binnenkijken, wooninspiratie, wonen&co

BINNENKIJKEN | Een schuurwoning op maat

Het lijkt een schuur maar is een huis, en wat voor huis! Op het terrein waar decennialang in het centrum van Sleen een houthandel was gevestigd maakten de schuren plaats voor drie bouwkavels. Marcel en Bertine Koens zijn de eerste bouwers.

Dochter Isabel was érg opgelucht dat plotseling opgekomen verhuisplannen naar een oude Saksische boerderij in hun vroegere woonplaats Sleen niet doorgingen. Haar ouders Bertine en Marcel waren echter hevig teleurgesteld. Ze gingen niet bij de pakken neerzitten, want de verhuiskriebels bleven. Het resultaat: een zelfgebouwde ultramoderne, energiezuinige schuurwoning-geheel-op-eigen-maat in het buurtdorp Noord-Sleen.

Vanuit hun nog jonge comfortabele huis in jarendertigstijl en -inrichting, maakten ze de switch naar een strak, haast grafisch huis. ‘Verbinding’ is hier het toverwoord: met open structuren tussen de ruimten op de begane grond, en een vide boven de keuken als verbinding met de verdieping.

En heel opvallend onopvallend: grote volglazen deuren van bijna 1,50 meter breed die zónder kozijn de gang en de ruimte richting werkkamer haast onzichtbaar ‘afsluiten’. ,,We hadden een beetje een idee wat we wilden en na een middag praten kwam architect Bram Markerink uit Emmen met precies de goede plannen’’, meldt Marcel Koens, in het dagelijks leven sedatie-praktijkspecialist in het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

,,Ruig en onbehandeld, dat vinden we het mooist’’

De noordkant van het huis is donker: dak én muur gaan naadloos in elkaar over met zwarte pannen en er zijn een paar kleine ramen. De zuidkant van het huis staat hiermee in heftig contrast. Enorme aluminium schuifpuien in woonkamer en keuken zorgen voor licht, lucht en zon in het in sobere witten en grijzen geverfde huis. Soms zelfs te véél zon: de houten schuifbare shutters aan de buitenkant tackelen dat probleemloos.

Ingevoegd

Het metselwerk aan de andere zijden van het huis bestaat uit een opvallend zwart-bruine steen die meekleurt met het licht. ,,Met opvallend reliëf én mooi glimmertje’’, benadrukt Bertine met een glinstering in haar ogen. De bouwvakkers snapten er niks van: ,,Moet het echt niet ingevoegd worden dan?’’ Nee dus.

De woonkamer springt in: daardoor ontstaat er een overkapt terras, waarboven gewoon een deel van de ouderslaapkamer is gebouwd. Hier ligt net zoals op de gehele benedenverdieping, een naadloze gevlinderde betonvloer. Dankzij de vloerverwarming is het overal behaaglijk. Overal in huis zijn – net als in een ‘echte’ schuur – de kloeke constructiebalken van douglashout zichtbaar. ,,Ruig en onbehandeld, dat vinden we het mooist.’’ Dimbare ledspots zorgen voor stevige of subtiele verlichting.

Vanuit de gang kom je via een soort open studiekamer/bibliotheek in de woonkamer. Vanaf de XXL leren grijze bank kijk je richting de grote zuidramen, het inpandige terras, de tuin en het weitje van de buren. De grote zwart-witfoto van de wandelende familie in Denemarken past qua sfeer en kleur precies bij de grafische lijnen in huis en inrichting. Twee gitaren van hobbymuzikant Marcel, grote groene planten, een oud grenen meidenkastje – ‘toekomstig erfstuk’ – en een antieke speelgoedkist zorgen voor kleur en zachtere lijnen. De klassieke Eams lounge chair met voetenbankje heeft een mooi verhaal. De architect tekende de designstoel in zijn art-impression in de kamer, de ouders van Marcel wilden hem vroeger eigenlijk ook en gaven hem nu cadeau.

Met twee treetjes naar beneden beland je in de woonkeuken, met grote eettafel en lekker zacht beklede stoelen. Het blad van de tafel is van oude wagonplanken gemaakt, het ijzeren onderstel lieten ze op maat maken. Deze centrale ontmoetingsplek omschrijft het gezin eensgezind als ‘de fijnste plek van het ons huis’. De witte keukenkastjes onder het aanrecht, het keukeneiland en de zwarte kastenwand met inbouwapparatuur versterken de grafische sfeer van het huis. Een smalle streep schoonmetselwerk richting vide verbindt hier binnen met buiten.

Isabel heeft in de kop van het huis een ruime lichte slaapkamer, ze kijkt tot in de hoge nok. Haar kamer heeft openslaande deuren en een Frans balkon met glazen balustrade. ,,Een Fráns balkon, wat is dat? Krijg je dan ’s morgens verse croissantjes?’’, zo verbaasde ze zich vooraf. Haar kaptafel met lampjes rondom oogt haast professioneel. Heel hoog boven het bed is een luik, dat is de enige toegang tot de zolder. ,,Daarvoor heb je dus een ladder nodig.’’ Het schilderen van dit soort hoge ruimtes bleek voor de vrouw des huizes overigens een goede therapie. ,,Ik had hoogtevrees, maar nu niet meer …’’

Betonstuc

De zeer ruime en stoere familiebadkamer met riante inloopdouche en dubbele wastafelkommen met muurkranen ligt daarnaast. Vijf lagen betonstuc en een coating maakten hier douchevloer en wand waterdicht.

In de kamer van David domineren zwart en grijs als kleur, een groot zwart bureau en stagepiano zijn de meest opvallende meubels. De masterbedroom ligt aan de oostkant, ook hier een Frans balkon en een slimme kastenwand aan het hoofdeind van hun bed. Zo ontstaat daarachter een ruime inloopkast. De brocante witte klepbank verhuist al jaren met hen mee.

Warmtepomp

,,En dit is onze technische ruimte, met ketel en apparatuur voor de zonnepanelen’’, wijst Bertine. Hun wens om zonder gas te gaan wonen bleek financieel nu nog niet haalbaar, de benodigde warmtepomp was te kostbaar. Marcel: ,,Maar het is wel ons vaste voornemen om dat in de toekomst alsnog te realiseren.’’

,,In de toekomst willen we graag zonder gas gaan wonen”

De bouw hebben ze als een groot, mooi én stressvol avontuur ervaren. ,,Vanuit een tijdelijk huis in Exloo, met onze banen, en alle vier met opleidingen bezig: dat was wel een beetje veel’’, kijkt Marcel terug. Gelukkig hadden ze extra ogen om de bouw in de gaten te houden. Marcels vader Cor kwam dagelijks een kijkje nemen, kende alle bouwmensen van aannemer Kuilman bij naam en toenaam: die noemden hem niet voor niets ‘de opzichter’.

Dit voorjaar begint de familie met de aanleg van een glooiende natuurlijke erftuin, de tekening is al gemaakt, de eerste bomen zetten ze net deze week in de grond. Bertine en Marcel: ,,Al met al? Het is goed gelukt.’’

Wie Bertine (48) en Marcel (49) Koens, David (18), Isabel (16) en Heidewachtel Charlie (9).
Wat schuurwoning in Noord-Sleen.
Wonen hier sinds juni 2017.
Stijl industrieel en grafisch.
Laatst gekocht spotjes voor de keuken.
Fijnste plek keukentafel, ontmoetingsplek voor het hele gezin.
Woonwens doorgroeien naar ‘passief’ wonen, nu eerst maar betonnen oprit en tuin aanpakken.
Tip als je zelf gaat bouwen, neem dan een architect in de hand: een cadeautje!

TEKST MARJOLEIN KAAS
FOTO’ S MARGRIET DE JAGER

 

Ook Ria en André uit Assen ontwierpen hun eigen huis. Het resultaat? Een stoere, strakke woning met een prachtig interieur met natuurlijke invloeden. En Jellina en Jan uit Kollum verbouwen een monumentale woonboerderij, waar ze urban jungle en industrieel combineren.