BINNENKIJKEN | In het 'Russische' kersthuis van Suzanne - Wonen&Co
binnenkijken, kersthuis, Russische kerst, wonen&co

BINNENKIJKEN | Stoere folklore in rood en zwart

25 december 2018 4 min leestijd Geen reacties

Het kersthuis van Suzanne Keizer, dat is al bijna een begrip. Ieder jaar in november maakt ze samen met haar moeder een buitenlandse trip en laat het duo zich inspireren door de stad of het land dat ze bezoeken. Dit jaar werd het een Russische kerst.

Al een paar keer eerder mocht Wonen&Co meekijken in het prachtige kersthuis van Suzanne Keizer-Posthuma Linthorst. Ooit waren we getuige van haar Marokkaans geïnspireerde kerst, met kamelen, sterren, goud en Majorelle blauw. Twee jaar terug maakte ze speciaal voor ons een Weense kersttafel, een heerlijk zoet sprookje in roze.

Dit jaar vervulde ze haar moeders grootste (reis)wens: die wilde ooit in haar leven nog eens naar Rusland. Het zorgde voor een stoere, warme sfeer in rood en zwart, vol folklore. In een nieuwe woning, want Suzanne en haar man Willem verhuisden dit jaar van Leeuwarden naar Snakkerburen, het dorp waar zij opgroeide.

,,We hadden nooit verwacht dat dit op ons pad zou komen’’, vertelt Suzanne. ,,De ene week dachten we nog dat we voor altijd aan de Verlengde Schrans zouden blijven wonen, want we hadden daar een heerlijk huis waar we eigenlijk helemaal geen afscheid van wilden nemen. Toch hadden we een week later plotseling dit gekocht.’’

,,We hadden nooit verwacht dat dit op ons pad zou komen’’

Het was dan ook een buitenkans, toen ze hoorden dat het boerderijtje aan de Dokkumer Ee te koop zou komen. ,,Er waren direct meer belangstellenden, dus we moesten heel snel beslissen.’’ Binnen een week was het van hen, en hadden ze ook hun vorige huis verkocht.

Droom

Op 30 november vorig jaar, de verjaardag van Willem, was de overdracht. Ongeveer een half jaar zijn ze enorm aan het klussen geweest, en in april van dit jaar konden ze erin. ,,Het is genieten hier. Aan de ene kant het water. Alles wat richting Dokkum vaart komt hier voorbij. Zo kwamen na afloop van het reuzenspektakel in Leeuwarden de reuzen hier langs varen. Ik krijg nog kippenvel als ik er aan denk. Een droom!’’ En aan de andere kant van het huis loopt een sprookjesachtig pad naar hun voordeur. Aan alle kanten zijn ze omringd door natuur. ,,Vogels, reigers, reeën, prachtig.’’

Ook de buren zijn een cadeautje. ,,Daar hadden we direct een klik mee. Zo leuk. Elke vrijdag doen we met z’n allen een borrel in onze ‘soos’. In de zwarte schuur hebben we namelijk een bar zitten. Het leuke is dat mijn vader die ooit nog gebouwd heeft, in de jaren zeventig, voor de toenmalige eigenaren.’’

Ook wonen ze nu om de hoek bij de ouders van Suzanne. Met haar moeder Pieteke deelt Suzanne de liefde voor styling en voor kerst. ,,Vroeger al maakte mijn moeder er altijd iets heel bijzonders van in huis met de feestdagen.’’ Tegenwoordig hebben moeder en dochter al jarenlang de traditie om in november samen een reisje naar het buitenland te maken om zich te laten inspireren voor kerst. Het huis van Suzanne en Willem wordt vervolgens tot in de puntjes in die stijl gedecoreerd. Kopenhagen, Londen, Wenen, Marrakech, allerlei steden kwamen al aan de beurt.

,,Deze zomer vroeg ik aan mijn moeder: ‘mam, wat zijn je dromen en je wensen, wat wil je echt nog zien in je leven?’ Binnen een seconde riep ze: ‘Rusland!’’’ Dus stapten ze half november in het vliegtuig naar Sint Petersburg. Ze bezochten de Hermitage, een van de grootste kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld, het Russisch Museum, met de grootste collectie kunst in de stad, en gingen naar een balletvoorstelling in het Mariinskitheater. ,,Dat was echt subliem.’’

Het is niet zo dat moeder en dochter met koffers vol kerstballen terugvliegen na zo’n trip. Hun styling is een vertaling van de inspiratie die ze er op deden. Heel veel maken ze zelf. Bovendien is Pieteke een kei in het vinden van kringloopschatten. Ze scoorde er het perfect matchende folklore-stoeltje – al had dat wel een flinke poetsbeurt nodig – en verzamelde een hele voorraad rode pieken om daarmee de contouren van De Kerk van de Verlosser van het Bloed na te bouwen.

Fotografie

Suzanne blinkt uit in fotografie. Naast dat ze daarmee hun reisjes altijd schitterend weet vast te leggen, fotografeert ze ook vaak een kunstwerk dat een plek kan krijgen in haar kersthuis. Dit keer vond ze de perfecte plaat in het Russisch Museum. ,,‘Day of Elections’ heet het. Het was enorm groot, zo indrukwekkend. Ik kan er uren naar blijven kijken. De kleuren, de mensen, de winterse sfeer. Het klopt helemaal.’’ Ook in Suzanne’s huis kwam de plaat gróót te hangen. Haar broer heeft een bedrijf in reclamewerk en fotoprints (www.kompas.frl) en hij maakte er voor haar een megaprint van, die de wand achter de eettafel siert.

Wat Suzanne en Pieteke doen, doen ze in stijl. Daarom ook geen over-the-top, kitscherige kerst, maar een zorgvuldig uitgedachte styling. Zelf waren ze tijdens hun reisje ook in stijl: met (schoongemaakte) bontjassen en -mutsen uit de kringloop en van zolder. Suzanne: ,,We gingen daar volledig op in het plaatje. Soms werden we zelfs in het Russisch aangesproken, omdat mensen dachten dat we daar thuishoorden.’’

Wie Suzanne Keizer-Posthuma Linthorst, Willem Keizer en hun labradoodle Sinne.
Waar Snakkerburen.
Huis gebouwd rond 1850.
Wonen hier sinds april 2018.
Inspiratie haal ik onder meer uit mijn favoriete magazine Vogue Living. Mijn moeder krijgt veel ideeën van Pinterest.
Favoriet merk Malene Birger’s World.
Kerstgevoel als het huis klaar is, geen verplichtingen meer, kerstfilms kijken, warme choco en glühwein drinken bij de houtkachel en uitgebreid borrelen en kletsen met familie en vrienden.
Instagram Suusinne

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO’S SUZANNE KEIZER

Ook onze stylisten hebben uitgepakt voor kerst. Paulette en Dominiek gingen voor een stoere buitenkerst mét een winterbarbecue. En stylisten Sylvia en Els creëerden een groene kerst, met een etnisch tintje. Bekijk ook het stoere kersthuis van Masha, met veel zwart-wit, hout en grote gebaren. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×