Pronto Wonen en Verroest, beide in Groningen.
Laatste aanschaf ronde eettafel van steigerhout.
Woontip laat de bouwbegeleiding over aan de architect.

TEKST EN FOTO’S GEERT JOB SEVINK

 

Neem ook een kijkje in dit voormalige postkantoor in Workum dat is omgetoverd tot een moderne, lichte woning waarin kunst centraal staat. Gluur binnen in dit karakteristieke jarendertighuis in Emmen met een Scandinavisch-industrieel interieur, of kijk binnen in dit bijzondere grachtenpand in Sneek, met een fris modern interieur.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×