BINNENKIJKEN | In een schuurwoning in Garminge - Wonen&Co
binnenkijken, schuurwoning, eetkamer, wonen&co

BINNENKIJKEN | In een schuurwoning in Garminge

25 september 2018 4 min leestijd Geen reacties

Van ‘absoluut niet’ naar ‘echt een aanrader’. Gerrit van der Zwaag werd door zijn echtgenote en hun architect overtuigd van hoe mooi een schuurwoning is.

‘Wonen in een schuurwoning? Van mijn levensdagen niet!”, wist Gerrit van der Zwaag (54) absoluut zeker. Maar echtgenote Ada (57) zag er wel wat in en trok haar echtgenoot over de streep, samen met architect Jan Geert Muntinga uit Beilen ,,Ik wist niet wat er kon en ik vind het nu geweldig’’, zegt Gerrit, nog steeds een beetje verbaasd.

In hun eigen dorp Garminge kwam het kleinschalige nieuwbouwplan Neie Hof van de grond, naast een rietgedekte boerderij met schuren. De schuren gingen eraf en er kwamen grote bouwplaatsen voor terug, mét de strenge restrictie dat het dan wel om schuurwoningen moest gaan.

Timmerman Gerrit zette hun eerste eigen huis 25 jaar geleden zelf en ging goedgemutst nogmaals het avontuur aan. Samen met een lokale aannemer en installateur – ,,Bewuste keuze, uit eigen omgeving met vast personeel’’ – bouwde het gezin in 2017 binnen acht maanden hun huis met grote inpandige garage. Gerrit: ,,Dat lukte, ook dankzij de hulp van familie en vrienden. We woonden in units naast de bouwplaats. Hoewel ik daar eigenlijk alleen de keuken en slaapkamer van heb meegekregen …’’

Robuust

Het metselwerk is vlammend donkerrood met antraciet. De stoere eiken gebinten, met originele pen-en-gat verbindingen, geven buiten- én binnenkant een stoere uitstraling. Net zoals de 40 centimeter dikke muren en dak en de donkergrijze kozijnen. ,,Ral 7016’’, weet Gerrit. En zo is het huis ook verder ingericht. ,,Robuust’’, beschrijft Ada hun stijl, zittend aan hun nieuwe grote eiken eettafel, de meest geliefde plek in het huis.

De kleuren van de vazen op een blad – grijzen en groenen – komen overal terug. De ruimte is hier hoog en licht, dankzij de grote schuifpui en een tweetal dakramen. Je kijkt hier zo omhoog naar de glazen vide van de slaapverdieping. Boven de tafel hangt ook de enige lamp uit het hele huis: met een uitgekiend lichtplan zijn er door het hele huis inbouwspots geplaatst.

Overdekt terras

Industriële elementen, zoals ook de trap met rvs-leuning, gaan harmonieus hand in hand met de ambachtelijke eiken gebinten. Bordercollie Deet heeft onder de trap haar lekker beschutte eigen hangplek.

De kleine speksteenkachel staat tussen de twee andere schuifpuien aan de voorkant van de woning, het hout ernaast in grijze vilten zakken. De kachel zorgt voor behaaglijke warmte op de begane grond, waar verder onder de XXL grijze tegels vloerverwarming ligt. Het dak, met een reeks zonnepanelen, schiet hier een stuk óver de woonkamer heen. Zo ontstond er een ideaal overdekt terras waar je tot in de 8 meter hoge nok kunt kijken.

Nieuwe meubels

Nieuw huis, nieuwe meubels, zo hadden ze bedacht. Maar Gerrit had geen tijd, als meewerkend bouwopzichter was hij te druk. Dus ging Ada, begeleidster van mensen met een verstandelijke beperking, op haar vrije dagen met dochter Annika op stap voor een voorselectie. ,,Ik heb geen favoriete winkel, we keken gewoon naar wat we mooi vonden.’’

,,Ik heb geen favoriete winkel, we keken gewoon naar wat we mooi vonden’’

De voorgestelde comfortabele grijze bank met chaise longue, twee donkergroene leren stoelen, een serie van drie kleine houten salontafels en grote keramieken potten, konden Gerrit wel bekoren. Net zoals de in Schonebeek ambachtelijke op maat gemaakte eiken keuken met zwart granieten aanrecht. Hun oude grenen servieskast mocht blijven. In de vitrine staan persoonlijke herinneringen.

Bosschages

Hun in rustige grijzen en blauwen ingerichte slaapkamer ligt in de kop van het huis op de eerste verdieping. Hier kunnen Gerrit en Ada vanuit hun bed door de kamerhoge ramen over weiland, koeien en bosschages tot aan Westerbork kijken. Ook zoon Frank (24) heeft hier zijn domicilie. Dochter Annika (20) richtte haar kamer wel in, maar ging snel elders samenwonen: haar paspop woont er nu alleen.

De ruime badkamer heeft als enige kamer op de verdieping verwarming. De mooie dubbele wastafel van natuursteen op een eiken tafel past naadloos binnen hun inrichtingsconcept.

In de grote tuin vangt de natuurlijke vijver met waterlelies en kikkers, uitgegraven tot het leem, het regenwater van het dak op. De kippen, geiten en schapen van zoon Frank complementeren het beeld van een Drents boerenerf. ,,Een schuurwoning? Echt een aanrader!’’, is inmiddels de conclusie van Gerrit en Ada.

Wie Gerrit (54) en Ada (57) van der Zwaag, zoon Frank (24), bordercollie Deet, kippen, geiten, schapen.
Waar schuurwoning in Garminge.
Wonen hier sinds december 2017.
Favoriete plek in huis de eettafel met het prachtige uitzicht, al lonkt de hoekbank.
Favoriete winkel gewoon, maakt niet uit, als we het maar mooi vinden.
Stijl robuust, ambachtelijk en industrieel.
Tip voor zelfbouwers het is een prachtig proces, laat je verrassen door de architect.

TEKST MARJOLEIN KAAS
FOTO’S JILMER POSTMA

Spreekt deze woonstijl je aan? Shop dan hier in de stijl van Ada en Gerrit. Bekijk hier het monochroom ingerichte interieur van Trienke, die in een oude schoolmeesterswoning woont. Of laat je inspireren door het huis van Ellemieke en Tim, die niet één, maar twee woonkamers hebben in totaal verschillende stijlen. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×